Poslanci projednají úpravy pomoci uprchlíkům a plnění zásobníků plynem

Poslanci projednají na nadcházející schůzi omezení pomoci uprchlíkům z Ukrajiny po ruské vojenské invazi a novelu k plnění zásobníků plynem. Mohli by se zabývat rovněž předlohou, která opět umožní části dlužníků splatit vymáhané peněžité závazky bez úroků nebo penále. Sněmovna bude také například volit pět členů Rady České televize, tedy třetinu z celkového počtu.

Schůze začne v úterý odpoledne a má trvat dva týdny. Ve druhém týdnu v polovině června by měl k zákonodárcům promluvit prostřednictvím videopřenosu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, čeká se na oficiální potvrzení.

Vládní úpravy zákona zvaného "lex Ukrajina" by měli poslanci schvalovat hned v první den schůze, a to zrychleně ve vyhlášeném stavu legislativní nouze. Předloha mimo jiné předpokládá, že běženci s bezplatným ubytováním, stravou a základními hygienickými prostředky už nebudou pobírat pětitisícovou humanitární dávku. Od druhého měsíce bude tako podpora navíc svázána s trvalým pobýváním v Česko, což má zabránit takzvané dávkové turistice. Zdravotní pojištění bude stát hradit uprchlíkům vyjma dětí a seniorů nejvýše tři měsíce ve snaze motivovat je k zaměstnání.

Předloha také zpřísňuje některá pravidla dočasné ochrany, výslovně z ní vyjme obyvatele Evropské unie. Úřady budou moci posuzovat žádost o ochranu až dva měsíce, naopak běženci budou muset hlásit změnu pobytu do tří pracovních dnů. Návrh počítá také s tím, že Česko i po skončení nouzového stavu nebude vydávat víza a povolení k pobytu Rusům a Bělorusům.

Podle dnes zveřejněných dat ministerstva vnitra byla v Česku udělena dočasná ochrana 358 048 lidem z Ukrajiny, v sobotu jich přibylo 482. Cizinecké policii se přihlásilo více než 265 tisíc osob, dalších 913 jen za včerejší den.

Zrychlené schvalování v legislativní nouzi zřejmě čeká ve čtvrtek také vládní energetickou novelu, podle níž by obchodníci s plynem mohli přijít o část své rezervované kapacity zásobníků, pokud ji nevyužijí v požadovaném množství. Cílem je snížení hrozby nedostatku plynu, jež souvisí s rusko-ukrajinským konfliktem doprovázeným různými ekonomickými sankcemi. Předloha také zkracuje záchranný režim dodavatele poslední instance u elektřiny a plynu ze šesti měsíců na polovinu s možností cenové regulace. Zákazníkům, kteří v této době neuzavřou novou řádnou smlouvu, už navíc nebude hrozit úplné odpojení od energií.

Možnost úlevy pro část dlužníků zvaná milostivé léto se bude týkat vymáhaných dluhů u veřejných institucí. Exekuce se zastaví, pokud dlužník uhradí zbývající jistinu a paušální náhradu nákladů exekuce 1815 korun včetně daně z přidané hodnoty. První milostivé léto se konalo od loňského 28. října do letošního 28. ledna. Takto exekutoři podle podkladů k novele zastavili zatím 42.000 exekucí. Zákon o zastavování exekucí je sice v návrhu programu schůze zařazen za tři desítky dalších předloh, poslanci ale mohou rozhodnout o jeho přednostním projednání. Vláda navrhuje zrychlené schválení už v úvodním kole.

Návrh programu opět obsahuje i sporné předlohy, jako je zrušení zákona o elektronické evidenci tržeb a zavedení možnosti korespondenčního hlasování ve sněmovních volbách a při volbě prezidenta pro Čechy v zahraničí. Už v uplynulých týdnech se tyto návrhy staly terčem opozičních obstrukcí a dolní komora je nezačala ani projednávat. Není proto jisté, zda na nadcházející řádné schůzi bude koalice o jejich přednostní projednání usilovat.

Ve druhém čtení, které je určeno pro podávání pozměňovacích návrhů, by měli poslanci projednat například regulaci platforem pro sdílení videonahrávek typu YouTube a zákaz některých jednorázových plastových výrobků. Ve druhém týdnu by tyto předlohy, které vycházejí z předpisů Evropské unie, mohlo čekat také schvalování. Kvůli pozdnímu začlenění evropské směrnice o pravidlech pro videonahrávkové platformy už Česko čelí spolu s další čtveřicí členských států žalobě, kterou podala Evropská komise.

Návrh programu schůze nyní čítá celkem 141 bodů. Poslanci se stejně jako v minulosti vypořádají zřejmě jen s částí z nich.

Související

Poslanecká sněmovna, ilustrační fotografie.

Budeme čekat, až Rusko dojde až sem? Dost už bylo fízlování, pustil se Fiala do Babiše

Poslanci z opozičního hnutí ANO opustili jednací sál na úvodu schůze, kde se měla koalice zabývat bezpečnostními hrozbami pro Českou republiku. Na svých místech zanechali cedule s nápisy kritizujícími vládu, včetně obvinění z pokrytectví a zvýšení daní. Předseda pirátských poslanců Jakub Michálek označil počínání zástupců ANO za "teatrální".

Více souvisejících

Poslanecká sněmovna uprchlíci plyn

Aktuálně se děje

před 12 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 7 hodinami

včera

Netanjahu vysvětlil, proč po rozhodnutí RB OSN zrušil návštěvu USA

Cílem zrušení návštěvy izraelské delegace ve Washingtonu bylo vyslat vzkaz Hamásu, prohlásil ve středu izraelský premiér Benjamin Netanjahu. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy