Soudy v Česku se táhnou roky. Tak si za ně Češi připlatí

Ministerstvo spravedlnosti navrhuje změnu zákona, která umožní navýšení soudních poplatků. Důvodem je přetížení českých soudů a výrazný nárůst nákladů na provoz soudnictví. Víc má stát například rozvod nebo určení otcovství.

Lidé jsou schopni se soudit v podstatě kvůli každé maličkosti a na české soudy se obrací s banálními záležitostmi. Ministerstvo spravedlnosti přišlo s novelou zákona, která by to měla změnit.

Návrh počítá se zvýšením soudních poplatků například v některých občanskoprávních sporech. „Poplatek by se zvýšil za návrh o určení vlastnictví nemovitosti, rozvod, vypořádání společného jmění manželů nebo určení rodičovství. Nově by se to mělo zvýšit na dvojnásobek, tedy čtyři tisíce korun,“ napsal server TV Nova. Vyšší poplatky budou motivovat lidi, aby si své spory vyřešili mimosoudně.

Soudní poplatky stát navýšil naposledy před osmi lety. Cílem poplatků je, aby odradily lidi od uplatňování svých domnělých práv nebo nároků v případech, které nemohou vyhrát.

Podle ministerstva by se poplatky měly odvíjet od životní úrovně. Neměly by bránit lidem v dosažení spravedlnosti, ale zároveň by se nemělo vyplácet řešit vše před soudem.

Související

Pavel Blažek

Blažek podal stížnost v kauze Aničky. Za znásilnění nezletilé padla podmínka

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) se rozhodl podat stížnost pro porušení zákona v případu poškozené Aničky pro porušení zákona. Posouzení stížnosti Nejvyšším soudem bude mít dopad na další rozhodovací praxi trestních soudů v Česku, zmínilo ministerstvo. Kauza otřásla Českem, protože za znásilňování nezletilé dívky padl podmíněný trest.
Vlasta Parkanová /TOP 09/

Vlasta Parkanová nevysoudila další miliony za nezákonné stíhání v kauze CASA

Exministryně obrany Vlasta Parkanová nevysoudila další peníze za nezákonné trestní stíhání. K již vyplacené částce ve výši 1,6 milionu korun požadovala po ministerstvu spravedlnosti dalších více než osm milionů. Soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 2 ve čtvrtek sdělila verdikt, kvůli nepřítomnosti účastníků sporu ale nepřečetla odůvodnění. 

Více souvisejících

Ministerstvo spravedlnosti justice Právo a spravedlnost (PiS) Soudnictví rozvody veřejnost společnost soudy

Aktuálně se děje

před 45 minutami

před 1 hodinou

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Aktualizováno před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Americké jednotky v Iráku a Sýrii se staly terčem několika útoků

Americké jednotky v Iráku a Sýrii byly za méně než 24 hodin vystaveny dvěma samostatným útokům, uvedly v pondělí irácké bezpečnostní zdroje a představitelé USA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy