Pozemky v okolí Vrbětic má vyčistit Zlínský kraj, dostane dotaci

Pozemky v okolí areálu bývalých muničních skladů ve Vlachovicích-Vrběticích na Zlínsku, kde před více než pěti lety dva sklady vybuchly, by měl vyčistit Zlínský kraj. Na najmutí soukromých pyrotechniků dostane v letech 2021 až 2025 dotaci 100 milionů korun. Předpokládá to materiál ministerstva vnitra.

Jeden sklad ve Vrběticích vybuchl v říjnu 2014, druhý v prosinci téhož roku. Při prvním výbuchu zemřeli dva lidé. Sklady si pronajímala ostravská firma Imex Group. Policie exploze vyšetřuje jako úmyslné obecné ohrožení. Munice v dalších skladech byla z Vrbětic odvezena. Ohledání prvního vybuchlého skladu ve Vrběticích skončilo v červnu 2017, následně zahájili pyrotechnici práce u druhého explodovaného skladu. Po zimní pauze pokračují na místě od začátku března.

Při výbuších bylo zasaženo 1319 hektarů půdy, z toho zhruba 341 hektarů přímo v areálu. Majitelům pozemků se od explozí do dubna vrátilo do užívání asi 952,5 hektaru, dalších zhruba 366,5 hektaru ještě zbývá uvolnit. V budoucnu by měly získat všechny pozemky a objekty v areálu do svého majetku Vojenské lesy a statky ČR, které na nich plánují hospodařit.

"Nelze však opomenout to, že mimořádnou událostí byly postiženy i pozemky vně původního areálu muničních skladů, neboť i tyto byly zasaženy rozptylem nevybuchlé munice a rovněž po ukončení zásahu bude nezbytné zajistit jejich asanaci. Na rozdíl od situace uvnitř areálu však jejich majitelům žádná možnost řešení situace nabídnuta nebyla, což ve svém důsledku může vést i k riziku, že asanace pozemků vně areálu nebude řešena vůbec a budou se zde vykonávat práce s přijetím rizika, že bezpečnost práce není stoprocentně zaručena," uvádí materiál.

Vzhledem k množství vlastníků okolních pozemků a k tomu, že policie ani hasiči nemají kapacitu na to, aby pozemky vlastními silami pyrotechnicky vyčistili, zvolilo vnitro jako nejvhodnější cestu zřízení dotačního titulu pro Zlínský kraj, který si najme soukromé pyrotechniky a pozemky postupně hloubkově vyčistí. Výše dotace vychází z nezávazného odhadu pěti firem.

Související

Budova ruského velvyslanectví v Praze, v jehož rámci v minulosti působili agenti pod diplomatickým krytím.

Ruští agenti se o Česko nepřestali zajímat. BIS je sleduje, po začátku války na Ukrajině vnímá změnu v jejich práci

Aktivity ruských zpravodajských služeb na území České republiky ani po konci studené války nevymizely. Potvrdil to mluvčí Bezpečnostní informační služby Ladislav Šticha pro EuroZprávy.cz, ale také samotná BIS ve své výroční zprávě za rok 2021. Kromě zapojení ruských agentů ve Vrběticích vztahy výrazně ochladila ruská invaze na Ukrajinu. 

Více souvisejících

výbuch ve Vrběticích na Zlínsku Ministerstvo vnitra Zlínský kraj dotace

Aktuálně se děje

před 10 minutami

před 1 hodinou

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 1 hodinou

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

WHO je znepokojena šířením ptačí chřipky. Případy nákazy se potvrdily i u lidí

Světová zdravotnická organizace (WHO) je znepokojena šířením ptačí chřipky (H5N1) na nové živočišné druhy a lidi. Podtyp H5N1 vedl v posledních čtyřech letech k úmrtí desítek milionů kusů drůbeže, přičemž nakaženo bylo i volně žijící ptactvo a suchozemští či mořští savci. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy