Prodloužit nouzový stav? KDU-ČSL lavíruje, podpořila by přechodné období

KDU-ČSL je připravena uvažovat o podpoře přechodného období v řádu sedmi až deseti dnů, aby vláda mohla některé záležitosti ošetřit v rámci legislativní nouze. Podle lidoveckého předsedy Mariana Jurečky je některá opatření obtížné realizovat mimo nouzový stav, například nákup zdravotnických pomůcek nebo ukládání pracovních povinností jimi ale nejsou.

Řekl to na dnešní tiskové konferenci před mimořádnou schůzí Sněmovny, na které chce vláda požádat poslance o prodloužení nouzového stavu do 25. května.

Lidovci podle předsedy dostali od kabinetu velmi stručné zdůvodnění žádosti o prodloužení, neobsahovalo však zásadní argumenty. Doufají, že premiér a ministři vnitra a zdravotnictví na plénu poskytnou další důvody.

"Budeme jako KDU-ČSL bedlivě sledovat debatu a jsme připraveni uvažovat o podpoře určitého přechodného období v řádu sedmi až deseti dnů, aby vláda měla šanci některé věci legislativně ošetřit v rámci legislativní nouze, aby mohla fungovat dál účinně a efektivně v boji s koronavirem a v ochraně obyvatel České republiky. Ve stavu legislativní nouze jsme schopni legislativu upravit a vyřešit v řádu pěti až sedmi dnů," uvedl Jurečka.

Ať bude rozhodnutí Sněmovny jakékoli, chtějí lidovci navrhnout usnesení, kterým Sněmovna vládu zaváže, aby od 1. května v případě nákupů ochranných zdravotnických pomůcek postupovala plně v režimu zákona o veřejných zakázkách. Stejně jako další opoziční strany chce KDU-ČSL dnes jednat o plánu rozvolňování vládních opatření a o nákupech ochranných pomůcek.

Podle předsedy lidoveckého poslaneckého klubu Jana Bartoška by stát měl uhradit prokazatelné ztráty podnikatelů, které vznikly nezávisle na jejich vůli. Na čtvrtek svolal jednání, kterého se zúčastní například zástupci Hospodářské komory či České advokátní komory. "Je nemožné, aby do budoucna stát čelil hromadným žalobám ze strany podnikatelů a soudy byly jimi zavaleny," uvedl Bartošek.

Související

Více souvisejících

Marian Jurečka (KDU-ČSL) KDU - ČSL Jan Bartošek Poslanecká sněmovna Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 37 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Putin něco chystá, naznačil Pistorius. Má víc zbraní a munice, než kolik využije na Ukrajině

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy