Předseda KSČM Filip se nechce omluvit Fajtovi. Kauzu bude řešit odvolací soud

Předseda KSČM Vojtěch Filip podal odvolání proti červnovému rozhodnutí Obvodního soudu pro Prahu 1, podle kterého se má omluvit bývalému řediteli Národní galerie Praha (NGP) Jiřímu Fajtovi za to, že jej loni v novinovém článku nepravdivě nařkl z finančních machinací. Uvedla to dnes Česká televize. Podání odvolání jí potvrdil mluvčí soudu Radek Paclík.

Podle dřívějšího vyjádření Fajtova právního zástupce Františka Vyskočila Filip v článku napsal, že Fajt z pozice ředitele NGP uzavřel autorskou smlouvu sám se sebou a vyinkasoval za to více než milion korun. Předmětem žaloby byl i Filipův výrok, že Fajt v institucích, ve kterých působil, vytvořil nekryté závazky ve výši desítek milionů korun, a že si v roce 2014 řekl Komerční bance, sponzorovi Národní galerie, o příspěvek ke svému platu 1,3 milionu korun.

Soud podle Vyskočila v červnu ale konstatoval, že Filip ke svým výrokům nedoložil "jediný uchopitelný důkaz" a jeho právní zástupce se dovolával jen na články, které kolovaly po internetu. Soud podle něj neuznal ani argumentaci žalované strany, že když je někdo osobou veřejného zájmu, že takové odsudky musí strpět.

Fajta z čela NGP odvolal loni na jaře tehdejší ministr kultury Staněk. Svůj krok odůvodnil údajnými hospodářskými pochybeními tehdejšího ředitele galerie. Fajt obvinění opakovaně odmítal, postavily se za něj desítky ředitelů zahraničních muzeí a tisíce lidí v tuzemské petici. Staněk podal na Fajta dvě trestní oznámení, které policie letos odložila. Stát se následně prostřednictvím Staňkova nástupce Lubomíra Zaorálka (ČSSD) Fajtovi omluvil.

Odvolání Fajta a ředitele Muzea umění Olomouc Michala Soukupa přispělo k už tak ne příliš silné pozici Staňka ve vládě. Výměna ministra kultury loni trvala přes čtvrt roku a sociální demokraté kvůli ní zvažovali konec koalice. Staněk za odvolání obou šéfů sklidil kritiku od odborníků i politiků a koncem května oznámil odchod. Prezident Miloš Zeman však demisi nepřijal, Staněk by podle něj neměl být trestán za to, že upozornil na závažná ekonomická pochybení. V té době Filip publikoval svůj článek, který podporoval Zemanův názor.

Související

Vojtěch Filip

Někdejší lídr komunistů Filip se omluvil Fajtovi za výrok o dluzích

Bývalý předseda KSČM Vojtěch Filip se v únoru omluvil někdejšímu řediteli Národní galerie Praha Jiřímu Fajtovi za svůj výrok z roku 2019, že v institucích, ve kterých působil, vytvořil nekryté dluhy za desítky milionů korun. Muži uzavřeli smír, který pravomocně schválil Městský soud v Praze. Uvedla to dnes Česká televize (ČT). 
Vojtěch Filip (KSČM)

Filip a zbytek vedení KSČM kvůli prohraným volbám rezignovali

Předseda komunistů Vojtěch Filip a všichni členové vedení KSČM dnes rezignovali na stranické posty. Reagovali tak na výsledky voleb, které poslaly KSČM po 30 letech mimo Poslaneckou sněmovnu. Řízením KSČM jsou pověřeni dosavadní první místopředseda Petr Šimůnek a dosavadní místopředseda Václav Ort. Filip označil výsledek voleb za zdrcující porážku. Členem strany zůstává. Už dříve oznámil, že znovu na předsedu KSČM kandidovat nebude.

Více souvisejících

Vojtěch Filip (KSČM) Jiří Fajt (ředitel NG) soudy KSČM Národní galerie

Aktuálně se děje

před 11 minutami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 36 minutami

před 44 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 4 hodinami

před 6 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

včera

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

Zdroj: Martin Pleštil

Další zprávy