Praha a Tchaj-pej uzavřou sesterskou smlouvu, zoo by mohla získat luskouna

Praha uzavře sesterskou smlouvu s tchaj-wanským hlavním městem Tchaj-pej. Smlouva se bude týkat ekonomické, obchodní a kulturní spolupráce. Vyplývá to z dokumentu, který dnes schválili pražští radní. Smlouvu musí ještě 12. prosince schválit pražští zastupitelé. Praha letos v říjnu ukončila sesterskou smlouvu s Pekingem kvůli sporu o vyškrtnutí klauzule, že Praha uznává jednu Čínu.

"Jedná se o obecný, apolitický text o spolupráci měst v oblastech ekonomické a obchodní spolupráce, vědy a technologií, kultury, cestovního ruchu, vzdělávání, zdravotnictví a dalších," píše se v dokumentu. Na formalizaci spolupráce se domluvilo vedení města při návštěvě Tchaj-wanu letos na jaře.

Podle dnes schváleného dokumentu by se Praha mohla inspirovat zkušenostmi tchaj-wanské strany s využitím chytrých řešení ve zdravotnictví, vzdělávání či dopravě. Od tchaj-pejské zoologické zahrady by mohla získat luskouna. Naváže se také spolupráce v kultuře a v turistickém ruchu. "Jako perspektivní se jeví spolupráce v oblasti vzdělávání včetně studentských výměn," píše se v dokumentu.

Primátor Zdeněk Hřib (Piráti) na dotaz ČTK řekl, že smlouvu obě strany podepíšou v lednu při návštěvě starosty Tchaj-peje ‎Kche Wen-če. Zároveň by se měli dohodnout na datu, kdy by pražská zoologická zahrada dostala luskouna. Podle primátora podpis smlouvy neohrozí partnerské smlouvy s čínskými městy, které Praha nyní má. "Spolupráce se podpisem smlouvy jen formalizuje, my s Tchaj-pejí neformálně spolupracujeme již od roku 2001," řekl Hřib.

Praha se letos nepohodla s vedením Pekingu kvůli zmíněné klauzuli. Pražští radní schválili vypovězení smlouvy s Pekingem 7. října a následně Peking smlouvu 9. října předčasně vypověděl. Smlouva byla schválena v roce 2016 za primátorky Adriany Krnáčové (ANO). Schválilo ji 35 z 65 zastupitelů a prošla hlasy ANO, ČSSD, KSČM a části ODS.

O českých a tchaj-wanských vztazích se v poslední době debatuje i na nejvyšší politické úrovni. Na návštěvu země chce příští rok jet předseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS). Jeho úmysl odsoudil prezident Miloš Zeman, který prosazuje česko-čínskou spolupráci. Kubera podle něj plánováním cesty jedná proti ekonomickým zájmům České republiky.

Čína považuje Tchaj-wan za jednu ze svých provincií a hrozí mu vojenským zásahem v případě vyhlášení nezávislosti. Tchaj-wan přesto funguje od roku 1949 de facto nezávisle, má vlastní vládu a demokratické zřízení, zatímco v Číně pokračuje režim jedné strany.

Počínání Kubery i pražského primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) v sobotu odsoudil prezidentův expertní tým. Hřib v minulosti kritizoval smlouvu o spolupráci Prahy s Pekingem a vydal se na návštěvu Tchaj-wanu.

Související

Více souvisejících

Praha Tchaj-Wan Tchaj-pej Čína Zdeněk Hřib

Aktuálně se děje

včera

včera

Iveta Bartošová

RECENZE: Málo mě znáš o Ivetě Bartošové pojednává kontextuálně a vyhýbá se laciné dojímavosti

Snad nikdo není s mašinérií bulváru spjatý tolik, jako zpěvačka Iveta Bartošová. Hvězda normalizačního popu, jejíž život byl po revoluci jako na houpačce. Spíš než s pěveckou kariérou si ji spojujeme s vyhořením, nenaplněnými sny a tragickým osudem. Dokumentární minisérie Málo mě znáš se k médií nesčetněkrát omílanému příběhu vrací jinak. Kriticky, empaticky, bez bulvárnosti i sentimentu.

včera

včera

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

včera

včera

včera

Bojový letoun F-16 (U.S. AirForce), photo by Chandler Cruttenden

Nizozemci poskytnou další stíhačky F-16 na výcvik ukrajinských pilotů

Nizozemsko předá tři stíhačky F-16 na rumunskou leteckou základnu, na které se ukrajinští piloti a další personál učí pracovat s těmito stroji. Informovala o tom agentura Reuters. Nizozemsko je součástí mezinárodní koalice, která má v plánu dodat ukrajinské armádě stíhačky americké výroby. 

včera

včera

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fico: Teorie jsou hezké, ale Rusko nikdy nevrátí Krym a neopustí Donbas

Slovenský premiér Robert Fico prohlásil, že Rusko nikdy nevrátí Ukrajině anektovaný poloostrov Krym a neplánuje opustit východoukrajinský Donbas. Podle něj je uznávání principu územní celistvosti v případě Ukrajiny pouze teoretickým konceptem mezinárodního práva, zatímco případný mír by byl nákladný a Rusové momentálně dominují vojensky.

včera

včera

včera

včera

USA potrestají Írán za víkendový útok. Od spojenců čekají stejnou reakci

Bílý dům ve středu v noci oznámil, že jako reakci na víkendový letecký útok Íránu na Izrael uvalí na Írán nové sankce a očekává podobné kroky od svých spojenců. Informaci přinesla agentura  AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy