Pražská radní Třeštíková měla pozitivní antigenní test na koronavirus, ztratila chuť a čich

Vedení hlavního města má letos druhého člena, který se nakazil koronavirem. O víkendu vyšel pozitivně antigenní test na nemoc covid-19 radní Haně Třeštíkové (Praha Sobě). Třeštíková vážné příznaky nemá a pracuje z domova, řekla dnes ČTK. Ostatní radní kvůli ní do karantény nemusejí. Jako první ve vedení města se koronavirem nakazil v červnu primátorův náměstek Petr Hlubuček (STAN). Celé vedení města tehdy zůstalo v karanténě.

"Je mi to líto. Hlavně ale doufám, že jsem nikoho nenakazila," řekla Třeštíková. Dodala, že ztratila chuť a čich. Dnes se bude na dálku účastnit jednání městské rady. O dalším postupu se už o víkendu radila s hygieniky. Nyní zůstane doma a na konci karantény podstoupí PCR test.

Jednání rady se konají už několik měsíců prostřednictvím videokonference. Třeštíková se pouze zúčastnila minulý týden ve čtvrtek zasedání zastupitelstva. "Bylo to za přísných hygienických opatření včetně povinnosti mít roušku a dodržovat rozestupy. Tato opatření dodržovali i zastupitelé a paní Třeštíková měla navíc po celou dobu respirátor," uvedl mluvčí magistrátu Vít Hofman. Ostatní radní tak v karanténě nejsou, podle informací ČTK zůstal doma preventivně pouze primátorův náměstek Adam Scheinherr (Praha Sobě).

Prvním nakaženým ve vedení města byl v červnu primátorův náměstek Hlubuček. V karanténě tehdy skončily desítky lidí včetně úředníků, některých opozičních politiků nebo celého vedení města, neboť v pondělí 15. června se Hlubuček zúčastnil osobně více než sedmihodinového jednání městské rady. Nikdo z dalších radních tehdy pozitivní test neměl.

Mezi úředníky na magistrátu se nákaza objevila poprvé rovněž na jaře. Od poloviny března byl například na čas kvůli koronaviru uzavřen odbor evidence majetku. Nákaza se na odboru prokázala u dvou zaměstnanců a asi padesátka lidí byla v karanténě. Kromě odboru evidence majetku se nákaza objevila také na odboru územního rozvoje.

Související

Více souvisejících

Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Hana Třeštíková (Praha Sobě) Praha Praha sobě (sdružení)

Aktuálně se děje

před 16 minutami

před 1 hodinou

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 1 hodinou

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

WHO je znepokojena šířením ptačí chřipky. Případy nákazy se potvrdily i u lidí

Světová zdravotnická organizace (WHO) je znepokojena šířením ptačí chřipky (H5N1) na nové živočišné druhy a lidi. Podtyp H5N1 vedl v posledních čtyřech letech k úmrtí desítek milionů kusů drůbeže, přičemž nakaženo bylo i volně žijící ptactvo a suchozemští či mořští savci. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy