Pražané v karanténě mohou volit do Senátu z auta. Drive-in bude na dvou místech

Pražané v karanténě budou moci v podzimních senátních volbách hlasovat z auta na dvou místech. Magistrát pro ně zřídí takzvaná drive-in stanoviště na Letné a Proseku. ČTK to dnes řekl mluvčí magistrátu Vít Hofman. Termín volby pro tato místa bude vždy ve středu, tedy 30. září pro první a 7. října pro druhé kolo. Volební místnosti se podle řádného termínu otevřou vždy následující pátky a soboty.

Volby si podle zákona řeší městské části. Poslanci v srpnu chválili zákon, podle kterého mohou hlasovat i lidé v karanténě a izolaci. Řešení této situace připadlo magistrátu. Pro volební obvody Prahy 1 a 5 tak zřídil drive-in na Letné. Voliči z Prahy 9 pojedou volit k Poliklinice Prosek. "Volič nebude vystupovat z vozidla, ale jen otevře okénko. Přítomna bude volební komise i armáda," řekl Hofman.

Voliči v izolaci a v karanténě ještě mohou podle zákona využít druhý způsob hlasování a pozvat si komisi domů. "K volbám doma zřídíme a uveřejníme telefonní číslo," řekl Hofman. Situaci podle něj magistrát stále řeší a bližší informace uveřejní 15 dnů před volbami.

Vláda na začátku letošního září rozhodla, že uvolní 3,2 milionu roušek do volebních místností pro hlasování v říjnových krajských a senátních volbách.

První kolo voleb se koná v pátek 2. října od 14:00 do 22:00 a v sobotu 3. října od 08:00 do 14:00. Případné druhé kolo se koná v pátek 9. a v sobotu 10. října ve stejných časech.

Související

Více souvisejících

Volby Praha Senátní volby

Aktuálně se děje

před 21 minutami

Vladimir Putin

Kreml jednal s Íránem. Varuje před katastrofálními následky

Ruský prezident Vladimir Putin v úterý telefonicky mluvil se svým íránským protějškem Ebráhimem Raísím, kterému řekl, že další eskalace napětí na Blízkém východě může mít katastrofální následky pro celý region. Zároveň vyjádřil naději, že všechny strany projeví zdrženlivost a zabrání novému kolu konfrontace, uvedla agentura AFP s odvoláním na prohlášení Kremlu.

před 43 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Jan Cimický

Cimického u soudu hájila spolupracovnice, psychiatr opět nedorazil

V úterý pokračoval soud s psychiatrem Janem Cimickým, který je od loňska obžalován ze znásilnění a vydírání. Cimický dnes k soudu opět nedorazil. K výslechu se dostavily jeho spolupracovnice, přičemž jedna z nich řekla, že si myslí, že se její kolega ničeho nedopustil. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Léky, ilustrační fotografie.

Algifen má výpadek. Za kapky existují alternativy, ujišťuje ministerstvo

Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v pondělí uvedlo, že jedná se společností Teva o urychlení jeho dodávek. Lékaři byli informováni o možných alternativách, které jsou k dispozici v dostatečném množství. Algifen by měl být podle výrobce opět dostupný od konce května. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Íránský útok na Izrael byl podle USA trapným neúspěchem

Masivní dronový a raketový útok Íránu na Izrael byl "velkolepým a trapným neúspěchem", uvedl v pondělí Bílý dům. S tímto prohlášením přišel den poté, co americké jednotky pomohly Izraeli sestřelit většinu raket a bezpilotních letadel vypálených Teheránem.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy