Pozemky v okolí Vrbětic má vyčistit Zlínský kraj, dostane dotaci

Pozemky v okolí areálu bývalých muničních skladů ve Vlachovicích-Vrběticích na Zlínsku, kde před více než pěti lety dva sklady vybuchly, by měl vyčistit Zlínský kraj. Na najmutí soukromých pyrotechniků dostane v letech 2021 až 2025 dotaci 100 milionů korun. Předpokládá to materiál ministerstva vnitra.

Jeden sklad ve Vrběticích vybuchl v říjnu 2014, druhý v prosinci téhož roku. Při prvním výbuchu zemřeli dva lidé. Sklady si pronajímala ostravská firma Imex Group. Policie exploze vyšetřuje jako úmyslné obecné ohrožení. Munice v dalších skladech byla z Vrbětic odvezena. Ohledání prvního vybuchlého skladu ve Vrběticích skončilo v červnu 2017, následně zahájili pyrotechnici práce u druhého explodovaného skladu. Po zimní pauze pokračují na místě od začátku března.

Při výbuších bylo zasaženo 1319 hektarů půdy, z toho zhruba 341 hektarů přímo v areálu. Majitelům pozemků se od explozí do dubna vrátilo do užívání asi 952,5 hektaru, dalších zhruba 366,5 hektaru ještě zbývá uvolnit. V budoucnu by měly získat všechny pozemky a objekty v areálu do svého majetku Vojenské lesy a statky ČR, které na nich plánují hospodařit.

"Nelze však opomenout to, že mimořádnou událostí byly postiženy i pozemky vně původního areálu muničních skladů, neboť i tyto byly zasaženy rozptylem nevybuchlé munice a rovněž po ukončení zásahu bude nezbytné zajistit jejich asanaci. Na rozdíl od situace uvnitř areálu však jejich majitelům žádná možnost řešení situace nabídnuta nebyla, což ve svém důsledku může vést i k riziku, že asanace pozemků vně areálu nebude řešena vůbec a budou se zde vykonávat práce s přijetím rizika, že bezpečnost práce není stoprocentně zaručena," uvádí materiál.

Vzhledem k množství vlastníků okolních pozemků a k tomu, že policie ani hasiči nemají kapacitu na to, aby pozemky vlastními silami pyrotechnicky vyčistili, zvolilo vnitro jako nejvhodnější cestu zřízení dotačního titulu pro Zlínský kraj, který si najme soukromé pyrotechniky a pozemky postupně hloubkově vyčistí. Výše dotace vychází z nezávazného odhadu pěti firem.

Související

Více souvisejících

výbuch ve Vrběticích na Zlínsku Ministerstvo vnitra Zlínský kraj dotace

Aktuálně se děje

před 33 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Aktualizováno včera

Vláda schválila novelu zákona o zbraních, která reaguje na střelbu na FF UK

Vláda ve středu schválila novelu zákona o zbraních, která urychlí začátek platnosti dvou zásadních opatření obsažených v novém zákoně o zbraních. Jde o povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii v otázce zajištění zbraní. Změny by mohly platit už od letošního července.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy