Poslanci v čele s Foldynou si stěžují na cenzuru internetu. USA mají zakročit

Skupina poslanců za účasti Jaroslava Foldyny (ČSSD) a Zuzany Zahradníkové (Trikolóra) dnes zveřejnila dopis, v němž vyzývá americké kongresmany, aby zamezili cenzuře na internetu. Reagují tak na iniciativu poslanců sedmi politických stran, kteří americké zákonodárce vybídli k tlaku na velké technologické firmy provozující sociální sítě, jež podle nich mají vliv na šíření lží a dezinformací.

"Stejnou formou, tedy dopisem Kongresu Spojených států, chceme říci, že nesouhlasíme s postojem našich kolegů, kteří nereprezentují názory všech poslanců a už vůbec ne všech lidí v České republice," uvedl novinářům na tiskové konferenci Jaroslav Foldyna. Dopis podepsali zástupci SPD, Trikolóry a dalších stran, mnoho zákonodárců se ale podle něj k výzvě "bálo" připojit, byť s ní vnitřně souhlasí.

Podle Majerové iniciátorům předchozí poslanecké výzvy vadí, že lidé svobodně píší, že si svobodně vyměňují informace, že relativní svoboda kyberprostoru je přístupná každému, nejen pouze vyvoleným. "V českém prostředí fungují partičky udavačů, které nahlašují, mažou a cenzurují s velkým entuziasmem, za který by se nemuseli stydět ani svazáci z dob našeho mládí," řekla.

Apel americkým kongresmanům z minulého týdne podle jednoho ze signatářů, místopředsedy sněmovního zahraničního výboru Jaroslava Bžocha (ANO), v žádném případě nebyl výzvou k cenzuře nebo blokování svobody slova. Podle něj je ale potřeba, aby se společnosti, které mají zisky z provozování například sociálních sítí, chovaly zodpovědně. Iniciátorům vadí zejména algoritmy velkých technologických společností, které podle nich úmyslně podporují rozšiřování dezinformací.

S tím však organizátoři dnešní výzvy, namířené proti cenzuře na internetu, nesouhlasí. "Když chcete zavést fašismus, musíte to nazvat liberální demokracií. Když chce zavést cenzuru, musíte to nazvat změnou algoritmu," odmítl jakékoliv zásahy do fungování sociálních sítí nezařazený poslanec Lubomír Volný (dříve SPD).

S široce medializovanou kritikou technologických společností vystoupil v listopadu britský herec Sacha Baron Cohen, který Facebook a další firmy označil za "největší propagandistickou mašinerii v dějinách".

Uvedl, že kdyby Facebook existoval ve 30. letech minulého století, mohl by nacistický vůdce Adolf Hilter pomocí sociální sítě šířit reklamy o svém "řešení židovské otázky". Americké zákonodárce vyzval k jejich přísnější regulaci a změnu algoritmů, které dnes podporují šíření lží a nenávisti.

Související

Organizátoři připravují protivládní protest na Václavském náměstí. (23.3.2024)

Na protivládní demonstraci v Praze dnes promluví Hašek či Foldyna

Tisíce lidí se v sobotu odpoledne sešly na protivládní demonstraci na Václavském náměstí v Praze, za kterou stojí mimoparlamentní strana PRO v čele se svým předsedou Jindřichem Rajchlem. Ten pozval k mikrofonu například dva někdejší výrazné sociálnědemokratické politiky.
Jaroslav Foldyna

"Česko proti bídě." Na Rajchlově akci vystoupil i Foldyna z SPD, lidé došli k úřadu vlády

Tisíce lidí dnes v centru Prahy demonstrovaly proti vládě premiéra Petra Fialy (ODS). Demonstranti se nejprve shromáždili na Václavském náměstí, poté prošli městem ke Strakově akademii, kde sídlí vláda. Ohlašovaný živý řetěz kolem budovy nakonec nevytvořili, někteří z protestujících se ale chystají u úřadu vlády nocovat. Protest neprovázely významnější konflikty.

Více souvisejících

Jaroslav Foldyna Zuzana Majerová Zahradníková (Trikolóra) Lubomír Volný (SPD) cenzura internet Trikolóra hnutí občanů Svoboda a přímá demokracie (SPD) sociální sítě

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy