Prezidenti V4 vyjádřili znepokojení nad volbami v Bělorusku

Prezidenti zemí Visegrádu ve společném prohlášení vyjádřili znepokojení nad prezidentskými volbami v Bělorusku. Vyzvali běloruské orgány, aby upustily od násilí, a zahraniční aktéry vyzvali ke zdrženlivosti od akcí, které by podkopaly nezávislost a suverenitu Běloruska. Uvedli to v prohlášení, které ČTK poskytl mluvčí prezidenta Miloše Zemana. Visegrádskou čtyřku (V4) tvoří Česko, Slovensko, Polsko a Maďarsko.

Prezidenti v prohlášení uvedli, že vyjadřují "nejhlubší znepokojení nad prezidentskými volbami v Bělorusku, jejichž výsledek nebyl přijat běloruskou společností" a uznali "oprávněné touhy běloruského lidu". Zároveň zdůraznili potřebu mírového a zákonného řešení současné krize v Bělorusku. Podle oficiálních výsledků volby výrazně vyhrál dosavadní běloruský prezident Alexandr Lukašenko. Opozice jejich výsledek neuznala, mluví o zmanipulování. Volební výsledek vyvolal největší protesty proti Lukašenkovi za jeho dosavadních 26 let vládnutí v bývalé sovětské republice.

❗️❗️❗️Prohlášení prezidentů zemí Visegrádské skupiny ????????o Bělorusku ??https://t.co/bYToD9hOK9

— Jiří Ovčáček (@PREZIDENTmluvci) August 19, 2020

Běloruské orgány prezidenti V4 vyzvali, aby otevřely cestu politickému řešení, dodržovaly základní lidská práva a svobody a upustily od používání násilí proti pokojným demonstrantům. "Podporujeme právo běloruského lidu na svobodné, férové a demokratické prezidentské volby," uvedli.

Hlavy čtyř středoevropských států zároveň uvítali dnešní jednání Evropské rady k Bělorusku. "Vyzýváme zahraniční aktéry ke zdrženlivosti od akcí, které by podkopaly nezávislost a suverenitu Běloruska," dodali prezidenti.

Pražský hrad původně ČTK poslal prohlášení, podle kterého prezidenti běloruské orgány vyzvali, "aby zorganizovaly nové, mezinárodně legitimní a uznané prezidentské volby". Po asi 30 minutách ale úřad poslal nové znění prohlášení, ve kterém už tato věta nebyla. Nové znění Pražský hrad zdůvodnil "upřesněním překladu původně anglicky psaného dokumentu". Původní text dokumentu použila například i agentura Reuters.

Polský prezidentský úřad text na svém webu zveřejnil pouze v anglické verzi, ani v něm se o nových volbách nehovoří. Stejně jako v upravené verzi Pražského hradu tento text pouze uvádí, že prezidenti podporují právo Bělorusů na svobodné, férové a demokratické volby. Zároveň ale kancelář polského prezidenta prohlášení doprovodila krátkým úvodním textem v polštině, ve kterém text společného prohlášení Krzysztof Szczerski, vedoucí kanceláře prezidenta Andrzeje Dudy, shrnuje jako "výzvu k dialogu a organizaci nových voleb, přijetí evropského plánu solidarity s Běloruskem a respektování běloruské suverenity".

Související

Alexandr Lukašenko

Lukašenko hází Rusům vidle do verze s ukrajinskou stopou v případu teroru u Moskvy

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko uvedl informace, které jsou v rozporu s tvrzeními ruských představitelů v čele s Vladimirem Putinem, podle nichž teroristé z koncertní síně u Moskvy po útoku prchali na Ukrajinu. Lukašenko tvrdí, že pachatelé měli nejprve namířeno do Běloruska, kam by se ale nedostali kvůli zpřísněným bezpečnostním opatřením. 

Více souvisejících

Bělorusko visegradská čtyřka volby v Bělorusku Miloš Zeman Česká republika Alexandr Lukašenko Andrzej Duda Polsko

Aktuálně se děje

před 16 minutami

před 24 minutami

před 50 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

včera

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

včera

Rusko a Ukrajina si vymění 48 vysídlených děti

Rusko a Ukrajina se dohodly na výměně 48 dětí vysídlených v důsledku ruské invaze. Ve středu to v katarské Dauhá oznámila ruská komisařka pro práva dětí Marija Lvovová-Belovová.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy