Prodloužit nouzový stav? KDU-ČSL lavíruje, podpořila by přechodné období

KDU-ČSL je připravena uvažovat o podpoře přechodného období v řádu sedmi až deseti dnů, aby vláda mohla některé záležitosti ošetřit v rámci legislativní nouze. Podle lidoveckého předsedy Mariana Jurečky je některá opatření obtížné realizovat mimo nouzový stav, například nákup zdravotnických pomůcek nebo ukládání pracovních povinností jimi ale nejsou.

Řekl to na dnešní tiskové konferenci před mimořádnou schůzí Sněmovny, na které chce vláda požádat poslance o prodloužení nouzového stavu do 25. května.

Lidovci podle předsedy dostali od kabinetu velmi stručné zdůvodnění žádosti o prodloužení, neobsahovalo však zásadní argumenty. Doufají, že premiér a ministři vnitra a zdravotnictví na plénu poskytnou další důvody.

"Budeme jako KDU-ČSL bedlivě sledovat debatu a jsme připraveni uvažovat o podpoře určitého přechodného období v řádu sedmi až deseti dnů, aby vláda měla šanci některé věci legislativně ošetřit v rámci legislativní nouze, aby mohla fungovat dál účinně a efektivně v boji s koronavirem a v ochraně obyvatel České republiky. Ve stavu legislativní nouze jsme schopni legislativu upravit a vyřešit v řádu pěti až sedmi dnů," uvedl Jurečka.

Ať bude rozhodnutí Sněmovny jakékoli, chtějí lidovci navrhnout usnesení, kterým Sněmovna vládu zaváže, aby od 1. května v případě nákupů ochranných zdravotnických pomůcek postupovala plně v režimu zákona o veřejných zakázkách. Stejně jako další opoziční strany chce KDU-ČSL dnes jednat o plánu rozvolňování vládních opatření a o nákupech ochranných pomůcek.

Podle předsedy lidoveckého poslaneckého klubu Jana Bartoška by stát měl uhradit prokazatelné ztráty podnikatelů, které vznikly nezávisle na jejich vůli. Na čtvrtek svolal jednání, kterého se zúčastní například zástupci Hospodářské komory či České advokátní komory. "Je nemožné, aby do budoucna stát čelil hromadným žalobám ze strany podnikatelů a soudy byly jimi zavaleny," uvedl Bartošek.

Související

Marian Jurečka

Důchody se dočkají změn. Jurečka představil reformu penzí

Ministerstvo práce dokončilo návrh zákona týkající se reformy penzí, který představuje důležité změny v systému penzijního zabezpečení. Tento návrh upravuje několik klíčových aspektů, včetně růstu důchodového věku v závislosti na očekávané délce života, stanovení minimálního důchodu na úrovni 20 procent průměrné mzdy a možnosti dřívějšího odchodu do penze pro osoby vykonávající náročné profese.
Marian Jurečka

Jurečka o revizi sociálních dávek: Nesmí to být životní styl

Revizi systému sociálních dávek nejvíce dopadne na občany, kteří nechtějí pracovat a spolupracovat se státem, naznačil ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) v dnešním vydání diskuzního pořadu Partie Terezie Tománkové na stanici CNN Prima News.

Více souvisejících

Marian Jurečka (KDU-ČSL) KDU - ČSL Jan Bartošek Poslanecká sněmovna Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

17. března 2024 21:58

17. března 2024 21:20

První východočeské derby v play-off zvládly po boji Pardubice, Sparta udolala Liberec v nájezdech

Vyrovnané souboje před ohromujícími diváckými atmosférami byly k vidění o prvním hracím dni čtvrtfinálové fáze play-off Tipsport extraligy. Oba první zápasy dvou sérií Pardubice vs. Hradec Králové a Sparta vs. Liberec navštívilo přes 10 000 fanoušků a oba zápasy se nerozhodly v základní hrací době. Zatímco východočeské derby rozhodl po remíze 4:4 po prodloužení symbolicky proti svému oblíbenému soupeři Martin Kaut, v pražské O2 Areně se čekalo na rozhodnutí až do samostatných nájezdů, ve kterých nakonec Pražané odčinili to, že nedotáhli vedení 2:1.

Zdroj: David Holub

Další zprávy