Poslanci řeší rozpočet. Navrhli přesuny za téměř 280 miliard korun

Poslanci ve dnešním druhém čtení návrhu státního rozpočtu na příští rok navrhli přesuny uvnitř rozpočtu v celkovém objemu zhruba 279 miliard korun. Je to víc než loni, kdy navrhli přesunout 177 miliard korun. Navržené přesuny představují zhruba 15 procent plánovaných výdajů rozpočtu.

O všech návrzích a o rozpočtu jako o celku rozhodnou poslanci při jeho závěrečném schvalování 16. prosince. Poslance bude čekat hlasování o stovce návrhů.

Návrh rozpočtu počítá se schodkem 320 miliard korun, celkovými výdaji 1808,3 a příjmy 1488,3 miliardy korun. Nepočítá ale s dopady schváleného daňového balíčku, který podle dosavadních předpokladů připraví veřejné rozpočty asi o 130 miliard korun.

Poslanci chtějí přidávat peníze na sociální služby, školy nebo třeba na kulturu. Peníze chtějí brát například z odvodů do EU, z podpory agropotravinářského komplexu, z dotací na obnovitelné zdroje nebo z peněz na obsluhu státního dluhu.

Občanští demokraté předložili návrh, který má v souhrnu ušetřit výdaje za 80,8 miliardy korun. Poslanec ODS Jan Skopeček připomněl, že jsou to úspory téměř ve výši dopadů schváleného daňového balíčku na státní rozpočet. Jenom na platech ve státním sektoru chce ODS ušetřit asi 17 miliard korun, pět miliard chce vzít z dotací na obnovitelné zdroje, z neinvestičních nákupů chce odebrat téměř 23 miliard korun.

Předsedkyně rozpočtového výboru Miloslava Vostrá (KSČM) navrhla odebrat z rozpočtu ministerstva obrany deset miliard korun. KSČM škrtem v rozpočtu ministerstva obrany podmiňuje svou podporu pro rozpočet. Snížení armádního rozpočtu odmítli už dříve premiér Andrej Babiš (ANO), ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) i náčelník generálního štábu Aleš Opata.

Poslanec ODS Jakub Janda se přihlásil ke svému návrhu, kterým chce spolu s dalšími stranickými kolegy odebrat dotaci 6,3 milionu korun Českému svazu bojovníků za svobodu. Označil ji za naprosto nepřijatelnou položku a stejně jako dříve tak i dnes označil svaz za pofidérní spolek.

"Už jsou s tím trapní. Neštítí se pro překrucování historie likvidovat organizace občanské společnosti," komentoval už dříve tento návrh předseda KSČM Vojtěch Filip. "Nejsme trapní, jsme zásadoví, žádnou historii nepřekrucujeme na rozdíl od vás a vašich soudruhů ve svazu," řekl dnes Janda. S obdobným návrhem přišel i sociální demokrat Václav Votava, který chce ČSBS odebrat tři miliony korun. Naopak Jiří Kobza (SPD) chce svazu bojovníků tři miliony korun přidat a stejnou částku chce přidat i Československé obci legionářské.

Související

Andrej Babiš

Babiš kvůli migračnímu paktu zaútočil na Fialu s Rakušanem

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Více souvisejících

Poslanecká sněmovna státní rozpočet Jan Skopeček (ODS) Miloslava Vostrá čsbs

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy