Praha chce přejmenovat náměstí u ruské ambasády. Po kritikovi Kremlu Němcovovi

Pražské náměstí Pod Kaštany, kde sídlí ruské velvyslanectví, zřejmě nově ponese jméno zavražděného ruského opozičního politika Borise Němcova. Předseda klubu Spojených sil Jiří Pospíšil na twitteru uvedl, že TOP 09 přejmenování podpoří, a primátor Zdeněk Hřib (Piráti) řekl, že změna má v koalici dostatečnou podporu a rada města by o ní mohla hlasovat ještě do konce měsíce.

S přejmenováním podle serveru nově souhlasí místopisná komise a mohlo by se slavnostně uskutečnit 27. února, kdy uplyne pět let od Němcovovy vraždy. Místopisná komise souhlasila také s pojmenováním veřejného prostranství po zavražděné ruské novinářce Anně Politkovské. Její jméno by mohla nést promenáda, která by v Královské oboře ve Stromovce vedla od Místodržitelského letohrádku, píše Aktuálně.cz.

"Předpokládám, že bychom o tom hlasovali 24. února, protože bych chtěl stihnout ceremoniál slavnostního odhalení na výročí vraždy Borise Němcova, ideálně i s dcerou Borise Němcova," řekl serveru Hřib. Uvedl také, že návrh probraly koaliční strany. "Tuhle záležitost také podporují, protože tady jsme hodnotově na stejné vlně," dodal primátor.

Podle šéfa koaliční Prahy sobě Jana Čižinského to bude určitý symbol. "Podporuje lidi, kteří jsou ochotní si zkomplikovat život, jsou stateční a na svou statečnost potom doplatí. Takovéhle lidi potřebujeme v každém režimu, udělali něco mimořádného a je dobré si je připomínat," řekl Čižinský.

Zástupci TOP 09 v Radě HMP podpoří přejmenování náměstí Pod kaštany, na kterém se nachází ruská ambasáda, na náměstí Borise Němcova, což byl ruský opoziční lídr zavražděný v roce 2015 v Moskvě.

— Jiří Pospíšil (@Pospisil_Jiri) February 7, 2020

Místopisná komise zveřejnila souhlasné stanovisko dnes. Návrhem se zabývala již dřív, tentokrát ho však poprvé podpořila. Svou roli hrálo i to, že na této adrese nemá nikdo hlášený trvalý pobyt, takže odpadnou případné komplikace, které by nastaly s povinností místních měnit si bydliště v občanských průkazech, píše server. Název Pod Kaštany navíc zůstane zachován pro přilehlou ulici.

Náměstí před ruskými ambasádami v minulosti po Němcovovi přejmenoval Washington a litevský Vilnius. Hřib si nemyslí, že by přejmenování náměstí po kritikovi prezidenta Vladimira Putina mohlo Rusko chápat jako provokaci. "Vůbec nechápu, proč by to mělo být tak vnímáno. Tady se bavíme o bývalém vicepremiérovi Ruské federace a dřívějším úspěšném regionálním politikovi v Rusku, který byl zavražděn," řekl serveru primátor.

Boris Němcov byl ruským vicepremiérem v letech 1997 až 1998 za prezidenta Borise Jelcina. Po odchodu z parlamentu v roce 2003 pomáhal mimo jiné organizovat pouliční protesty proti Putinově režimu. Kreml kritizoval za zhoršující se ekonomickou situaci, korupci či za angažmá Ruska v konfliktu na Ukrajině.

Za účast na protestech byl Němcov několikrát zatčen. Zavražděn byl 27. února 2015, několik dní před demonstrací proti Putinově vládě a válce na Ukrajině. Zastřelili ho na moskevském mostě naproti Kremlu. Za vraždu byla odsouzena skupina Čečenců, objednavatele zločinu se vypátrat nepodařilo.

Ruská novinářka Anna Politkovská patřila k nejznámějším ruským novinářům a obráncům lidských práv. Ve svých článcích tvrdě pranýřovala porušování práv civilního obyvatelstva v Čečensku ruskými jednotkami a byla nesmlouvavým Putinovým kritikem. Kriticky se vyjadřovala také o policejní a justiční "mafii" v Rusku. Zavražděna byla 7. října 2006 v Moskvě, v den Putinových čtyřiapadesátých narozenin. Dva hlavní pachatele vraždy soud v roce 2014 poslal na doživotí do vězení, objednavatel činu dosud znám není.

Související

Více souvisejících

Praha Zdeněk Hřib Jiří Pospíšil Boris Němcov (kritik Kremlu) Jan Čížinský Spojené síly pro Prahu (TOP 09 STAN a KDU-ČSL) Česká pirátská strana

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Už žádný Xbox a PlayStation. Putin nařídil vládě, aby vymyslela, jak vyrobit vlastní herní konzole

Ruský prezident Vladimir Putin ve středu nařídil ruské vládě, aby hledala způsoby podpory výroby domácích herních konzolí, informuje ruská státní tisková agentura TASS. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy