Pro Piráty a STAN je klíčové získat s koalicí Spolu většinu, Bartoš věří v úspěch opozice

Předseda Pirátů Ivan Bartoš stále věří, že demokratická opozice ve sněmovních volbách výrazně uspěje a bude sestavovat vládu. Po sečtení výsledků si zástupci koalice Pirátů a STAN zavolají s představiteli Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09), řekl dnes novinářům ve štábu v Praze.

Po sečtení čtvrtiny okrsků vedlo ANO se 30,12 procenta hlasů před Spolu, které mělo 23,89 procenta. Piráti a Starostové byli třetí se 13,45 procenta. "Furt věřím, že demokratická opozice výrazně uspěje a že budeme moci sestavovat budoucí vládu," řekl Bartoš.

Kampaň podle něj byla výrazně odlišná oproti minulosti. Popsal ji jako agresivní z hlediska dezinformační scény, která podle něj hovořila stejným jazykem jako premiér Andrej Babiš (ANO) v oficiálních vyjádřeních. "Ale bylo to lepší o to, že jsme šli v koalici, že jsme si mohli pomáhat. Energie i v kontaktní kampani byla obrovská," ocenil Bartoš, který vedl kandidátku v Ústeckém kraji, kde se utkal s Babišem.

Ferjenčík: Pro Piráty a STAN je klíčové získat s koalicí Spolu většinu

Koalice Pirátů a STAN považuje v těchto volbách za nejdůležitější, aby společně s koalicí Spolu tvořenou ODS, TOP 09 a KDU-ČSL získala ve Sněmovně většinu. Novinářům to ve volebním štábu řekl poslanec Pirátů Mikuláš Ferjenčík. Vysoká volební účast by podle něj mohla oběma koalicím k úspěchu pomoct.

"Pro nás je klíčové, abychom dali s koalicí Spolu 101 mandátů. O to se hraje v těchto volbách, udělali jsme pro to maximum," řekl Ferjenčík. To podle něj znamená, že obě koalice dohromady potřebují získat asi kolem 45 procent hlasů.

Podle Ferjenčíka by bylo dobře, kdyby byla vysoká volební účast. Ukazovalo by to podle něj na to, že lidé považují volby za velice důležité. Ze zjištění ČTK plyne, že na mnoha místech hlasovalo víc než 60 procent oprávněných voličů. Volební účast dosáhla v minulých sněmovních volbách 60,84 procenta voličů.

Lídři Pirátů a STAN se na začátku tohoto roku rozhodli pro společnou kandidaturu. V minulých volbách v roce 2017 získali Piráti 10,79 procenta hlasů a 22 mandátů z 200 ve Sněmovně. Hnutí STAN, které tehdy kandidovalo samostatně, obdrželo 5,18 procenta hlasů a šest mandátů.

Související

Danuše Nerudová měla být podle průzkumů Petru Pavlovi a Andreji Babišovi mnohem vyrovnanějším soupeřem. Komentář

Výsledky voleb se oproti průzkumům opět liší. Déjà vu, z něhož plyne poučení

Říká se, že po bitvě je každý generál. Nemyslím teď vítěze prvního kola Petra Pavla, u prezidentských voleb a jejich výsledků se ale chvíli pozastavme. Oproti průzkumům se totiž v jedné věci hodně liší, takže prostor pro kritiku se nabízí. Daleko lepší ale bude, když zdůrazníme, v čem jsou průzkumy přínosem. 
Volby, ilustrační foto

Hlavním tématem loňských sněmovních voleb byl podle CVVM koronavirus

Hlavním tématem loňských sněmovních voleb byl podle Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) koronavirus, lidé se ale při výběru strany orientovali více na sociální jistoty, ekonomiku a důchody. Koalice Spolu ve volbách podle agentury STEM bodovala v regionech s vyšší nadějí na dožití a větším podílem živnostníků, hnutí ANO a SPD tam naopak ztratily.

Více souvisejících

volby 2021 Starostové a nezávislí (STAN) Česká pirátská strana Ivan Bartoš (Piráti)

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy