Poslanci řeší nový stavební zákon, navrhli desítky úprav

Stát se bude snažit využít nynější pracoviště stavebních úřadů, nebude stavět nové úřady na zelené louce. Poslancům to při dnešním pokračování debaty o novém stavebním zákonu řekla ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO). Při posledním jednání na začátku března Sněmovna rozhodla, že základem pro jednání nebude původní vládní návrh, ale komplexní pozměňovací návrh hospodářského výboru. Tento návrh počítá s jednotnou soustavou státní stavební správy včetně prvoinstančních stavebních úřadů. Ministryně odmítla jako mýtus, že by toto řešení stálo příliš mnoho peněz.

Poslanci zahrnuli návrh nového zákona pozměňovacími návrhy. K novému stavebnímu zákonu jich k dnešnímu ránu bylo ve sněmovním systému na sedm desítek a k souvisejícímu změnovému zákonu, který mění ostatní normy, asi čtyři desítky.

Návrh hospodářského výboru počítá s tím, že by státní stavební správa byla organizovaná podobně jako třeba finanční správa. Ministryně řekla, že již nyní platí stát čtyři miliardy korun ročně za umístění úřadů a jejich archivů. Poukázala na to, že existuje 1300 samostatných stavebních úřadů s 13.000 úředníky. Řekla, že o umístění pracovišť vedla řadu jednání se starosty a stavební úřady by podle ní měly pokud možno zůstat tam, kde jsou.

Ministryně loni v lednu přistoupila ke kompromisu se Svazem měst a obcí a ustoupila od čistě státní stavební správy. Zákon měl zachovat stavební úřady na úrovni obcí. V této podobě šel také do Sněmovny. Komplexní pozměňovací návrh sněmovního hospodářského výboru však znovu počítá s převodem všech stavebních úřadů pod stát.

Tento návrh má i své kritiky z řad části opozice. Občanský demokrat Martin Kupka dnes například řekl, že koalice ANO, SPD a KSČM se zamilovala do toho, že vytvoří nový byrokratický aparát. Varoval, že řada starostů má již nyní nedostatek prostor, a bude tedy problém nová pracoviště umístit.

Stavební zákon se připravuje už několik let a vyvolává spory. Ministerstvo pro místní rozvoj si od něj slibuje například rychlejší povolování velkých staveb. Výhrady má naopak ministerstvo kultury, Svaz měst a obcí již před měsícem dokonce navrhl zákon stáhnout z projednávání.

Související

Andrej Babiš

Babiš kvůli migračnímu paktu zaútočil na Fialu s Rakušanem

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Více souvisejících

Poslanecká sněmovna Stavebnictví

Aktuálně se děje

před 46 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Aktualizováno včera

Vláda schválila novelu zákona o zbraních, která reaguje na střelbu na FF UK

Vláda ve středu schválila novelu zákona o zbraních, která urychlí začátek platnosti dvou zásadních opatření obsažených v novém zákoně o zbraních. Jde o povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii v otázce zajištění zbraní. Změny by mohly platit už od letošního července.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy