Přísnější ochrana vody? Lidovci spustili petici, nelíbí se jim "suchá novela vodního zákona"

KDU-ČSL vytvořila petici, jejímž cílem je zakotvení ochrany vody přímo v Ústavě České republiky. Novinářům to dnes řekla senátorka Anna Hubáčková (KDU-ČSL). Petice má v elektronické i fyzické formě několik tisíc podpisů, do konce října chtějí lidovci v různých městech i na internetu posbírat kolem 40.000 podpisů a následně předat dokument k projednání ve Sněmovně.

Větší ochrana vody souvisí i s případem zamýšlené těžby štěrkopísku u Moravského Písku na Hodonínsku a Uherského Ostrohu na Uherskohradišťsku. Firma tam chce těžit štěrkopísek, starostové a obyvatelé okolních obcí i s jihomoravskými hygieniky se ale bojí, že by těžba mohla nenávratně poškodit blízký zdroj pitné vody nazvaný Bzenec-komplex, který slouží zhruba pro 100.000 lidí.

Hubáčková uvedla, že vláda předložila takzvanou suchou novelu vodního zákona, která však podle ní neakcentuje ochranu vodních zdrojů. "Proto KDU-ČSL přišla s iniciativou zakotvení významu vody a její ochrany do ústavy. Bohužel toto vláda zamítla a tvrdí, že hledá řešení pomocí konzultací s ústavními právníky. Výsledek tak může přijít pozdě, nebo vůbec," zdůraznila Hubáčková.

Proto lidovci sbírají podpisy na petici. Jejím cílem podle Hubáčkové je, aby se v ústavě do odstavce o šetrném využívání přírodních zdrojů doplnila věta o ochraně zejména vodních zdrojů a půdy a přírodních bohatství. V souvislosti s kauzou těžby štěrkopísku u Moravského Písku už jedna petice vznikla, bojovala přímo proti těžbě.

Báňský úřad loni u Moravského Písku stanovil dobývací prostor, což ale není samotné rozhodnutí o těžbě. Obce i Jihohomoravský kraj proti tomu podaly odvolání, o kterém nyní báňský úřad rozhoduje. Pokud budou odvolání neúspěšná a rozhodnutí o stanovení dobývacího prostoru bude pravomocné, může si firma České štěrkopísky podat samotnou žádost o těžbu.

Související

Ilustrační fotografie.

Voda v přírodních koupalištích je většinou vhodná ke koupání, platí ale i zákazy

Kvalita vody ve většině českých přírodních koupališť v Česku, která kontrolují hygienici, je nadále dobrá a lidé se v nich mohou koupat. Stále ale platí také několik zákazů, například na Vysočině v rybníku Kachlička na Havlíčkobrodsku, v Plzni v jezírku Škodaland nebo v jihočeském kraji v nádrži Orlík u Podolska na Písecku. Zavřené zatím zůstává i přírodní koupaliště v Tanvaldu na Jablonecku, město už ho ale vyčistilo a znovu se napouští. Dnes hygienici v Karlovarském kraji vyhlásili zákaz koupání ve vodní nádrži Skalka.

Více souvisejících

Voda KDU - ČSL Brno

Aktuálně se děje

před 53 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 7 hodinami

včera

včera

Vyhořelá katedrála Notre-Dame se otevře návštěvníkům ještě letos, tvrdí Paříž

Pařížská katedrála Notre-Dame, která byla v roce 2019 postižena ničivým požárem, má být opět otevřena pro návštěvníky 8. prosince. Uvedl to Philippe Jost, výkonný ředitel vládní agentury, která dohlíží na rekonstrukci katedrály. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy