Předseda lidovců Jurečka považuje potrat za zabití člověka

Vláda v Česku nemá ambici měnit aktuální legislativní úpravu, řekl dnes v reakci na páteční zrušení práva na potrat ve Spojených státech ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Na tiskové konferenci uvedl, že osobně považuje interrupce živého lidského plodu za zabití člověka. Nutné je podle něj hledat cesty, jak ženám usnadnit, aby dospěly k rozhodnutí dítě si ponechat.

Nejvyšší soud USA minulý týden zrušil téměř 50 let starý verdikt v procesu Roeová versus Wade, který zakotvil v celých USA právo na potrat. Po verdiktu se rozhodování vrací do jednotlivých amerických států. Čeká se, že nejméně 20 z nich interrupce zakáže a tamní ženy usilující o potrat, budou muset cestovat do států, kde bude tento zákrok nadále povolen.

Jurečka dnes uvedl, že kabinet nemá ambici měnit úpravu v Česku. "Pro mě je důležité, abychom hledali cesty, abychom nabídli jinou variantu rozhodnutí pro tu maminku. Aby měla možnost se rozhodnout pro to, že si miminko nechá, porodí ho a bude o něj postaráno, ať už jí samotnou, nebo s podporou, kterou pro ni jako stát můžeme zlepšit," řekl. Zmínil možnosti lepšího nastavení sociálního systému, lepší síť podpory a poradenství a včasné intervence.

"Teď řeknu názor za sebe jako za tátu a za člověka: je to prostě živý lidský plod a je to zabití toho člověka," uvedl Jurečka. Doplnil, že chápe a respektuje rozhodnutí, které musí žena učinit. "Je extrémně složité. Nemám ambici ji jakkoliv soudit, je to rozhodnutí, které ona musí si svým způsobem sama vnitřně obhájit. Úkolem mne jako politika je utvářet podmínky, aby takovéto rozhodnutí ta žena nemusela udělat," dodal.

Související

Více souvisejících

Marian Jurečka (KDU-ČSL) potraty

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy