Soudy v Česku se táhnou roky. Tak si za ně Češi připlatí

Ministerstvo spravedlnosti navrhuje změnu zákona, která umožní navýšení soudních poplatků. Důvodem je přetížení českých soudů a výrazný nárůst nákladů na provoz soudnictví. Víc má stát například rozvod nebo určení otcovství.

Lidé jsou schopni se soudit v podstatě kvůli každé maličkosti a na české soudy se obrací s banálními záležitostmi. Ministerstvo spravedlnosti přišlo s novelou zákona, která by to měla změnit.

Návrh počítá se zvýšením soudních poplatků například v některých občanskoprávních sporech. „Poplatek by se zvýšil za návrh o určení vlastnictví nemovitosti, rozvod, vypořádání společného jmění manželů nebo určení rodičovství. Nově by se to mělo zvýšit na dvojnásobek, tedy čtyři tisíce korun,“ napsal server TV Nova. Vyšší poplatky budou motivovat lidi, aby si své spory vyřešili mimosoudně.

Soudní poplatky stát navýšil naposledy před osmi lety. Cílem poplatků je, aby odradily lidi od uplatňování svých domnělých práv nebo nároků v případech, které nemohou vyhrát.

Podle ministerstva by se poplatky měly odvíjet od životní úrovně. Neměly by bránit lidem v dosažení spravedlnosti, ale zároveň by se nemělo vyplácet řešit vše před soudem.

Související

Pavel Blažek

Blažek podal stížnost v kauze Aničky. Za znásilnění nezletilé padla podmínka

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) se rozhodl podat stížnost pro porušení zákona v případu poškozené Aničky pro porušení zákona. Posouzení stížnosti Nejvyšším soudem bude mít dopad na další rozhodovací praxi trestních soudů v Česku, zmínilo ministerstvo. Kauza otřásla Českem, protože za znásilňování nezletilé dívky padl podmíněný trest.
Vlasta Parkanová /TOP 09/

Vlasta Parkanová nevysoudila další miliony za nezákonné stíhání v kauze CASA

Exministryně obrany Vlasta Parkanová nevysoudila další peníze za nezákonné trestní stíhání. K již vyplacené částce ve výši 1,6 milionu korun požadovala po ministerstvu spravedlnosti dalších více než osm milionů. Soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 2 ve čtvrtek sdělila verdikt, kvůli nepřítomnosti účastníků sporu ale nepřečetla odůvodnění. 

Více souvisejících

Ministerstvo spravedlnosti justice Právo a spravedlnost (PiS) Soudnictví rozvody veřejnost společnost soudy

Aktuálně se děje

před 15 minutami

před 52 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 8 hodinami

Masivní bezpečnostní operace, zákaz letadel, vzdušné taxíky. Francie se chystá na olympiádu

Během slavnostního zahájení olympijských her dne 26. července bude nad regionem Paříže po dobu šesti hodin uzavřena obloha v rámci rozsáhlé bezpečnostní operace. Oznámilo to vedení pařížských letišť, uvedla agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy