Poslanci řeší kritizované dotace ve zdravotnictví. Úřady zjišťují, zda někdo nevyužil robota

Úřady se snaží zjistit, zda některý ze žadatelů o zdravotnické dotace nevyužil při podání projektu kvůli rychlosti robota. Ve Sněmovně to dnes uvedla ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO). Kritiku vyvolávalo to, že rozhodující pro přidělení peněz měl být čas zaslání žádosti po otevření výzvy.

Podle šéfa poslanců TOP 09 Vlastimila Válka by se mělo prověřit, zda někdo nevyužil zařízení, které by ho zvýhodnilo. Z debaty vyplynulo, že využití robota bylo zakázané. Sněmovna vládu vyzvala, aby postup přihlašování zdravotnických zařízení prověřila.

"Požádali jsme Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost o stanovisko, protože pro nás je zásadní, zda lze odhalit to, že někdo použil robota," řekla Dostálová. Úřad podle ní na záležitosti pracuje. Předseda klubu ODS Zbyněk Stanjura zopakoval, že není možné, aby byla rychlost podání projektu rozhodující. "Pokud někdo robota použil, tak jen proto, že byl tlačen podmínkami," míní.

Poslanec Pirátů Ondřej Profant označil zvolený způsob zasílání žádostí pomocí "dvojkliku" za extrémně nešťastný. Nelze podle něj spoléhat na to, že úřad pro kybernetickou bezpečnost odhalí, jak to ve skutečnosti bylo. Problémem podle Profanta je to, že žadatelé si pro podání žádosti mohou najmout firmu a i pro ministerstvo projekty administruje externí společnost. Vít Kaňkovský (KDU-ČSL) poukazoval na podezření, že někteří žadatelé byli s administrující firmou ve spojení. "V krajích u žadatelů, kteří se měsíce zabývali přípravou projektů, pachuť z prvního kola je," řekl.

Dostálová zopakovala, že pokračuje hodnocení projektů podle 23 kritérií a rychlost podání není ani jedním z nich. Vyhodnocení by mělo být hotovo do poloviny července. Ministryně nastínila, že by mohlo být zavedeno až desetiprocentní spolufinancování a mohl by se snížit finanční limit na jeden projekt, aby peníze dostalo co nejvíce žadatelů.

Na kritizovanou výzvu je určeno 7,9 miliardy korun, putovat měly hlavně do nemocnic. Podáno bylo 112 žádostí za 18,7 miliardy korun. Dostálová uvedla, že 11 projektů nedoložilo potřebné stanovisko přístrojové komise. Připomněla, že výzva by mohla být posílena skoro o šest miliard korun.

Válek poznamenal, že peníze mají jít na posílení páteřní sítě zdravotnických zařízení. Problém podle něho je určit, která do tohoto vymezení spadají. Sněmovna vyzvala kabinet k tomu, aby páteřní síť zdravotnických zařízení zveřejnil a také aby sdělil kritéria hodnocení projektů. Navíc by měl řešit zásoby léku Regeneron proti covidu-19, když fakultní nemocnice v Praze-Motole a v Brně v něm mají podle Válka stamiliony korun a pro lék teď není využití.

Staronový ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) řekl, že chce ještě jednat s Dostálovou o zajištění dostatku peněz pro nemocnice, které chtějí investovat do akutních příjmů. Je to podle něj naprosto klíčové. Vojtěch podotkl, že právě proto, aby síť urgentních příjmů neexistovala jen na papíře, byl vymyšlen nástroj REACT-EU. Cílem je, aby nemocnice, které splňují podmínky a chtějí investovat do urgentních příjmů a na ně provázané provozy, jako jsou operační sály a jednotky intenzivní péče, na tyto peníze dosáhly, popsal ministr.

Česko může získat z programu REACT-EU 18,4 miliardy korun. Peníze mají být využity podle předchozích informací ministerstva na rozvoj a modernizaci nemocnic, hygienických stanic nebo péče o pacienty s rakovinou a o seniory.

Související

Eurozpravy.cz

Stahování certifikátů ke covidu nefunguje, systém bude upravený večer

V současné době je problém z webového portálu stahovat certifikáty o nákaze, testu či očkování na covid-19, informovala na twitteru Chytrá karanténa. Systém bude upravený večer. Podle zjištění ČTK jsou problémy už od rána. Možnost vytvořit si na webu elektronický certifikát mají lidé od začátku června, ve středu byla přidána možnost stáhnout ho pro děti či cizince.

Více souvisejících

EZ

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Aktualizováno před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Kreml: Svět je na pokraji konfliktu mezi největšími jadernými velmocemi světa, může skončit katastrofou

Rusko v pondělí prohlásilo, že vojenská podpora Ukrajiny ze strany USA, Británie a Francie posunula svět na pokraj přímého konfliktu mezi největšími jadernými velmocemi světa, který by mohl skončit katastrofou.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy