Prezident, premiér a další politici se sejdou kvůli zahraniční politice

Nejvyšší ústavní činitelé ve čtvrtek na Pražském hradě opět proberou českou zahraniční politiku. Věnovat se budou například návrhu prezidenta Miloše Zemana na odvolání uznání Kosova. ČTK to dnes řekli mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček a ředitel zahraničního odboru Pražského hradu Rudolf Jindrák.

Ústavní činitelé se scházejí na koordinačních schůzkách k zahraniční politice jednou za čtvrt roku, čtvrteční setkání bude letos třetí. Stejně jako u posledních zasedáních bude schůzka rozdělena na dvě části. První se vedle Zemana zúčastní premiér Andrej Babiš (ANO), předseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS) a šéf Sněmovny Radek Vondráček (ANO). Na druhou část jsou pozváni také ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD), zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) a obrany Lubomír Metnar (za ANO).

Schůzka podle Ovčáčka začne v 15:30. Jindrák ČTK řekl, že ústavní činitelé budou hovořit o aktuálních evropských tématech včetně brexitu, přípravě českého předsednictví EU nebo sestavování Evropské komise. Diskutovat také budou o rozvojové spolupráci, politice týkající se klimatické ochrany nebo o koordinaci zahraničních cest českých politických představitelů.

Jedním z témat je i budoucnost českých zahraničních vojenských misí. Vláda a Parlament je schvalují na dva roky dopředu. Současný mandát vojákům vyprší příští rok, ministerstvo obrany proto již začalo připravovat návrh českého vojenského působení v dalších letech. Nejvíce vojáků má Česká republika v současné době v rámci aliančního působení v Pobaltí, v Afghánistánu, v Mali a v Iráku.

Výrazným tématem bude diskuse o českém uznání samostatnosti Kosova. Zeman při zářijové návštěvě Srbska slíbil, že tuto otázku na zasedání ústavních činitelů otevře a navrhne, aby Česko přestalo Kosovo jako samostatnou zemi uznávat. Babiš již dříve řekl, že nevidí důvod, aby česká vláda svůj přístup ke Kosovu měnila. Později po jednání s prezidentem řekl, že věc je třeba projednat na schůzce ústavních činitelů i na vládě. Petříček důvod ke zrušení uznání Kosova nevidí, podle něj by Česko k takovému kroku mohlo přistoupit jen v případě, že by Kosovo přestalo plnit některá kritéria státnosti, na základě kterých bylo v roce 2008 uznáno.

Zeman o Kosovu mluvil tento týden na summitu visegrádské skupiny (V4). Právě výsledky aktuálního českého předsednictví V4 a nedávných summitů bude dalším tématem schůzky. Mluvit by se mělo také o české zahraniční politice vůči asijským zemím, řekl Jindrák. Zeman je znám svou podporou spolupráce s Čínou. Ústavní činitelé budou mluvit také o otázce kapacity vládní letky, kterou provozuje armáda. V poslední době kvůli opravám a poruše letadel museli politici hledat alternativy své dopravy na služební cesty.

Související

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

Více souvisejících

Miloš Zeman Andrej Babiš ministerstvo zahraničí diplomacie Tomáš Petříček Jaroslav Kubera Radek Vondráček (ANO) Jan Hamáček Lubomír Metnar

Aktuálně se děje

před 30 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Aktualizováno včera

Vláda schválila novelu zákona o zbraních, která reaguje na střelbu na FF UK

Vláda ve středu schválila novelu zákona o zbraních, která urychlí začátek platnosti dvou zásadních opatření obsažených v novém zákoně o zbraních. Jde o povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii v otázce zajištění zbraní. Změny by mohly platit už od letošního července.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy