Prodloužení stávajícího nouzového stavu je podle Spolu ústavně pochybné

Prodloužení stávajícího nouzového stavu by bylo podle koalice Spolu ústavně pochybné. ODS, KDU-ČSL, TOP 09 v tiskové zprávě uvedly, že by vláda měla pro další boj s epidemií covidu-19 využít pravomoci vyplývající z pandemického zákona, nebo vyhlásit nový nouzový stav. Ten by mohl sloužit jen pro opatření, která pandemický zákon neumožňuje, například nařízení pracovní povinnosti či omezení svobody pohybu.

Vláda ve středu oznámila, že požádá Sněmovnu o zrušení usnesení, podle kterého má nouzový stav skončit spolu se začátkem účinností tzv. pandemického zákona a nejpozději k sobotě 27. února. Podle Spolu je však tento postup ústavně pochybný. "Zrušovací usnesení nelze revokovat, protože bylo publikováno ve Sbírce zákonů, a je tudíž definitivním rozhodnutím," tvrdí Spolu.

"Návrh na revokaci usnesení považuji za nepřijatelný a ODS ho nepodpoří," uvedl předseda ODS Petr Fiala. Sněmovna by měla v pátek schválit pandemický zákon, který jí vrátil Senát. "Zákon bude platit včas podle původních dohod. Vláda může přijímat zdůvodněná opatření i bez nouzového stavu," doplnil.

Kabinet zároveň požádá poslance, aby nouzový stav kvůli epidemii covidu-19 platil do konce března. Pokud je nutný, měla by vláda podle Spolu vyhlásit nový nouzový stav a současného se zbavit. "Vláda je stále odpovědná Sněmovně a obnovování nouzových stavů při nesouhlasu poslanců s jejich prodlužováním označil Městský soud v Praze za 'učebnicový příklad obcházení ústavního pořádku'. Takové riziko nesmíme v dnešní krizové situaci dopustit," dodala předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Nouzový stav v Česku platí od 5. října loňského roku. Poslanci několikrát žádost vlády podpořili, poslední návrh na prodloužení nouzového stavu do 16. března ale zamítli. Mimořádný stav tak měl skončit v polovině února, kabinet však na žádost hejtmanů vyhlásil navazující nouzový stav znovu. Podle řady právníků či 35 senátorů, kteří podali návrh na přezkum Ústavnímu soudu, se tak stalo v rozporu s Ústavou.

Kabinet ve středu jednal o zpřísnění koronavirových opatření, dnes se k tématu vrátí. Podle ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) ale nemůže vláda o opatřeních hlasovat, dokud nezná právní rámec. Aby vyhověl Ústavě, mohl by kabinet podle Spolu nový nouzový stav odůvodnit například přetížením nemocnic a výskytem nových mutací covidu-19. Opatření by pak mohla cílit na to, co neumožňuje pandemický zákon, například omezení pohybu a pracovní povinnost.

Související

Vláda Petra Fialy

Po téměř čtyřech měsících skončí se závěrem června v Česku nouzový stav

Po téměř čtyřech měsících skončí se závěrem června v Česku nouzový stav, který vláda vyhlásila kvůli migrační vlně z Ukrajiny. Státu a samosprávám umožňoval stav nouze pružněji reagovat při ubytovávání lidí utíkajících před ruskou vojenskou invazí a umisťovat je i do některých prostor, kam by to jinak nebylo možné.

Více souvisejících

nouzový stav Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Petr Fiala (ODS) ODS top 09 KDU - ČSL

Aktuálně se děje

před 24 minutami

před 39 minutami

před 59 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Volby prezidenta RF 2024

Golos: Volby v Rusku byly největší podvod v dějinách země

Ruské nezávislé hnutí Golos (v překladu Hlas), které monitoruje dodržování práv voličů a volebních pravidel, označilo prezidentské volby v Rusku za "nejpodvodnější a nejzkorumpovanější v historii země." Jejich vítězem byl vyhlášen úřadující šéf Kremlu Vladimir Putin, který získal téměř 90 procent odevzdaných hlasů.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Danko odstoupil ze slovenské prezidentské volby. Podpořil jednoho z kandidátů

Předseda Slovenské národní strany Andrej Danko se v pondělí oficiálně vzdal kandidatury na prezidenta. Vysvětlil to vývojem preferencí a snahou netříštit národně-konzervativní síly. Ve volbách podpořil exministra spravedlnosti Štefana Harabina.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy