Poslankyně Hyťhová opustila SPD, bude spolupracovat s Trikolórou

Poslankyně Tereza Hyťhová vystoupila z SPD i z poslaneckého klubu tohoto hnutí. Napsala to na svém facebookovém profilu a potvrdila ČTK v textové zprávě. Ve Sněmovně bude Hyťhová spolupracovat s Trikolórou Václava Klause mladšího. Podle stanoviska SPD by bylo slušností, kdyby Hyťhová složila poslanecký mandát.

"K tomuto kroku jsem směřovala delší dobu, tak jak jsem více a více poznávala skutečnou podnikatelskou podstatu SPD. Politiku vnímám jako souboj hodnot a hájení názorů, nikoli jako způsob obživy nebo pěstování ega některých jedinců," uvedla Hyťhová.

SPD ale tvrdí, že poslankyně ztratila důvěru členů v domovské krajské organizaci hnutí, a tím i jistotu, že bude na volitelných místech kandidátek. "A místo práce na obnovení důvěry to řešila dezercí z SPD tam, kde jí nabízí volitelné místo. Slušnost by byla odevzdat mandát, který získala díky SPD, a dát prostor náhradníkovi z řad SPD," stojí ve stanovisku hnutí, které ČTK poskytla jeho mluvčí.

Hnutí SPD získalo v posledních sněmovních volbách 22 poslaneckých křesel. Loni v březnu ale z hnutí i z frakce po sporu s Okamurou odešli Lubomír Volný, Marian Bojko a Ivana Nevludová. Vstoupili do neparlamentního hnutí Jednotní. Letos v dubnu naopak vstoupil do poslaneckého klubu SPD Jaroslav Foldyna, který se rozešel s ČSSD. Po odchodu Hyťhové má poslanecký klub SPD 19 členů.

Související

Poslanecká sněmovna, ilustrační fotografie

Poslanci řešili uznávání protilátek na koronavirus. Debatu přerušili

Sněmovna zatím nedořešila spor o uznávání testu na protilátky proti covidu-19 jako možnosti prokazování bezinfekčnosti. Debatu, kterou vyostřily osobní útoky mezi poslanci, dnes dolní komora po vymezené hodině přerušila na neurčito. Není zřejmé, zda se ji podaří do říjnových voleb dokončit.

Více souvisejících

Tereza Hyťhová (SPD) Svoboda a přímá demokracie (SPD) Trikolóra hnutí občanů Václav Klaus ml.

Aktuálně se děje

před 45 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Putin něco chystá, naznačil Pistorius. Má víc zbraní a munice, než kolik využije na Ukrajině

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy