Prezident Zeman podepsal zvýšení schodku rozpočtu na 500 miliard

Prezident Miloš Zeman dnes podepsal zvýšení schodku letošního státního rozpočtu z původně schválených 320 miliard na 500 miliard Kč. V tiskové zprávě o tom ČTK informoval Hrad. Důvodem této změny je hlavně promítnutí dopadů z daňového balíčku, například zrušení superhrubé mzdy.

Vláda také připravila návrh nového kompenzačního bonusu pro podnikatele a potřebuje i další výdaje na boj s pandemií.

Celkové příjmy rozpočtu mají letos být podle návrhu 1,39 bilionu korun a výdaje 1,89 bilionu Kč. Příjmy by tak měly být proti schválenému rozpočtu nižší o 102,7 miliardy korun a výdaje vyšší o 77,3 miliardy korun.

Podle oslovených ekonomů je navrhovaný schodek 500 miliard korun neopodstatněný. Současná ekonomická situace a nejnovější odhady vývoje ekonomiky by podle nich ospravedlňovaly schodek kolem 400 miliard korun. Podle předsedkyně Národní rozpočtové rady Evy Zamrazilové z tohoto týdne je konsolidace veřejných financí ještě víc v nedohlednu.

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) ale argumentuje tím, že Česko patří k zemím s nejnižším zadlužením a nejvyššími ratingy. "Patříme mezi země s nejnižším zadlužením a nejlepšími ratingy. Je naší povinností využít tohoto skvělého stavu a masivní podporu ekonomiky nevypínat," řekla při projednávání návrh ve Sněmovně.

Opozice zvýšení schodku tradičně kritizovala. Opoziční politici vyčítali vládě například, že se v dobách růstu nestarala o rezervy a že v době krize nepřichází z úsporami. Také se jim nelíbilo, že vláda chtěla prosadit změnu rozpočtu ve zrychleném projednávání ve stavu legislativní nouze.

Ministerstvo financí čeká letos pokles daňových příjmů o 99,6 miliardy korun proti původně očekávanému výběru. Hlavní podíl na tom má schválený daňový balíček, který připraví státní rozpočet o 87,7 miliardy Kč. Naopak vzrůst by měly příjmy rozpočtu z pojistného na sociální zabezpečení nebo z emisních povolenek.

Naproti tomu třeba výdaje ministerstva zdravotnictví se mají zvýšit o osm miliard. Z toho sedm miliard je určeno na objednávky vakcín proti covid-19. Ministerstvo kultury by mělo dostat přidáno půl miliardy korun na provoz příspěvkových organizací. Ministerstvo práce by si mělo polepšit téměř o pět miliard. Suma je na zvýšené přídavky na děti, náhradní výživné od státu za neplatiče či veřejně prospěšné práce.

Související

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

Více souvisejících

Miloš Zeman státní rozpočet

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy