Prezident Zeman jmenoval Mlsnu předsedou ÚOHS

Prezident Miloš Zeman dnes na Pražském hradě jmenoval Petra Mlsnu předsedou Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Dosavadní náměstek ministra vnitra ve funkci nahradil Petra Rafaje, který k dnešku rezignoval. Jeho konec požadovali zástupci vládní koalice. Mlsna se funkce ujme od středy, kdy mu začne šestileté funkční období.

Zeman po jmenování Mlsnovi poblahopřál. Ocenil jeho slova, která mu Mlsna řekl při jejich nedávném setkání, že je třeba podporovat soutěživost a je potřeba bránit antisoutěživým tendencím, tedy například kartelovým dohodám nebo tomu, že firma odejde ze soutěže za příslib úspěchu v jiné zakázce. "Toto vše narušuje soutěživé prostředí a samozřejmě snižuje výkonnost ekonomiky," řekl Zeman.

Mlsnovi proto popřál, aby byl důsledným strážcem soutěživé atmosféry. Dodal, že se nemá nechat odradit lobbisty, kteří za ním budou chodit a přesvědčovat ho o "své poznané pravdě". "Poznaná pravda je vaše," řekl Zeman.

Prezident republiky ?? Miloš Zeman jmenoval v úterý dne 1. prosince 2020 na Pražském hradě JUDr. PhDr. Petra Mlsnu, PhD., předsedou Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. pic.twitter.com/CqTVNbYvjW

— Jiří Ovčáček (@PREZIDENTmluvci) December 1, 2020

Jmenování Mlsny prezidentovi navrhla vláda. Zeman už dříve řekl, že ho považuje za velmi vhodného kandidáta. Dvaačtyřicetiletý Mlsna vzešel z výběrového řízení, do kterého se přihlásilo 11 uchazečů. Výběrové řízení na předsedu ÚOHS se uskutečnilo poprvé, dosud nového předsedu vybírali politici.

Mezi dalšími kandidáty na funkci byli bývalý ministr dopravy za ANO Vladimír Kremlík, někdejší místopředsedové antimonopolního úřadu Robert Neruda a Michal Petr, nynější první místopředseda úřadu Hynek Brom a státní tajemník ministerstva zemědělství Jan Sixta.

Funkci náměstka ministra vnitra, který je zodpovědný například za organizaci voleb, Mlsna opustí. Minulý týden řekl ČTK, že v prvním roce chce především obnovit důvěryhodnost antimonopolního úřadu v odborných kruzích i u veřejnosti.

Rafajův konec ve funkci prosazovali zástupci vládní koalice. Šéf ÚOHS čelil kritice například kvůli tomu, jak jeho úřad postupoval v tendru na nový mýtný systém. Rafaj trvá na tom, že se nedopustil žádného jednání, kterým by ohrozil nestrannost a nezávislost rozhodování a znevážil svou funkci.

Související

Vrtulník, ilustrační foto

Předseda ÚOHS potvrdil pokutu půl miliardy za armádní tendr na vrtulníky

Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Mlsna potvrdil pokutu 550 milionů korun pro ministerstvo obrany za tendr na armádní vrtulníky. Ministerstvo je za 17 miliard koupilo od firmy Bell. Pokuta je pravomocná a ministerstvo ji musí zaplatit, uvedl úřad v tiskové zprávě. Stanovisko ministerstva ČTK zjišťuje.
Jana Černochová (ODS) Rozhovor

Armádu trápí pokuta i absence miliard. Premiér se vyhýbá zodpovědnosti, říká Černochová

ROZHOVOR - Půlmiliardovou pokutu, kterou ministerstvo obrany dostalo od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) za chyby při zakázce na armádní vrtulníky pořízené za 17 miliard korun od americké firmy Bell, považuje poslankyně ODS Jana Černochová za obrovské selhání resortu. „Vyzývám premiéra Andreje Babiše, aby se bezodkladně začal zabývat personální situací na ministerstvu obrany a z pochybení vyvodil odpovídající důsledky. Pane premiére, tímto se nedá promlčet,“ říká v rozhovoru pro EuroZprávy.cz Jana Černochová. Předsedkyni Sněmovního výboru pro obranu vadí, že ministerský předseda doposud nevrátil armádě deset miliard korun. „Vyhýbá se zodpovědnosti jako kluk, který rozbil okno u sousedova skleníku.“

Více souvisejících

Petr Mlsna Miloš Zeman ÚOHS

Aktuálně se děje

před 16 minutami

před 59 minutami

před 1 hodinou

FK Dukla Praha

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

před 2 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Naše vojáky na Ukrajině nechceme, řekli rozhodně Poláci. Jednotky NATO taky ne

Více než 70 procent Poláků neschvaluje vyslání svých vojáků ani vojáků Severoatlantické aliance na Ukrajinu. Vyplývá to z nejnovějšího průzkumu veřejného mínění, který provedl institut IBRIS pro polský deník Rzeczpospolita.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy