Poslanci se dohadovali kvůli Vojtěchově nominace na velvyslance

Pirát Jan Lipavský zpochybnil nominaci bývalého ministra zdravotnictví za ANO Adama Vojtěcha na velvyslance ve Finsku. Mluvil v této souvislosti o politických trafikách. Ve Sněmovně se kvůli tomu strhla při dnešních interpelacích pře. Například Monika Červíčková (ANO) nařkla Lipavského z toho, že u něho převládají osobní antipatie.

Lipavský se v písemné interpelaci ptal na Vojtěchovu nominaci premiéra Andreje Babiše (ANO). Návrh v ní označil za troufalý a neobhajitelný, představuje podle něho hrubé porušení principů služebního zákona. Vojtěch podle něho nemá patřičné praktické zkušenosti v zahraniční službě.

Babiš, který se z dnešních interpelací omluvil, v písemné odpovědi Vojtěcha hájil. Podle premiéra je Vojtěchovo působení člena vlády, do jehož gesce výslovně spadají i zahraničněpolitické záležitosti včetně unijních, dostatečnou kvalifikací. "Vojtěch přitom minimální zásadu profesionality naplňuje mnohem vrchovatěji, a to ať už svým vzděláním, bezpečnostní způsobilostí, jazykovou kompetencí, která z mé zkušenosti předčí mnohé zasloužilé velvyslance, ale v neposlední řadě i kompetencí společenskou," napsal ministerský předseda.

Projednávání interpelace se dnes dostalo na plénum. Lipavský prohlásil, že většina diplomatů, i když absolvovali víc vysokých škol a hovoří více jazyky, nemá šanci dostat se na vrchol své diplomatické kariéry, protože míst velvyslanců je omezený počet, a pak „se nám na padáčku snášejí politické nominace“.

Poslanec ANO Jaroslav Bžoch poukazoval na to, že politické nominace hájil už první československý ministr zahraničí Edvard Beneš, a Lipavský tedy nepřímo říká, že zavedl trafiky. "Politické nominace tu byly a budou i nadále," uvedl Bžoch. Proti vyjádřením Lipavského se ohradil rovněž Antonín Staněk (ČSSD), když uvedl, že ve Spojených státech, které jsou pro Piráty podle něho inspirativní, existují politické nominace velvyslanců rovněž.

Babiš napsal, že ke jmenování velvyslance je nutný souhlas prezidenta, ministra zahraničí a premiéra. Vojtěch podle něho konsenzuální nominací je.

Související

Poslanecká sněmovna, ilustrační fotografie.

Budeme čekat, až Rusko dojde až sem? Dost už bylo fízlování, pustil se Fiala do Babiše

Poslanci z opozičního hnutí ANO opustili jednací sál na úvodu schůze, kde se měla koalice zabývat bezpečnostními hrozbami pro Českou republiku. Na svých místech zanechali cedule s nápisy kritizujícími vládu, včetně obvinění z pokrytectví a zvýšení daní. Předseda pirátských poslanců Jakub Michálek označil počínání zástupců ANO za "teatrální".

Více souvisejících

Poslanecká sněmovna Adam Vojtěch (ANO)

Aktuálně se děje

před 44 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 7 hodinami

včera

včera

Vyhořelá katedrála Notre-Dame se otevře návštěvníkům ještě letos, tvrdí Paříž

Pařížská katedrála Notre-Dame, která byla v roce 2019 postižena ničivým požárem, má být opět otevřena pro návštěvníky 8. prosince. Uvedl to Philippe Jost, výkonný ředitel vládní agentury, která dohlíží na rekonstrukci katedrály. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy