Poslanci se budou zabývat tlaky na výměnu zlínského policejního šéfa

Sněmovní bezpečnostní výbor se bude zabývat údajným tlakem hradního kancléře Vratislava Mynáře na policejního prezidenta Jana Švejdara, aby vyměnil policejního ředitele ve Zlínském kraji Jaromíra Tkadlečka. Uvedl to dnes Deník N, podle kterého Mynář o Tkadlečkovu výměnu žádal opakovaně, Švejdar ji odmítl. Mynář na dotazy Deníku N neodpověděl.

"Je potřeba vyslat signál komukoliv, kdo by chtěl takto nestandardně ovlivňovat personální složení policie, protože má v nějakém regionu nějaké zájmy," citoval Deník N předsedu výboru Pavla Žáčka (ODS). Žáček předpokládá, že poslanci se budou na záležitost ptát Švejdara, kancléřovo pozvání na jednání výboru neplánuje.

Předseda výboru pokládá Mynářovy žádosti podle serveru za nestandardní, podobně se vyjádřil místopředseda výboru Jiří Mašek z opozičního klubu ANO. "Takový člověk by do personálních věcí neměl zasahovat, to je věc policejního prezidenta," sdělil Deníku N.

Hradní kancléř se podle zdrojů Deníku N nejprve pokoušel o Tkadlečkovu výměnu prostřednictvím tehdejšího ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD). Následně se s tímto požadavkem podle serveru opakovaně obrátil na Švejdara sám. Deník N uvedl, že Švejdar mu opakované žádosti o výměnu zlínského policejního ředitele Tkadlečka potvrdil. Na otázku, zda směřovaly přímo od Mynáře, nechtěl policejní prezident odpovídat.

Proč Mynář o Tkadlečkovu výměnu usiloval, není jasné, napsal server. Kancléř čelí stíhání pro podezření z poškozování finančních zájmů Evropské unie a dotačního podvodu kvůli šestimilionové dotaci na dostavbu penzionu v Osvětimanech na Uherskohradišťsku. Mynář odmítá, že by spáchal trestný čin, své stíhání považuje za nestandardní a ovlivněné tlakem médií.

Související

Poslanecká sněmovna, ilustrační fotografie.

Budeme čekat, až Rusko dojde až sem? Dost už bylo fízlování, pustil se Fiala do Babiše

Poslanci z opozičního hnutí ANO opustili jednací sál na úvodu schůze, kde se měla koalice zabývat bezpečnostními hrozbami pro Českou republiku. Na svých místech zanechali cedule s nápisy kritizujícími vládu, včetně obvinění z pokrytectví a zvýšení daní. Předseda pirátských poslanců Jakub Michálek označil počínání zástupců ANO za "teatrální".

Více souvisejících

Poslanecká sněmovna

Aktuálně se děje

před 8 minutami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 31 minutami

před 51 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Vláda ČR

Česko dá další peníze na munici pro Ukrajinu, rozhodla Fialova vláda

Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný příjem, který bude vyšší než minimální mzda. Počítá s tím návrh novely zákona o vysokých školách, který odsouhlasila vláda na středečním jednání. Projednala také návrh nového zákona o integračním sociálním podniku a schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině v rámci tzv. české iniciativy.

včera

Druhý zápas pod Haškem, druhá výhra 2:1. Ani proti Arménii ale čeští fotbalisté nepřesvědčili herně

Po pátečním duelu v Norsku a výhře 2:1 se svěřenci kouče Ivana Haška představili na domácí půdě na pražské Letné. Pro Ivana Haška šlo o první domácí zápas od jmenování do funkce a stejně jako ve zmiňovaném duelu s Nory, tak i tentokrát přátelský duel s Arménií vyhrál český tým výsledkem 2:1. A stejně jako s Norskem i tentokrát musel otáčet skóre, jelikož jako první inkasoval. Navzdory konečnému vítězství tak ani tentokrát Češi svým výkonem zrovna dvakrát nepřesvědčili.

Zdroj: David Holub

Další zprávy