Zeman varoval před panikou kvůli koronaviru

Prezident Miloš Zeman varoval před panikou v souvislosti s rozšířením nákazy novým typem koronaviru. Nejhorší, co by mohlo Česko potkat, je strach, řekl dnes na úvod koncertu na Pražském hradě k sedmému výročí své inaugurace. Vyjádřil podporu opatřením, která vláda v souvislosti s nákazou přijala.

"Chtěl bych vyzvat, abychom si především zachovali chladnou hlavu. Protože nejhorší, co by nás mohlo potkat, je strach. Strach oslabuje," řekl Zeman. Vyjádřil podporu krokům, které v souvislosti s nákazou dělají vláda a Bezpečnostní rada státu. "Chtěl bych varovat před hysterií nebo panikou," řekl. Za nesmyslné označil počínání lidí, kteří si v obavě před epidemií nakupovali zásoby trvanlivých potravin.

Zeman také prohlásil, že epidemie koronaviru přejde, jako to bylo v minulosti s jinými onemocněními. Podle prezidenta v minulosti vyvolala mezinárodní paniku řada onemocnění, všechna ale odezněla.

"Začalo to z Velké Británie - promiň, Kačenko (dcera prezidenta Kateřina Zemanová, která studovala v Británii - pozn. red.) - nemoc šílených krav. Samozřejmě čtyřnohých. Kromě toho v Africe ebola. Pak tady byla prasečí chřipka, pak tady byla ptačí chřipka, pak tady byl SARS. Nu a teď je tady koronavir," řekl.

Nákaza koronavirem začala v Číně, odkud se postupně rozšířila do velké části světa. Česko má 31 případů nového typu koronaviru, z toho 27 z nich má souvislost s Itálií, která je nejpostiženější evropskou zemí. Průběh nemoci u českých pacientů je podle dostupných údajů mírný nejméně u 29 dosud známých infikovaných, někteří jsou zcela bez obtíží.

Související

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

Více souvisejících

Miloš Zeman prezident čr Česká republika Vláda ČR Bezpečnostní rada státu Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 19 minutami

před 49 minutami

před 57 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Aktualizováno před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

USA viní Čínu z podpory války proti Ukrajině. Pomáháte obcházet sankce, tvrdí Britové

Britský ministr zahraničí David Cameron upozornil, že Rusko využívá Střední Asii k obcházení sankcí. Londýn chce podle jeho slov spolupracovat se zeměmi tohoto regionu, aby s tím skoncoval. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy