Příspěvek 5000 Kč se má týkat dětí, jimž 1. srpna nebude ještě 18 let

Příspěvek 5000 korun by měl stát vyplatit na děti, jimž letos 1. srpna nebude ještě 18 let. Pokud na ně rodiče pobírají přídavky, měli by novou dávku dostat automaticky v srpnu. Ostatní rodiče s loňským příjmem do milionu korun hrubého o ni budou muset požádat elektronicky přes aplikaci, nebo osobně v takzvaných Czech Pointech.

Příjem se bude u zaměstnaných žadatelů zjišťovat ze základu pro odvody a u živnostníků a podnikatelů z daňových přiznání. Při dalším zdražování by vláda mohla vyplacení jednorázového příspěvku ještě zopakovat. Vyplývá to z návrhu zákona, který připravilo ministerstvo práce. Odhaduje, že by dávku mohlo dostat 1,82 milionu dětí. Výdaje by činily 9,1 miliardy korun.

Příspěvek se má stát další dávkou státní sociální podpory stejně jako dětské přídavky či příspěvek na bydlení. Podle autorů zákona dosavadní dávky na změny v příjmech a nákladech reagují se zpožděním kalendářního čtvrtletí. "Příspěvek jednak ihned zlepší příjmovou situaci rodin s dětmi, ale také vytvoří časový prostor pro vyhodnocení skutečných dopadů zejména energetické krize na příjmovou situaci a životní úroveň," uvedlo ministerstvo práce. Podle návrhu může vláda případně vyplacení jednorázového příspěvku zopakovat. Podmínky stanoví v nařízení.

V srpnu mají nový příspěvek dostat domácnosti, které v červenci pobíraly přídavky na děti za červen. Podpora jim dorazí automaticky, pokud dítěti nebylo do 1. srpna 18 let. Ostatní rodiče by příspěvek měli obdržet do konce dalšího měsíce po schválení žádosti. O 5000 korun bude pak možné žádat i na děti, které se teprve narodí od 2. srpna do konce roku.

Příspěvek bude pro rodiče, kteří trvale či dlouhodobě bydlí spolu s dětmi v Česku. Milionová příjmová hranice platí podle návrhu pro rodičovský pár i samoživitele či samoživitelky. Dávku mohou získat manželé, nesezdaní, osvojitelé či pěstouni. Příjmy se budou posuzovat u zaměstnanců ze základu pro sociální odvody za rok 2021 z evidenčních listů sociální správy a u podnikatelů z daňových přiznání u finančních úřadů.

K podání žádosti přes aplikaci bude potřeba bankovní identita. Lidé, kteří ji nemají, budou moci žádat v Czech Pointech na radnicích či poštách. O dávku bude možné požádat rok od účinnosti zákona. Podporu budou vyplácet krajské úřady práce. Příspěvek 5000 korun se nebude danit, započítávat do příjmu při posuzování nároku na jiné dávky či strhávat v exekuci.

Podle statistik žije v Česku kolem dvou milionů dětí do 18 let. Ministerstvo práce odhaduje, že u desetiny z nich rodiče o příspěvek žádat nebudou a dávka se vyplatí 1,82 milionu dětí. Výdaje by měly činit 9,1 miliardy. Zhruba 30 milionů korun by měla stát příprava aplikace a informačního systému.

Připomínky k normě mohou do středy podat jen resorty financí, vnitra, obrany, spravedlnosti a úřad vlády. Ministerstvo práce navrhuje, aby po přijetí vládou Sněmovna předlohu schválila hned při prvním projednávání.

Někteří experti na sociální problematiku, ekonomové či odbory nový příspěvek kritizují. Podle nich vláda vytváří paralelní dávkový systém. Doporučovali navýšení přídavků na děti a příspěvků na bydlení, rozšíření okruhu příjemců, zjednodušení vyřizování a možnost žádat on-line.

Související

Ministerstvo práce

Příspěvek na péči dozná v roce 2024 změn. Ministerstvo představilo návrh

Do léta mají být příspěvky na péči vypláceny v současné výši. Částka má poté výrazně vzrůst ve stupních II, III a IV. Ještě vyšší částku zřejmě dostanou osoby ve stupni IV s úplnou závislostí a péčí poskytovanou mimo pobytové sociální služby. Počítá s tím návrh, o kterém informovalo ministerstvo práce a sociálních věcí. 

Více souvisejících

Sociální dávky

Aktuálně se děje

včera

včera

Iveta Bartošová

RECENZE: Málo mě znáš o Ivetě Bartošové pojednává kontextuálně a vyhýbá se laciné dojímavosti

Snad nikdo není s mašinérií bulváru spjatý tolik, jako zpěvačka Iveta Bartošová. Hvězda normalizačního popu, jejíž život byl po revoluci jako na houpačce. Spíš než s pěveckou kariérou si ji spojujeme s vyhořením, nenaplněnými sny a tragickým osudem. Dokumentární minisérie Málo mě znáš se k médií nesčetněkrát omílanému příběhu vrací jinak. Kriticky, empaticky, bez bulvárnosti i sentimentu.

včera

včera

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

včera

včera

včera

Bojový letoun F-16 (U.S. AirForce), photo by Chandler Cruttenden

Nizozemci poskytnou další stíhačky F-16 na výcvik ukrajinských pilotů

Nizozemsko předá tři stíhačky F-16 na rumunskou leteckou základnu, na které se ukrajinští piloti a další personál učí pracovat s těmito stroji. Informovala o tom agentura Reuters. Nizozemsko je součástí mezinárodní koalice, která má v plánu dodat ukrajinské armádě stíhačky americké výroby. 

včera

včera

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fico: Teorie jsou hezké, ale Rusko nikdy nevrátí Krym a neopustí Donbas

Slovenský premiér Robert Fico prohlásil, že Rusko nikdy nevrátí Ukrajině anektovaný poloostrov Krym a neplánuje opustit východoukrajinský Donbas. Podle něj je uznávání principu územní celistvosti v případě Ukrajiny pouze teoretickým konceptem mezinárodního práva, zatímco případný mír by byl nákladný a Rusové momentálně dominují vojensky.

včera

včera

včera

včera

USA potrestají Írán za víkendový útok. Od spojenců čekají stejnou reakci

Bílý dům ve středu v noci oznámil, že jako reakci na víkendový letecký útok Íránu na Izrael uvalí na Írán nové sankce a očekává podobné kroky od svých spojenců. Informaci přinesla agentura  AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy