Poslanci začali volit ombudsmana, Foldyna rozpoutal ostrou debatu

Poslanci začali volit dnes odpoledne nového veřejného ochránce práv. Debata na plénu se rozhořela po vystoupení Jaroslava Foldyny (ČSSD), který mluvil o snahách ovlivnit volbu v neprospěch kandidáta Stanislava Křečka. Dalšími nominanty jsou právníci Vít Alexander Schorm a Jan Matys. Výsledky prvního kola tajné volby budou vyhlášeny ve 14:45. Pokud nebude nikdo zvolen, druhé kolo se uskuteční v podvečer.

Foldyna uvedl, že se dozvěděl o tom, že Šimon Pánek z organizace Člověk v tísni poslal předsedům stran krátké textové zprávy. V nich jim podle Foldyny "v podstatě vyhrožuje problémy", pokud budou volit Křečka. Jde podle Foldyny o výrazné ovlivňování volby. O organizaci navíc řekl, že "údajně pomáhá lidem". Vedoucí mediálního oddělení Člověka v tísni Tomáš Urban ČTK napsal, že Pánek s poslanci komunikuje, pokud o to stojí. "Ale žádné výhrůžné SMS nikdy neposílal," uvedl Urban.

Foldynova slova vyvolala rozhořčení části opozičních poslanců, nařkli ho ze lži a vyzývali k omluvě. Šéfové ODS, Pirátů, KSČM, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN uvedli, že od Pánka žádnou zprávu nedostali. "Nelžete tady, je to trapné," řekl Foldynovi předseda Starostů Vít Rakušan. Marek Benda (ODS) vyzýval Foldynu, aby uvedl, kdo tedy zprávu obdržel. Řekl, že si nedokáže představit, že by Pánek někomu psal výhrůžnou sms.

Sociální demokracie se od Foldynova vyjádření o Člověku v tísni distancovala. Místopředseda Ondřej Veselý uvedl, že jde o Foldynův osobní názor, ne o názor ČSSD. "ČSSD si je plně vědoma toho, jakou práci odvádí Člověk v tísni v České republice i ve světě," řekl.

Foldyna na kritiku reagoval slovy, že se nemá za co omlouvat. Uvedl, že nezpochybňuje to, že Člověk v tísni je v některých případech prospěšný, v některých jiných se podle něho ale chová jako "hybridní politická organizace".

Poslanci Václav Klaus (Trikolóra) a Pavel Plzák (ANO) v diskusi zmínili oznámení spolku Milion chvilek, že v případě Křečkova zvolení uspořádá demonstraci. Podle Klause jde o útočení, vydírání a vyhrožování. "To nás ponouklo k tomu, že budeme volit pana doktora Křečka," řekl Klaus. Poslanci Trikolóry podle něho původně nechtěli volit nikoho, protože pokládají úřad ombudsmana za zbytečný a navrhli jeho zrušení. Plzák charakterizoval počínání spolku tak, že už nemá nic společného s demokracií.

Související

Andrej Babiš

Babiš kvůli migračnímu paktu zaútočil na Fialu s Rakušanem

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Více souvisejících

Poslanecká sněmovna Jaroslav Foldyna Šimon Pánek ČSSD člověk v tísni Trikolóra hnutí občanů Stanislav Křeček

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 1 minutou

před 8 minutami

před 21 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Írán zvedá varovný prst: Jaderný program máme k mírovým účelům, může se to ale změnit

Jaderné zbraně nemají žádné místo v nukleární doktríně Íránu, uvedl v pondělí mluvčí tamního ministerstva zahraničních věcí Násir Kanaání. Podle serveru The Times of Israel (TOI) Írán opakovaně prohlašuje, že jeho jaderný program slouží pouze k mírovým účelům, může se to ale změnit.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy