Praha nakoupí 3,5 milionu roušek a respirátorů, část bude i pro veřejnost

Hlavní město chce v souvislosti s šířením nákazy novým typem koronaviru nakoupit tři miliony chirurgických roušek a půl milionů respirátorů za celkem 123 milionů korun. Sloužit mají zejména pro pracovníky ve zdravotnictví a sociálních službách, ale i pro veřejnost. Nákup dnes schválili pražští zastupitelé.

Náměstek primátora Petr Hlubuček (STAN) uvedl, že materiál by měl dorazit do neděle, i když s ohledem na situaci na trhu to není jisté. Město podle něj také plánuje poskytnout veřejnosti dezinfekci, kterou nechává míchat na ČVUT z lihu zabaveného celní správou.

Ochranné pomůcky budou sloužit především pracovníkům v sociálních službách a lidem v prvních liniích, ale i veřejnosti. Děkuji za toto řešení kolegům @p_hlubucek, @milejo12 a odboru zdravotnictví!

— Zdeněk Hřib (@ZdenekHrib) March 19, 2020

Radní Prahy pro zdravotnictví Milena Johnová (Praha Sobě) uvedla, že předběžná dohoda s dodavateli se týká objednávky třívrstvých chirurgických roušek v ceně 20 korun za kus a respirátorů typu FFP2 po 120 korunách. Pomůcky by měly dorazit z Indie a Turecka. Radní uvedla, že s ohledem na situaci na trhu je možné, že pomůcky v termínu nedorazí, potom by město od objednávky ustoupilo.

"Pokud by nám roušky mělo přijít do týdne či dvou, tak je to bezpředmětné," doplnil Hlubuček. Do té doby podle něj již lidé budou mít roušky ušité. Jiná je situace v případě respirátorů, které město bude dále shánět i v případě pozdějšího dodání, protože jsou nutné pro zajištění služeb. Johnová dodala, že i když se v případě dodání počítá s distribucí pomůcek mezi veřejnost, prioritní jsou zdravotníci a lidé, kteří pracují se seniory a dalšími ohroženými skupinami.

Hlubuček dále řekl, že město má denně k dispozici zhruba dva kubické metry dezinfekce, kterou vyrábějí na ČVUT ze zabaveného lihu. Zatím je využívá například v MHD, kde jsou umístěny nádoby s dezinfekcí pro cestující, nabízí je také městským částem. "Za chvíli je budeme moci nabídnou i veřejnosti," dodal Hlubuček.

Praha si na nedostatek pomůcek opakovaně stěžovala, čeká také na dodávku 15.000 respirátorů z dodávky, kterou centrálně objednal Plzeňský kraj. Ta se však zdržela v Anglii, kvůli zpoždění město podle vyjádření primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) dostane slevu.

Související

Více souvisejících

Praha Roušky a respirátory Praha sobě (sdružení) Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 4 minutami

před 11 minutami

před 21 minutami

před 41 minutami

Vlivná Kim Jo-čong, sestra diktátora na archivních snímcích.

Sestra vůdce KLDR hrozí: Vybudujeme ohromnou vojenskou sílu

Severní Korea hodlá pokračovat v budování "ohromující a nejsilnější vojenské síly" na ochranu své suverenity a míru v regionu, prohlásila Kim Jo-džong, která je vlivná sestra severokorejského vůdce Kim Čong-una, jak informoval ve středu server The Korea Times s odkazem na tamní tiskovou agenturu KCNA.

před 54 minutami

před 1 hodinou

Robert Fico

Fico definitivně zatočil s RTVS. Stanice se přejmenuje a bude povinně vysílat hymnu

Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování veřejnoprávních médií. Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) se má změnit na Slovenskou televizi a Rozhlas (STVR), jejíhož ředitele bude volit devítičlenná rada se čtyřmi nominanty ministerstva kultury. Slovenská vláda dnes schválila příslušný návrh zákona, uvedla agentura TASR.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Dezinformátor Zítko se hledá. Policie vyhlásila pátrání

V středu 19. dubna se Pavel Zítko, obviněný z trestného činu šíření poplašné zprávy, nedostavil k okresnímu soudu v Chomutově. Proto se dnes objevil v pátrání Policie České republiky.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy