Přidá se Česko k žalobě na autorskou směrnici? Piráti přišli s výzvou

Piráti vyzvali premiéra Andreje Babiše (ANO), ministra zahraničí Tomáše Petříčka a ministra kultury Lubomíra Zaorálka (oba ČSSD), aby se Česko přidalo k žalobě Poláků na směrnici o autorských právech na internetu.

Pirátům v normě vadí především článek o povinnosti zavádění automatických filtrů, které podle nich omezí svobodu vyjadřování. Polsko podalo kvůli stejné výhradě v srpnu žalobu k Soudnímu dvoru EU, ČR se může připojit do šesti týdnů od podání, lhůta vyprší 23. září, řekl novinářům poslanec Ondřej Profant. 

Europoslanec Mikuláš Peksa (Piráti) k tomu poznamenal, že Česko termín pro vlastní žalobu nevyužilo zřejmě kvůli sporu sociálních demokratů a prezidenta Miloše Zemana o výměnu ministra kultury, úřad byl kvůli němu tři týdny bez nejvyššího vedení. "V chaosu léta proběhla lhůta, kdy jsme mohli žalobu podat," uvedl.

Robotické filtry podle Pirátů nepřiměřeně zasahují do práva na informace a každá evropská směrnice musí být v souladu s ústavním pořádkem. Předchozí souhlas s problematickým konceptem má nyní podle nich možnost napravit vláda tím, že se přidá k polské žalobě.

Na podobě evropské směrnice se v polovině února po dlouhé diskusi dohodli zástupci unijních zemí a Evropského parlamentu (EP). Europarlament pak normu schválil koncem března. Podle Pirátů znění směrnice znamená výhru copyrightové lobby, která všem ostatním vnutí robotickou cenzuru. Unie vydavatelů naopak směrnici uvítala, podle ní umožní vydavatelům chránit jimi vytvořený obsah před bezplatným komerčním využíváním.

Cílem reformy autorského práva je přizpůsobit ho digitální éře. Nová pravidla posilují především postavení umělců a vydavatelů. Jednotlivé země budou mít dva roky na to, aby je převedly do svého práva. Mnozí komentátoři směrnici o copyrightu označovali za dosud nejspornější normu, jakou se Evropský parlament v minulém funkčním období zabýval.

Související

Soudní dvůr EU

Soud EU podpořil majitele copyrightu, mohou žádat data lidí sdílejících filmy

Soudní dvůr Evropské unie se dnes postavil na stranu majitelů autorských práv, kteří se snaží ve sporech o jejich dodržování shromažďovat osobní údaje uživatelů internetu. Podle soudu je přípustné, aby vlastníci práv požadovali po poskytovatelích internetového připojení údaje o zákaznících, na které chtějí podat žalobu kvůli sdílení například filmů či hudby.

Více souvisejících

autorská práva Česká pirátská strana Mikuláš Peksa (Piráti)

Aktuálně se děje

před 11 minutami

před 33 minutami

Charles Leclerc

Stáj Scuderia Ferrari mění název + FOTO

Neuvěřitelné se stává skutečností. Ferrari je jediným týmem, který nepřetržitě závodí v přední motoristické disciplíně od založení formule 1 v roce 1950. Žádný tým nezastává takovou tradici jako Scuderia. Tradice – kterou nyní Italové (částečně) boří.

před 44 minutami

před 53 minutami

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Krycí jméno ukrajinského vojáka „Niemachny“.

V ruském zajetí: Psi žijí lépe. Ztratil jsem jakoukoli naději a vůli žít

Ukrajinský voják přezdívaný „Niemachny“, který strávil 13 měsíců v ruském zajetí, promluvil o tom, co všechno prožil, když padl do zajetí po bojích o Azovstal v Mariupolu. „V kasárnách nás bylo hodně. Byla tam dvě patra a asi půl stovky plus-minus lidí. Spali jsme vlastně na sobě, na podlaze,“ vzpomíná. A dodává hned na začátku „Rusové se snažili přimět Ukrajince střílet do vlastních zajatců.“

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Ministerstvo zdravotnictví, ilustrační fotografie.

Svrčinová na vlastní žádost končí jako hlavní hygienička

Vláda ve středu odvolala hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou na její vlastní žádost, uvedlo ministerstvo zdravotnictví. Do jmenování jejího nástupce bude kompetence hlavního hygienika v plném rozsahu vykonávat její zástupce a ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum. Výběrové řízení má být vypsáno v nejbližších dnech.

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

Důchody, ilustrační fotografie.

Valorizace důchodů v lednu 2025: První odhady už naznačují, jak penze porostou

Až na začátku příštího roku se lidem opět zvýší důchody. O výši příští valorizace by mělo být jasno v létě, vyšší penze pak budou senioři pobírat od ledna 2025. Podle odhadů ministerstva práce a sociálních věcí vedeného Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) by důchody měly vzrůst přinejmenším o dvě procenta. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Vlivná Kim Jo-čong, sestra diktátora na archivních snímcích.

Sestra vůdce KLDR hrozí: Vybudujeme ohromnou vojenskou sílu

Severní Korea hodlá pokračovat v budování "ohromující a nejsilnější vojenské síly" na ochranu své suverenity a míru v regionu, prohlásila Kim Jo-džong, která je vlivná sestra severokorejského vůdce Kim Čong-una, jak informoval ve středu server The Korea Times s odkazem na tamní tiskovou agenturu KCNA.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Fico definitivně zatočil s RTVS. Stanice se přejmenuje a bude povinně vysílat hymnu

Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování veřejnoprávních médií. Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) se má změnit na Slovenskou televizi a Rozhlas (STVR), jejíhož ředitele bude volit devítičlenná rada se čtyřmi nominanty ministerstva kultury. Slovenská vláda dnes schválila příslušný návrh zákona, uvedla agentura TASR.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy