Předseda lidovců Jurečka zatím nevidí důvod k omluvě Hamáčkovi

Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka nevidí důvod se vicepremiérovi a ministrovi vnitra Janu Hamáčkovi (ČSSD) omlouvat. Přímo jej za vlastizrádce v úterý neoznačil, řekl dnes novinářům ve Sněmovně. Hamáček žádá omluvu po lídrech opozičních ODS, KDU-ČSL a TOP 09.

Web Seznam Zprávy v úterý s odkazem na své zdroje uvedl, že Hamáček chtěl do Moskvy vyrazit s plánem "vyměnit mezinárodní skandál" kolem Vrbětic za dodávky Sputniku V a možnost, že by se v Praze uskutečnil summit amerického a ruského prezidenta.

Hamáček to odmítl, na autory článku Janka Kroupu a Kristinu Cirokovou podá trestní oznámení, v civilním řízení navíc bude po vydavateli požadovat deset milionů korun, které v případě úspěchu věnuje nadaci policistů a hasičů. Server Seznam Zprávy je podle šéfredaktora Jiřího Kubíka připraven pravdivost svých zjištění u soudu prokázat.

"Velmi nevybíravě se vyjadřovali o mé osobě a já od všech, kdo mě označovali jako vlastizrádce, a já nevím, co vše dalšího, budu požadovat, aby se mi omluvili," řekl dnes Hamáček k požadavku na omluvu od opozičních lídrů.

"Nevidím důvod, za co bych se omlouval," reagoval Jurečka. Řekl, že slova o vlastizradě použil v kontextu toho, že pokud by se informace serveru ukázaly jako pravdivé, tak by to neslo prvky vlastizrady. "A za tím si stále stojím," uvedl Jurečka.

Na úterní tiskové konferenci před schůzí Sněmovny Jurečka mimo jiné řekl: "Toto je opravdu velmi vážná situace. Je to krok, který jasně nese prvky a charakter vlastizrady. Takto se žádný ministr, který sliboval svým podpisem při jmenování členem vlády, nemůže ve vedení státu chovat."

Hamáček podle Jurečky stále okolnosti plánované cesty do Moskvy nevysvětlil. Předseda KDU-ČSL také nechápe, proč Česko nekontaktovalo velvyslance v Rusku Vítězslava Pivoňku prostřednictvím ministerstva zahraničí.

Sněmovna záležitost projednávala v úterý za zavřenými dveřmi asi hodinu a půl bez výsledku. Někteří poslanci hovořili poté o tom, že debata přerostla ve vzájemné osočování, nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman prohlásil, že se za ni styděl. Místopředsedkyně ČSSD a ministryně práce Jana Maláčová dnes kritizovala hlavně představitele TOP 09 a ODS, nepadaly podle ní žádné argumenty. "Byla to blamáž pro ty, kdo tu schůzi svolali," řekla. Hovořila také o šarádě a cirkusu.

K debatě by se dolní komora měla vrátit dnes po schvalování stavebního zákona nebo po odpolední mimořádné schůzi k některým ekonomickým předlohám. Jurečka bude jakožto zpravodaj navrhovat, aby vystoupili zprvu premiér Andrej Babiš (ANO) a pět pozvaných hostů - ředitelé všech tří tajných služeb Jan Beroun, Marek Šimandl a Michal Koudelka, šéf žalobců Pavel Zeman a policejní prezident Jan Švejdar. Až poté by podle Jurečky měla být debata. Série faktických poznámek v úterý zbořila konstruktivní debatu, řekl.

Související

Eurozpravy.cz

Stahování certifikátů ke covidu nefunguje, systém bude upravený večer

V současné době je problém z webového portálu stahovat certifikáty o nákaze, testu či očkování na covid-19, informovala na twitteru Chytrá karanténa. Systém bude upravený večer. Podle zjištění ČTK jsou problémy už od rána. Možnost vytvořit si na webu elektronický certifikát mají lidé od začátku června, ve středu byla přidána možnost stáhnout ho pro děti či cizince.

Více souvisejících

EZ

Aktuálně se děje

před 22 minutami

před 27 minutami

Aktualizováno před 36 minutami

před 43 minutami

před 56 minutami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Situace na Ukrajině se bude jen zhoršovat, tvrdí rozvědka. Americká pomoc vývoj situace na frontě nezlepší

Situace na frontové linii na Ukrajině se v následujících týdnech bude pravděpodobně neustále zhoršovat. Řekl to šéf ukrajinské vojenské rozvědky Kyrylo Budanov v pondělním rozhovoru pro ukrajinskou verzi stanice BBC.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy