Poslanci tajně jednají o ministru Havlíčkovi, veřejnost vyloučena

Sněmovní hospodářský výbor vyloučil veřejnost z dnešního jednání o souběhu funkcí ministra průmyslu a dopravy Karla Havlíčka (za ANO), ministra si vyslechli pouze poslanci. Z 15 přítomných poslanců hlasovalo pro uzavření jednání osm, tři byli proti a čtyři se zdrželi hlasování.

Pro tajné jednání hlasoval předseda výboru Radim Fiala (SPD), místopředsedové Ivan Adamec (ODS), Pavel Juříček (ANO) a Květa Matušovská (KSČM) a členové Milan Feranec (ANO), Jiří Kohoutek (SPD), Zuzana Ožanová (ANO) a Pavel Pustějovský (ANO). Havlíček uvedl, že jde o vůli poslanců, podotkl, že sám o něm neměl právo hlasovat.

"Domluvili jsme se na tom jako předsednictvo výboru," uvedl k uzavření jednání Fiala. "Udělali jsme to z toho důvodu, že když jsou jednání uzavřená, tak většinou se jako poslanci dozvíme víc, než když u toho sedí novináři, veřejnost a podobně. I naši hosté, konkrétně dnes pan ministr Havlíček, jsou pak uvolněnější a jsou schopni nám říct více věcí a mluví otevřeněji," řekl šéf výboru.

Vicepremiér Havlíček se stal ministrem dopravy v lednu, resort vede zároveň s ministerstvem průmyslu a obchodu. Ve funkci nahradil Vladimíra Kremlíka (za ANO), který byl ministrem dopravy necelých devět měsíců a skončil kvůli zakázce na elektronické dálniční známky.

Po dnešním jednání Havlíček uvedl, že doufá, že poslance o zvládnutí obou resortů současně přesvědčil. "Diskuse vůbec nebyla útočná, byla velmi věcná a relativně odborná," řekl novinářům. Uvedl, že s poslanci řešil mimo jiné zákon o liniových stavbách nebo oblast energetiky - konkrétně stavbu nového jaderného bloku v Dukovanech nebo požadavky Evropské komise na ČR v oblasti.

Hotovo je podle něj nové organizační schéma ministerstva dopravy. "V pondělí ho budu dávat na vládu. S tím, že pokud projde, tak obratem se začnou vypisovat výběrová řízení na sekční náměstky. Což ale neznamená, že se nemůžou přihlásit ti, kteří tam jsou dneska," uvedl Havlíček.

Premiér Andrej Babiš (ANO) vyzval v lednu při odvolání Kremlíka k rezignaci kvůli zakázce k elektronickým dálničním známkám prvního náměstka ministra dopravy Tomáše Čočka. Podle Havlíčka půjde o reorganizaci sekcí, odbory až na výjimky měnit nehodlá. Obnoven bude odbor vodní dopravy, dodal.

Podle místopředsedy výboru Martina Jiránka (Piráti) představil Havlíček během hodiny a půl zhruba 20 až 25 priorit z půlky na ministerstvu dopravy, z půlky na ministerstvu průmyslu, které chce zvládnout do voleb do Poslanecké sněmovny v příštím roce. "Myslím, že kdyby nám řekl čtyři, pět, šest priorit, které chce opravdu za ten rok dotáhnout, tak bych věřil a dal mu i tu podporu v tom, že to může zvládnout. Tím, že jich vyjmenoval 25, tak si zcela logicky myslím, že něco bude muset být upozaděno," uvedl. Fiala doplnil, že výbor se s Havlíčkem domluvil, že každé tři až čtyři měsíce mu ministr předloží, jak v plnění kroků pokračuje.

Před svým jmenováním do čela druhého resortu Havlíček ČTK řekl, že ministerstva dopravy a průmyslu mají spoustu společných průsečíků, je proto možné je řídit obě zároveň a jejich agendu sbližovat. Zástupci oborových asociací uvedli, že propojování ministerstev dopravy a průmyslu může dávat smysl, problémem však je, že agenda obou úřadů je velmi rozsáhlá. Podle Babiše má Havlíček obě ministerstva řídit dlouhodobě, což kritizuje opozice.

Související

Martin Kupka

Kupkovi by se líbil Korčok. Havlíček preferuje Pellegriniho, přeje si ho i Babiš

Exministr zahraničí Ivan Korčok i předseda parlamentu Peter Pellegrini jako postupující do druhého kola volby slovenského prezidenta mají podporovatele mezi osobnostmi české politické scény. Korčoka v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce podpořil ministr dopravy Martin Kupka (ODS), Pellegriniho zase opoziční poslanec Karel Pavlíček (ANO).

Více souvisejících

Karel Havlíček Poslanecká sněmovna ministerstvo průmyslu Ministerstvo dopravy Vláda ČR Radim Fiala /SPD/

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Jaderné zbraně se přesunou na orbitu? Rusko vetovalo rezoluci o zastavení zbrojení ve vesmíru

Rusko ve středu vetovalo návrh rezoluce OSN předložené Spojenými státy a Japonskem, která vyzývá všechny státy světa, aby zabránily závodům v jaderném zbrojení ve vesmíru.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy