Praha 6 jedná o soše Koněva, u úřadu se sešli odpůrci zakrytí pomníku

Zastupitelé Prahy 6 vyhlásili přestávku v jednání o pomníku ruského maršála Koněva. Hlasovat budou po interpelacích, výsledek by měl být jasný do 16:30, kolem 17:00 se bude konat tisková konference. Závěr jednání na ní zhodnotí starosta Ondřej Kolář (TOP 09) a místostarostové Jakub Stárek (ODS) a Jan Lacina (STAN).

O přestávku požádal předseda zastupitelského klubu Pirátů Ondřej Chrást. O Koněvově pomníku dnes zastupitelstvo jednalo přes tři hodiny. Úvodní slovo dostal Kolář, který chce sochu přesunout na jiné vhodné místo. Na náměstí Interbrigády by měl nově stát památník osvoboditelům Prahy na konci druhé světové války. Koalice chce hlasovat o vyhlášení otevřené výtvarné soutěže na jeho návrh. Součástí usnesení je i bod o nalezení důstojného uplatnění Koněvovy sochy "nejlépe v některé z paměťových institucí", píše se v návrhu.

Piráti považují za nejlepší řešení vyhrocené situace vypsání referenda s nejbližšími celostátními volbami, koaliční strany navrhují vyhlásit veřejnou soutěž na památník osvoboditelům Prahy na konci druhé světové války. Zelení chtějí navrhnout převzetí vily v Dělostřelecké ulici a vytvořit zde muzeum 20. století. Po rozpravě se uskuteční hlasování.

Místostarosta Jakub Stárek (ODS) uvedl, že klub ODS referendum nepodpoří. Považuje za nutné rozhodnout dnes a neodkládat ho dva roky. Také zastupitelé Martina Kaňáková (TOP 09) a Petr Prokop (STAN) považují za důležité uzavřít téma dnes. Předseda zastupitelského klubu Pirátů Ondřej Chrást uvedl, že jakékoliv rozhodnutí dnes padne, bude předmětem spekulací. Proto mu referendum připadá jako jediný a legitimní prostředek k rozhodnutí v této kauze.

Petr Píša (Zelení) považuje za vhodné, aby byla socha maršála Koněva přesunuta na vojenský hřbitov na Olšanech. Zároveň otevřel otázku převzetí opuštěné vily v Dělostřelecké ulici, která patří ministerstvu obrany. Vilu podle něj v roce 1945 převzala ruská kontrarozvědka a procházeli přes ní lidé deportovaní do gulagů. Dříve se odtud organizovaly deportace židů do koncentračních táborů. Zelení tu chtějí vybudovat muzeum 20. století.

Dříve na jednání vystoupili poslanci, třeba Zdeněk Ondráček (KSČM) nebo bývalá členka SPD, poslankyně Ivana Nevludová. Vyjádřili se také občané.

Koaliční zastupitelé se shodují, že otázku Koněvova pomníku je třeba dnes uzavřít.

Koalici v Praze 6 tvoří TOP 09, ODS, STAN a KDU-ČSL. V opozici jsou Piráti, ANO a Zelení. Zastupitelstvo má 45 členů.

Kolem Koněvovy sochy panuje dlouhodobě kontroverze. Pomník se stává častým terčem vandalů. Naposledy v noci na čtvrtek 22. srpna neznámý pachatel polil sochu červenou barvou a podstavec pomaloval několika nápisy. Kolář ji odmítl nechat vyčistit, o její umytí se z vlastní iniciativy postaral aktivista Žarko Jovanovič. Starosta pak kolem sochy nechal postavit lešení s plachtou, která byla několikrát odpůrci zakrytí pomníku stržena. Socha je nyní ošetřena ochranným nátěrem, plot kolem sochy i lešení radnice odstranila.

U úřadu Prahy 6 se sešly desítky odpůrců zakrytí Koněvovy sochy

Před úřadem městské části Prahy 6 se dnes dopoledne sešly desítky odpůrců zakrytí Koněvovy sochy a jejího přestěhování ze stávajícího místa. Odpůrci v čele s poslancem Zdeňkem Ondráčkem (KSČM) budou na dnešním jednání zastupitelstva požadovat odvolání starosty Ondřeje Koláře (TOP 09). Podle nich porušil zákon, nemůže svévolně rozhodnout o zakrytí sochy, řekli dnes před jednáním. Jednací síň je podle zpravodaje ČTK plná, přítomno je na 40 lidí. 

Lidé s českou vlajkou a několika transparenty vyslechli před úřadem projevy političky Jany Volfové a předsedkyně Aliance národních sil Vladimíry Vítové. "Stojíme proti informační blokádě, ne všichni nám říkají úplnou pravdu, nebo se ji snaží zkreslit. Takže věty pana starosty o tom, že sochu může odstranit, nebo že Praha 6 se může rozhodnout, nejsou pravdivé," řekla Volfová.

Dnešní bod jednání zastupitelstva o pomníku maršála Ivana Koněva v Dejvicích podle ní ztrácí smysl, pokud se nebude jednat o odvolání starosty. Kolem Koněvovy sochy panuje dlouhodobě kontroverze. Pomník se stává častým terčem vandalů, starosta nechal kolem sochy postavit lešení s plachtou, která byla několikrát odpůrci zakrytí pomníku stržena. Socha je nyní ošetřena ochranným nátěrem, plot kolem sochy i lešení radnice odstranila.

Související

V Praze byla odhalena socha skřeta s obličejem Putina. (5.12.2022)

V Praze sedí socha "skřeta" Putina u plynovodu. Nahradil maršála Koněva

Na náměstí Interbrigády v Praze 6 ode dneška dočasně stojí socha znázorňující ruského prezidenta Vladimira Putina jako skřeta, který utahuje plynový kohout. Na místě, kde stál dříve pomník kontroverzního sovětského maršála Ivana Koněva, bude 30 dnů a následně půjde do dražby. Vydražené peníze poputují na nákup zbraní pro Ukrajinu, která od února čelí ruské invazi. ČTK to sdělil autor sochy, kovář a sochař Dušan Dostál.

Více souvisejících

maršál Koněv Osvobození Ondřej Kolář (TOP 09) Praha Zdeněk Ondráček Jana Volfová Marta Semelová

Aktuálně se děje

před 10 minutami

před 36 minutami

před 54 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

včera

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

včera

včera

Vláda chce urychlit výstavbu OZE, prezidentovi navrhla povýšení šéfa BIS Koudelky.

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle než rok. K dosažení tohoto cíle má přispět vymezení tzv. akceleračních zón určených pro jejich výstavbu podle pravidel, která schválila vláda na středečním jednání. Navrhla také povýšení šéfa BIS Michala Koudelky do hodnosti generálmajora. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy