Pospíšil chce kandidovat, v kauze Dozimetr hodlá vypovídat na policii

Předseda pražské organizace TOP 09 a europoslanec Jiří Pospíšil půjde vypovídat na policii v kauze údajné korupce v dopravním podniku (DPP) Dozimetr. Pospíšil to dnes napsal na twitteru. Policii se přihlásil sám, chce vyvrátit tvrzení, která se objevila v médiích.

Seznam Zprávy zveřejnily na konci června rozhovor s obviněným podnikatelem Pavlem Dovhomiljou, který podle serveru řekl, že Pospíšil společně s obviněným bývalým primátorovým náměstkem Petrem Hlubučkem (dříve STAN) stáli u zrodu organizované skupiny. Pospíšil spojení s kauzou Dozimetr odmítá, na kandidátce pro komunální volby zůstane. Nyní je Pospíšil pražským zastupitelem a členem několika magistrátních komisí.

Policie tvrdí, že organizovaná skupina obviněných systematicky obsadila klíčové pozice v DPP tak, aby dosazení spřátelení manažeři mohli ovlivňovat různá výběrová řízení s cílem získat úplatky.

"Po debatě se straníky, členy pražského vedení TOP 09 a koaličními partnery, kteří mi všichni vyjádřili plnou podporu, jsem se rozhodl zůstat na kandidátce pro letošní komunální volby. Domnívám se, že odstoupení by bylo vnímáno jako přiznání viny - a tu já absolutně odmítám," sdělil dnes Pospíšil na twitteru.

Po zveřejnění rozhovoru s Dovhomiljou vyzvali Pospíšila k rezignaci na všechny funkce na magistrátu pražští zastupitelé Pirátů. Jako důvod uvedli s odvoláním na Seznam Zprávy jeho spojení s obviněným podnikatelem Michalem Redlem. Mluvčí TOP 09 Jan Kocourek tehdy ČTK sdělil, že kdyby se Pospíšilovo jméno objevilo v souvislosti s činností orgánů činných v trestním řízení či kdyby vyšly najevo přímé kontakty s obviněnými, musel by politickou odpovědnost vyvodit.

V médiích se již dříve objevily informace, že s Redlem spolupracoval dnes již bývalý Pospíšilův poradce a volební manažer TOP 09 Jiří Fremr. Ten po vypuknutí kauzy stranu opustil a předsednictvo vyzvalo Pospíšila k ukončení veškerých kontaktů s ním. Šéfka TOP 09 v rozhovoru pro Lidovky.cz na začátku července řekla, že na Pospíšilově místě by vyvodila zodpovědnost minimálně v té míře, že by už nekandidovala. Pospíšil dnes kandidaturu potvrdil.

"S kauzou Dozimetr nemám nic společného. Nejsem podezřelý, natož obviněný. A všechny mé schůzky a kontakty s hnutím STAN měly politický charakter daný tím, že jsme s hnutím společně kandidovali jak do Evropského parlamentu, tak na magistrát," uvedl dnes na twitteru. Míní, že součástí politického boje je i to, jak byla jeho role v kauze některými médii prezentována. "I proto jsem osobně kontaktoval orgány činné v trestném řízení a ze své iniciativy půjdu vypovídat - respektive vyvrátit tvrzení prezentovaná v některých médiích. Pevně věřím, že bude kauza nezávisle prošetřena a že všichni, kdo jsou do ní skutečně zapleteni, budou odhaleni," uzavřel.

Kauza kolem ovlivňování zakázek DPP se dostala na veřejnost v polovině června po policejním zásahu, při kterém kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu prohledali mimo jiné prostory na pražském magistrátu včetně Hlubučkovy kanceláře či v budovách dopravního podniku a Všeobecné zdravotní pojišťovny a obvinili více než desítku lidí.

Související

Jiří Pospíšil

Pospíšil bude i jako pražský radní pobírat plat europoslance

Jiří Pospíšil (TOP 09) si k funkci náměstka pražského primátora pro kulturu a cestovní ruch nechá i mandát a plat europoslance, řekl v rozhovoru pro Aktuálně.cz a Hospodářské noviny (HN). Odměnu za funkci v Praze pošle zvířecím útulkům. V kumulaci funkcí problém nevidí. Také se vzdá postu předsedy správní rady Musea Kampa, nechce vyvolávat dojem střetu zájmů, dodal.
Jiří Pospíšil

Pražští zastupitelé Pirátů vyzvali k rezignaci Pospíšila

Pražští zastupitelé Pirátů vyzvali europoslance Jiřího Pospíšila (Spojené síly pro Prahu/TOP 09), aby rezignoval na všechny své funkce na magistrátu. Jako důvod uvedli jeho spojení s podnikatelem Michalem Redlem obviněným v kauze Dozimetr. ČTK to dnes sdělila Martina Vacková, hlavní poradkyně primátora Zdeňka Hřiba (Piráti).

Více souvisejících

Jiří Pospíšil top 09

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy