Prezident Zeman navštíví Srbsko, pozvánku do delegace dostal i Foldyna

Prezidenta Miloše Zemana příští týden na jeho oficiální návštěvě Srbska doprovodí pět desítek zástupců českých firem. Do delegace se zapojí energetické, potravinářské či strojírenské firmy. V delegaci prezidenta, který se setká s nejvyššími politickými představiteli země, budou i čtyři čeští ministři nebo poslanec Jaroslav Foldyna.

Prezident Miloš Zeman se do Srbska vydá příští úterý, v Bělehradě zůstane do čtvrtka. Podle ředitele zahraničního odboru Pražského hradu Rudolfa Jindráka se setká se srbským prezidentem Aleksandarem Vučičem, premiérkou Anou Brnabičovou a s předsedkyní srbského parlamentu Majou Gojkovičovou.

Česká diplomacie v poslední době klade na vztahy se zeměmi západního Balkánu a jejich spolupráci s evropskými strukturami důraz. Kromě Zemana se do Srbska na začátku října vypraví také předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO). "Jedním z plánovaných bodů programu je vystoupení pana předsedy na plénu srbského parlamentu," sdělila ČTK Vondráčkov mluvčí Barbora Štenglová.

V době návštěvy prezidenta v Bělehradu se v Praze uskuteční summit předsedů vlád členských zemí visegrádské čtyřky (ČR, Slovensko, Polsko, Maďarsko), na který byli pozváni i premiéři zemí západního Balkánu včetně Brnabičové. O tři týdny později se v podobném formátu v době českého předsednictví Visegrádu v Lánech potkají prezidenti.

S českým prezidentem do Srbska v úterý odletí ministr obrany Lubomír Metnar, ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček, ministr dopravy Vladimír Kremlík (všichni za ANO) a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Budou součástí oficiální delegace, v plánu mají i bilaterální jednání. Metnar se svým srbským protějškem podepíše dohodu o spolupráci v obraně, která by se mohla týkat třeba vojenského vzdělávání, výcviku a zdravotnictví.

Server Hlídací pes uvedl, že v delegaci bude i Jaroslav Foldyna. ČTK řekl, že pozvánku dostal od prezidentova kancléře Vratislava Mynáře, protože se vztahům se Srbskem dlouhodobě věnuje.

Zemanova státní návštěva Srbska bude mít podle Jindráka významný ekonomický rozměr. Společně s Vučičem se zúčastní zahájení podnikatelského fóra. Na něj z Česka v podnikatelské delegaci, kterou pořádá Hospodářská komora, dorazí pět desítek zástupců českých firem, sdělil ČTK mluvčí Hospodářské komory Miroslav Diro.

Do delegace pod vedením prezidenta Hospodářské komory Vladimíra Dlouhého se podle něj mohla přihlásit jakákoli firma. "Zájem byl obrovský, kapacita letadla byla od otevření přihlášek vyčerpána prakticky během několika dní," poznamenal.

Mezi podnikateli budou firmy z e-commerce, energetiky, strojírenství, stavebnictví, potravinářství, cestovního ruchu a obranného průmyslu. Zastoupení v delegaci budou mít i tradiční české strojírenské podniky, jako jsou výrobci tramvají, autobusů a lokomotiv, nákladních vozidel nebo čerpadel pro průmyslové využití, dodal Diro.

České firmy do Srbska vyvážejí podle statistik zboží za více než 15 miliard korun ročně, zejména osobní automobily a elektrickou energii. Opačným směrem od srbských podniků směřují části motorových vozidel, elektrické motory a generátory nebo pneumatiky za více než 12 miliard korun.

Hospodářská komora od prosince provozuje své asistenční centrum, které pomáhá zaměstnavatelům vyhledávat v Srbsku vhodně kvalifikované zaměstnance. Nabírat je mohou ve zvláštním vízovém režimu, Programu Srbsko. Do poloviny letošního roku bylo podáno přes 700 žádostí o zaměstnanecké karty.

Související

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

Více souvisejících

Miloš Zeman Srbsko prezident čr Jaroslav Foldyna Radek Vondráček (ANO) Lubomír Metnar Vladimír Dlouhý (ekonom ex-politik) hospodářská komora

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

před 6 hodinami

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

před 7 hodinami

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

CIA: Pokud Ukrajina nedostane peníze, letos válku s Ruskem prohraje

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy