Praha rozhodla. Před ruskou ambasádou bude nově náměstí Borise Němcova

Z náměstí Pod Kaštany v Praze 6 se stane náměstí Borise Němcova. Přejmenování prostranství před ambasádou Ruské federace po ruském opozičním politikovi dnes schválili pražští radní. Změna má být podle dokumentu přijatého radními politickým gestem vůči Rusku a vyjádřením solidarity s ruskou opozicí a hnutím za lidská práva.

Slavnostní přejmenování by se mělo uskutečnit ve čtvrtek. "Praha se tímto gestem zařadí k několika dalším metropolím, které tímto způsobem poukazují na neutěšený stav politických poměrů v dnešním Rusku," píše se v dokumentu rady. Náměstí před ruskými ambasádami v minulosti po Němcovovi přejmenoval Washington nebo Vilnius.

Primátor Zdeněk Hřib (Piráti) řekl, že město k přejmenování přistoupilo mimo jiné na základě petic občanů. Řada Rusů žijících v Praze to pak podle něj přivítá. "Pojmenováváme náměstí po jejich významném liberálním politikovi," řekl.

Právě jednohlasně schváleno na radě: Náměstí Pod kaštany se přejmenuje na Borise Němcova. Zároveň pojmenujeme promenádu v Bubenči podle Anny Politkovské. Obě osobnosti prosazovaly demokracii a za to byly hanebně zavražděny. Zaslouží si památku.

— Zdeněk Hřib (@ZdenekHrib) February 24, 2020

Vedení města dnes rozhodlo také o pojmenování promenády ve Stromovce na Praze 7 po novinářce, spisovatelce a politické aktivistce Anně Politkovské. Ta kritizovala například postup Ruska v takzvané druhé čečenské válce. Promenáda vychází na východ od Místodržitelského letohrádku. Politkovská byla v roce 2006 zavražděna při návratu do svého bytu v Moskvě.

SCHVÁLENO!Dnes jsme v pražské radě schválili nám. Borise Němcova na počest bývalého ruského vicepremiéra a kritika Putinova režimu, zastřeleného před pěti lety u Kremlu.Když už si svých bojovníků za demokracii neváží Rusko, tak je uctíme aspoň my v Praze před ruskou ambasádou. pic.twitter.com/Rc91Gjrpik

— TOP 09 (@TOP09cz) February 24, 2020

Magistrátní místopisná komise, která se návrhy na pojmenování či přejmenování prostranství zabývá, s pojmenováním prostoru po Němcovovi původně nesouhlasila. Na začátku letošního února ale konstatovala, že přejmenování nezpůsobí lidem potřebu změny adresy trvalého bydliště. "Bude zachován historický název Pod Kaštany, který nadále ponese přilehlá ulice," píše se v dokumentu.

Na slavnostní přejmenování, které se uskuteční 27. února, pozval primátor také ruského velvyslance Alexandra Zmejevského. "Zatím nemáme žádnou reakci," řekl Hřib. Pozvána a dorazit má prý i Němcovova dcera Žanna. Z odpůrců přejmenování Hřib obavy nemá, postoj Prahy se prý dlouhodobě nemění.

Němcov byl ruským vicepremiérem v letech 1997 až 1998 za prezidenta Borise Jelcina. Po odchodu z parlamentu v roce 2003 pomáhal mimo jiné organizovat pouliční protesty proti režimu Vladimira Putina.

Za účast na protestech byl Němcov několikrát zatčen. Zavražděn byl 27. února 2015, několik dní před demonstrací proti Putinově vládě a válce na Ukrajině. Zastřelili ho na moskevském mostě naproti Kremlu. Za vraždu byla odsouzena skupina Čečenců, objednavatele zločinu se vypátrat nepodařilo.

Související

Více souvisejících

Praha Zdeněk Hřib Boris Němcov (kritik Kremlu) Velvyslanectví Rusko Anna Politkovská Alexandr Zmejevskij (velvyslanec)

Aktuálně se děje

před 22 minutami

před 37 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 3 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

včera

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

včera

včera

Michal Koudelka

Vláda chce urychlit výstavbu OZE, prezidentovi navrhla povýšení šéfa BIS Koudelky.

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle než rok. K dosažení tohoto cíle má přispět vymezení tzv. akceleračních zón určených pro jejich výstavbu podle pravidel, která schválila vláda na středečním jednání. Navrhla také povýšení šéfa BIS Michala Koudelky do hodnosti generálmajora. 

včera

včera

Stáj Scuderia Ferrari mění název + FOTO

Neuvěřitelné se stává skutečností. Ferrari je jediným týmem, který nepřetržitě závodí v přední motoristické disciplíně od založení formule 1 v roce 1950. Žádný tým nezastává takovou tradici jako Scuderia. Tradice – kterou nyní Italové (částečně) boří.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy