Poslední zahraniční cesta prezidenta Zemana by měla příští rok vést na Slovensko

Poslední zahraniční cesta prezidenta Miloše Zemana by měla příští rok vést na Slovensko. Do konce svého prezidentského mandátu má v plánu také oficiální návštěvu Srbska a účast na summitu visegrádské čtyřky na Slovensku.

Do Česka by zároveň měli přijet kromě katarského emíra Tamima bin Hamada Sáního také prezident Spojených arabských emirátů Muhammad bin Zajd Nahaján nebo indonéský prezident Joko Widodo. Novinářům to sdělil ředitel zahraničního odboru Pražského hradu Rudolf Jindrák.

Během následujících dvou týdnů Zemana čekají tři zahraničněpolitické aktivity. Ve středu se setká na Pražském hradě s katarským emírem, ve čtvrtek se zúčastní večeře během neformálního summitu evropských zemí. Zároveň má v plánu u příležitosti summitu bilaterální jednání se srbským prezidentem Aleksandarem Vučičem a maďarským premiérem Viktorem Orbánem. Příští týden pak Zeman odletí do Bratislavy na summit zemí visegrádské čtyřky (ČR, Slovensko, Polsko a Maďarsko).

V příštích měsících by se český prezident také rád vydal na oficiální cestu do Srbska, kde by chtěl otevřít v Bělehradě český dům. Podle Jindráka bude ale záležet na Zemanově zdravotním stavu.

Naopak hradní diplomacie do konce prezidentova mandátu připravuje návštěvu indonéského prezidenta nebo hlavy Spojených arabských emirátů. Chystá se i rozloučení s prezidenty Německa, Rakouska a Polska.

Podle Jindráka jsou v úvaze také návštěvy hlav Moldavska, Mosambiku a Gruzie. "Poslední rozlučková cesta pana prezidenta by měla vést na Slovensko," dodal.

Zeman v minulosti řekl, že by chtěl do konce svého volebního období znovu navštívit Čínu. V sobotu ale poslal čínskému prezidentovi Si Ťin-pchingovi blahopřejný dopis k 73. výročí vyhlášení Čínské lidové republiky. Uvedl v něm, že by se s ním velmi rád do konce volebního období setkal, ale že mu lékaři letecké cestování nedoporučují. "Přesto věřím, že pokud se můj zdravotní stav nezlepší, najdeme jiný způsob našeho společného rozloučení," uvedl.

Jindrák vyzdvihl zintenzivnění hradní diplomacie v posledních měsících. Umožnilo to podle něj oslabení opatření proti šíření koronavirové epidemie i zlepšení zdravotního stavu prezidenta. Poznamenal, že od dubna do Česka přijelo na státní návštěvu pět prezidentů, s dalšími dvěma se setkal na jiné úrovni. Zeman také přijal třeba běloruskou opoziční představitelku Svjatlanu Cichanouskou nebo amerického ministra obrany Lloyda Austina.

Za obě funkční období na Pražském hradě Zeman podle Jindráka absolvoval 84 zahraničních cest, z toho 61 za první a 23 za druhé volební období. Za stejnou dobu přijal 50 hlav států a 80 dalších představitelů zemí.

Související

Více souvisejících

Miloš Zeman

Aktuálně se děje

před 25 minutami

před 40 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Volby prezidenta RF 2024

Golos: Volby v Rusku byly největší podvod v dějinách země

Ruské nezávislé hnutí Golos (v překladu Hlas), které monitoruje dodržování práv voličů a volebních pravidel, označilo prezidentské volby v Rusku za "nejpodvodnější a nejzkorumpovanější v historii země." Jejich vítězem byl vyhlášen úřadující šéf Kremlu Vladimir Putin, který získal téměř 90 procent odevzdaných hlasů.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Danko odstoupil ze slovenské prezidentské volby. Podpořil jednoho z kandidátů

Předseda Slovenské národní strany Andrej Danko se v pondělí oficiálně vzdal kandidatury na prezidenta. Vysvětlil to vývojem preferencí a snahou netříštit národně-konzervativní síly. Ve volbách podpořil exministra spravedlnosti Štefana Harabina.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy