Předsednictva ODS, KDU-ČSL a TOP 09 jednala o postupu Spolu v příštích volbách

Předsednictva ODS, KDU-ČSL a TOP 09 dnes večer jednala o postupu koalice Spolu v komunálních a senátních volbách, které se uskuteční příští rok. Na twitteru to sdělil předseda občanských demokratů a designovaný premiér Petr Fiala. Strany jsou ochotné spolupracovat tam, kde to má smysl, napsal ČTK po jednání lidovecký místopředseda Tomáš Zdechovský.

"Všem nám jde o to, aby naše koalice byla úspěšná a abychom potvrdili svůj volební úspěch i v komunálních volbách. Pokračujeme také v jednáních o senátních okrscích, protože naším cílem Spolu je udržet většinu v Senátu. Jednání budou pokračovat," uvedl ve vyjádření pro ČTK Fiala.

O možné opětovné spolupráci koalice, která zvítězila v letošních sněmovních volbách a tvoří novou vládu s Piráty a Starosty a nezávislými (STAN), hovořili lídři stran už v listopadu. Fiala tehdy při sněmu TOP 09 vyzval ke spolupráci i v dalších volbách, což podpořila předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Večerní jednání předsednictev ODS, KDU-ČSL a TOP09 o postupu koalice SPOLU v komunálních a senátních volbách. pic.twitter.com/xy5Ch9V9UD

— Petr Fiala (@P_Fiala) December 14, 2021

Fiala mimo jiné zmínil, že subjekty by mohly spolupracovat v komunálních volbách zejména ve velkých městech. Podle tehdejšího vyjádření Pekarové Adamové se plánuje nominace několika společných kandidátů do Senátu. Zájem o užší spolupráci s TOP 09 v listopadu projevil také šéf STAN Vít Rakušan. Věří, že STAN a TOP 09 budou znovu podporovat například v Praze místopředsedu horní komory Jiřího Růžičku, který bude příští rok usilovat v senátních volbách o znovuzvolení.

"Šlo o první schůzku po volbách, kde jsme jednali o možnostech spolupráce. Všechny strany deklarovaly ochotu ke spolupráci v komunálních a senátních volbách tam, kde to má smysl," sdělil dnes ČTK Zdechovský.

Související

Zbyněk Stanjura

ODS po volbách nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.
Sjezd ODS v Ostravě

Fiala získal srdce členů ODS, český volič ho ale odmítá. Musí přeskočit zeď a dostat se k lidem

Současný premiér Petr Fiala v sobotu obhájil post předsedy Občanské demokratické strany, ministr financí Zbyněk Stanjura zůstává prvním místopředsedou. Fiala se ale nachází ve složité situaci. Musí překonat vysokou zeď, která ho odděluje od běžného českého voliče. Ten před jménem totiž nemá zkratku prof. a situace na Ukrajině je pro něj velice abstraktním tématem. Sdílení informací s veřejností je klíčem k úspěchu. Pokud Fiala chce obhájit i premiérský post, potřebuje běžného českého voliče. 

Více souvisejících

ODS top 09 KDU - ČSL Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09)

Aktuálně se děje

před 8 minutami

před 15 minutami

před 25 minutami

před 45 minutami

Vlivná Kim Jo-čong, sestra diktátora na archivních snímcích.

Sestra vůdce KLDR hrozí: Vybudujeme ohromnou vojenskou sílu

Severní Korea hodlá pokračovat v budování "ohromující a nejsilnější vojenské síly" na ochranu své suverenity a míru v regionu, prohlásila Kim Jo-džong, která je vlivná sestra severokorejského vůdce Kim Čong-una, jak informoval ve středu server The Korea Times s odkazem na tamní tiskovou agenturu KCNA.

před 58 minutami

před 1 hodinou

Robert Fico

Fico definitivně zatočil s RTVS. Stanice se přejmenuje a bude povinně vysílat hymnu

Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování veřejnoprávních médií. Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) se má změnit na Slovenskou televizi a Rozhlas (STVR), jejíhož ředitele bude volit devítičlenná rada se čtyřmi nominanty ministerstva kultury. Slovenská vláda dnes schválila příslušný návrh zákona, uvedla agentura TASR.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Dezinformátor Zítko se hledá. Policie vyhlásila pátrání

V středu 19. dubna se Pavel Zítko, obviněný z trestného činu šíření poplašné zprávy, nedostavil k okresnímu soudu v Chomutově. Proto se dnes objevil v pátrání Policie České republiky.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy