Pravidla očkování proti koronaviru projedná Senát zřejmě za týden

Pravidla očkování proti koronaviru a další předlohy, které v pátek zrychleně schvalovala Sněmovna, projedná Senát zřejmě až příští týden. V tomto týdnu je čtvrteční část prosincové schůze horní komory dál vyhrazena daňovému balíčku. Na dotaz ČTK to po dnešním jednání senátního organizačního výboru sdělila tisková tajemnice horní komory Sue Nguyen.

O úpravy daňového balíčku, který má přinést zrušení superhrubé mzdy, usilují vládní strany i senátorské kluby. Zatím největší podporu má návrh ODS, který zachovává Sněmovnou schválené sazby daně z příjmů na 15 a 23 procentech, ale daňovou slevu na poplatníka zvyšuje jen o 3000 korun na 27.840 Kč ročně.

Sněmovní verze počítá s nárůstem daňové slevy na 34.125 korun ročně, což by s dalšími změnami snížilo příjmy veřejných rozpočtů o 134 miliard korun ročně. ANO a ministerstvo financí to proto odmítá. Senátní úpravy ale podpoří i s plánovaným zvýšením daňových příjmů krajů a obcí. Další změny ovšem ještě mohou doporučit ve středu další senátní výbory.

Očkování proti novému koronaviru mají mít lidé hrazeno ze zdravotního pojištění. Vakcíny zakoupí stát na základě objednávky Evropské unie. Očkování u lékaře bude dobrovolné a mohlo by stát až pět miliard korun, pokud by byly třeba dvě dávky. Kdyby zákon nebyl schválen, nebylo by možné očkování a očkovací látky pojištěncům bezplatně poskytovat.

Další novela, kterou Sněmovna zrychleně schválila, má umožnit medikům zastávat při práci v nemocnici pozici praktické sestry, nejen sanitáře nebo ošetřovatele. Jiná novela má dovolit, aby ve věznicích za chybějící dozorce mohli v době krize nově zaskakovat policisté na dobu nezbytně nutnou.

Související

Petr Pavel

Pavel se těší největší důvěře mezi vrcholnými politiky, zjistilo CVVM

Nejdůvěryhodnějším z vrcholných českých politiků je podle šetření CVVM prezident Petr Pavel, jemuž věří 54 procent lidí. Je tak jediným politikem, na kterého mají lidé převážně pozitivní názor. Nejvíce lidé nedůvěřují premiérovi Petru Fialovi (ODS) a předsedkyni Poslanecké sněmovny Markétě Pekarové Adamové (TOP 09). 

Více souvisejících

Senát ČR Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 31 minutami

před 34 minutami

Důchody, ilustrační fotografie.

Valorizace důchodů v lednu 2025: První odhady už naznačují, jak penze porostou

Až na začátku příštího roku se lidem opět zvýší důchody. O výši příští valorizace by mělo být jasno v létě, vyšší penze pak budou senioři pobírat od ledna 2025. Podle odhadů ministerstva práce a sociálních věcí vedeného Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) by důchody měly vzrůst přinejmenším o dvě procenta. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Vlivná Kim Jo-čong, sestra diktátora na archivních snímcích.

Sestra vůdce KLDR hrozí: Vybudujeme ohromnou vojenskou sílu

Severní Korea hodlá pokračovat v budování "ohromující a nejsilnější vojenské síly" na ochranu své suverenity a míru v regionu, prohlásila Kim Jo-džong, která je vlivná sestra severokorejského vůdce Kim Čong-una, jak informoval ve středu server The Korea Times s odkazem na tamní tiskovou agenturu KCNA.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Robert Fico

Fico definitivně zatočil s RTVS. Stanice se přejmenuje a bude povinně vysílat hymnu

Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování veřejnoprávních médií. Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) se má změnit na Slovenskou televizi a Rozhlas (STVR), jejíhož ředitele bude volit devítičlenná rada se čtyřmi nominanty ministerstva kultury. Slovenská vláda dnes schválila příslušný návrh zákona, uvedla agentura TASR.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

včera

NATO nerozmístí jaderné zbraně v jiných zemích, říká Stoltenberg

Během své návštěvy Varšavy ujistil šéf NATO Jens Stoltenberg, že Severoatlantická aliance nemá v plánu rozmisťovat jaderné zbraně v dalších zemích.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy