Předseda Senátu Vystrčil obhájil mandát. Poděkoval voličům i občanské společnosti

Znovuzvolený senátor Miloš Vystrčil (ODS) poděkoval voličům v obvodu Jihlava za to, že se nenechali zmást kampaní, kterou vedl zejména šéf opozičního hnutí ANO Andrej Babiš. V České televizi uvedl, že je dojatý podporou občanské společnosti, bez níž by jeho úspěch nebyl možný. Doplnil, že zatím neví, zda bude pokračovat jako předseda Senátu, či jako řadový senátor.

Vystrčil porazil ve druhém kole senátních voleb na Jihlavsku kandidátku ANO Janu Nagyovou. Šlo zřejmě o nejsledovanější duel. Někdejší Babišova poradkyně Nagyová je s předsedou ANO obžalovaná v kauze dotace na stavbu Čapího hnízda. Předseda hnutí ANO se v její prospěch ve volební kampani výrazně angažoval. V jihlavském senátním obvodu přišlo ve 2. kole k volbám 38,74 oprávněných voličů, což byla nejvyšší volební účast v letošním 2. kole senátních voleb.

Vystrčil bude moci být po znovuzvolení senátorem předsedou Senátu další dva roky. K tomu, zda chce Senát nadále vést, se ale nyní vyjádřit nechtěl. „Já jsem nekandidoval proto, abych se stal předsedou Senátu. Já jsem kandidoval proto, abych obhájil tu práci, kterou jsme všichni dělali,“ uvedl.

Podporu Vystrčilovi jako předsedovi Senátu už dnes avizoval šéf lidovců Marian Jurečka. Místopředseda STAN Jan Lacina České televizi řekl, že jejich podpora je rovněž vysoce pravděpodobná. "Vede Senát velmi konsensuálně a k všeobecné spokojenosti," podotkl. Podporu Vystrčilovi v kandidatuře na předsedu horní komory vyjádřil i předseda senátorského klubu ODS a TOP 09 a rovněž znovuzvolený senátor Zdeněk Nytra. „Moji podporu - a troufám si mluvit za celý klub (ODS a TOP 09) - určitě má,“ řekl České televizi. „Ta nominace Miloše Vystrčila na předsedu Senátu bude stoprocentní z našeho klubu,“ dodal.

"Jsem z toho dojatý, a to málokdy bývám dojatý," řekl k výsledkům voleb Vystrčil. "Porazili jsme Andreje Babiše, jeho nekonečně mnoho peněz," řekl. "Ještě jednou děkuji všem voličům za to, jakým způsobem se k těm volbám postavili," uvedl.

„Rozhodlo, že tam bylo srdce. Že tam bylo přesvědčení, že to, co děláme, je správné," pokračoval. U soupeřící strany toto podle něj chybělo. „Bylo tam všechno ostatní. Chtíč po moci, chtíč si něco ověřit, někoho vodit jako loutku, ty peníze, ti kývači, ta schopnost toho výborného marketingu podpořená i tím, že se ten marketing neštítil skoro ničeho,“ řekl Vystrčil.

"Kandidovali jsme tak, že jsme byli slušní. To rozhodlo," uvedl. Jeho protikandidátka Nagyová podle něj kampaň nedělala. „Ale dělal ji střídavě nejvíc Andrej Babiš, potom Karel Havlíček, potom paní (Alena) Schillerová, potom přijel pan (Richard) Brabec, teď jsem tady nedávno viděl pana (Radka) Vondráčka rozdávat ty klobásy a podobně,“ řekl.

Vystrčil hovořil také o pokoře, kterou cítí, i o poučení v tom, že je lidem potřeba denně vysvětlovat kroky, které dělá. Vyjádřil vděčnost rovněž předsedům i dalším zástupcům stran vládní pětikoalice, kteří mu byli nakloněni. Zopakoval, že s kandidaturou na prezidenta nepočítá. "To stále trvá,“ řekl. Domnívá se, že svůj postoj nezmění.

Vystrčil získal ve druhém kole přes 60 procent hlasů

Současný předseda horní komory, občanský demokrat Miloš Vystrčil zůstává senátorem. Ve volebním obvodu Jihlava obhájil mandát ziskem 60,03 procenta hlasů voličů. Ve zřejmě nejsledovanějším duelu letošních senátních voleb porazil Janu Nagyovou z ANO, která je s šéfem ANO Andrejem Babišem obžalovaná v případu dotace na farmu Čapí hnízdo. Nagyovou volilo ve druhém kole 39,96 procenta lidí. Vyplývá to z výsledku sčítání na www.volby.cz. Babiš se ve prospěch Nagyové ve volební kampani výrazně angažoval.

Vystrčil bude moci po znovuzvolení senátorem předsedat horní komoře další dva roky.

Volební účast v obvodu Jihlava korespondovala se sledovaností souboje obou. Zatímco celková účast ve druhém kole voleb do Senátu podle serveru www.volby.cz přesáhla 19 procent, v obvodu Jihlava se voleb ve druhém kole zúčastnilo 38,74 procenta voličů, v prvním před týdnem hlasovalo 43,10 procenta. V prvním kole získal Vystrčil 45,62 procenta hlasů a Nagyová 30,56 procenta. V obvodu Jihlava usilovalo letos o senátorský post šest kandidátů.

V roce 2016 zvítězil v Jihlavě Miloš Vystrčil (ODS). Ve 2. kole získal 53,37 procenta hlasů. Druhý skončil Michal Stehlík (za KDU-ČSL). Voleb se zúčastnilo devět kandidátů.

Související

Více souvisejících

Miloš Vystrčil (ODS) Senát ČR Volby

Aktuálně se děje

před 22 minutami

před 41 minutami

před 44 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 1 hodinou

před 3 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

včera

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

včera

včera

Michal Koudelka

Vláda chce urychlit výstavbu OZE, prezidentovi navrhla povýšení šéfa BIS Koudelky.

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle než rok. K dosažení tohoto cíle má přispět vymezení tzv. akceleračních zón určených pro jejich výstavbu podle pravidel, která schválila vláda na středečním jednání. Navrhla také povýšení šéfa BIS Michala Koudelky do hodnosti generálmajora. 

včera

včera

Charles Leclerc

Stáj Scuderia Ferrari mění název + FOTO

Neuvěřitelné se stává skutečností. Ferrari je jediným týmem, který nepřetržitě závodí v přední motoristické disciplíně od založení formule 1 v roce 1950. Žádný tým nezastává takovou tradici jako Scuderia. Tradice – kterou nyní Italové (částečně) boří.

včera

včera

Petr Rada, trenér

Radovi se snížil trest za rasismus z osmi na tři měsíce. I tak je ale trenér pražské Dukly zklamaný

Původně vyslovený trest ze strany disciplinární komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) pro kouče druholigové pražské Dukly Petra Rady za rasistickou urážku vůči již bývalému kouči Brna Tomáši Poláchovi vyvolal velké debaty ve veřejném prostoru. Byl totiž rekordní, konkrétně osmiměsíční. Po verdiktu odvolací komise se ale bude moci pětašedesátiletý kouč vrátit na lavičku již po třech měsících. Zkrácení trestu i pro Duklu znamená, že se bude muset obejít bez Rady až do konce právě probíhající sezóny, jelikož zákaz činnosti mu nově vyprší až začátkem sezóny příští.

včera

Šojgu ztrácí vliv v Kremlu? Zatčení jeho náměstka něco signalizuje

Zatčení náměstka ministra obrany Timura Ivanova signalizuje souboj o zdroje a moc uvnitř ruské elity na počátku nového prezidentského období Vladimira Putina.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy