Prezident Zeman se dnes setká na novoročním obědě s premiérem Babišem

Prezident Miloš Zeman se dnes na tradičním novoročním obědě setká s premiérem Andrejem Babišem (ANO). Oproti původním plánům poobědvají bez rodin. Důvodem jsou opatření proti šíření koronaviru. Setkání se nejprve mělo konat za účasti manželek i dětí, po kritice ale politici ustoupili a domluvili se na schůzce ve dvou.

Zeman do Lán stejně jako před rokem pozval kromě Babiše i jeho ženu Moniku s dětmi Vivien a Frederikem. Zúčastnit se měla také první dáma Ivana s dcerou Kateřinou.

Plán se ale dočkal ostré kritiky opozice i veřejnosti. Oběd totiž připadl na období přísných protiepidemických opatření, kdy se na veřejnosti mohou setkávat jen dva lidé. Babiš i ministr zdravotnictví Ivan Blatný (za ANO) formát oběda hájili. Byl podle nich v souladu s protiepidemickými předpisy, protože se koná v domácnosti, nikoli na veřejnosti. Nakonec ale premiér s prezidentem ustoupili a poobědvají jen spolu.

Na rozdíl od pravidelných schůzek, kde prezident s premiérem jednají především o aktuálních politických tématech, bývají novoroční obědy převážně společenskou záležitostí. Oba politici se ale nevyhýbají ani politickým tématům. Součástí setkání v předchozích letech byl například zápis do pamětní knihy lánského zámku.

Loni i předloni se při novoročním obědě podávala paštika z kachních jater na portském víně a candát pečený na másle se zámeckými bramborami. Menu uzavřel citronový a malinový sorbet s jahodami.

Související

Více souvisejících

Andrej Babiš Miloš Zeman

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy