Projekty mají skluz. Ministerstvo chce prodloužit program péče o kulturní instituce

Program péče o národní kulturní poklad, z něhož se platí opravy a novostavby sídel kulturních institucí, nebude moci skončit podle plánu ke konci letošního roku. Program funguje s několikerým prodloužením od roku 2006. Nestihnou se ale dokončit dvě akce Národní knihovny, která rekonstruuje Klementinum a dostavuje depozitáře v Hostivaři, a otevřít expozice v Uměleckoprůmyslovém a Národním muzeu.

Ministerstvo kultury (MK) chce proto program prodloužit o čtyři roky. Vyplývá to z materiálu, kterým se bude v pondělí zabývat vláda.

Vláda má přitom připraven už navazující program, který schválila loni. Jmenuje se Péče o národní kulturní dědictví I. a mělo by v něm na 17 projektů v období do roku 2028 být skoro osm miliard korun. Tak jak program schválila vláda, počítá s podporou sedmi kulturních institucí. Měla by se z něj platit rekonstrukce Invalidovny, Veletržního paláce či Nové scény Národního divadla, vybudování muzea železnice na Masarykově nádraží v Praze, olomoucké muzeum umění SEFO, obnova zámku v Uherčicích, rekonstrukce částí kláštera Plasy či obnova panského dvora v Ratibořicích.

Zatím ale MK chce prodloužit původní program. Práce v Národní knihovně se podle zprávy pro vládu nestihnou dokončit kvůli požadavku památkářů, navazujícím změnám projektu a koncepčním změnám pro využití depozitáře požadovaných knihovnou. Revitalizace Klementina, která trvá již přes deset let, by měla podle materiálu pro vládu podle současných plánů skončit do roku 2024.

Přípravy expozic ve zmíněných muzeích pak podle materiálu zpozdila krize v první polovině tohoto roku, expozice mají být dokončeny v první polovině roku 2021. Příprava stálých expozic v Národním muzeu se ale dostávala do skluzu už před zmíněným termínem. Muzeum se po rekonstrukci částečně otevřelo koncem roku 2018, expozice měly podle vedení muzea skluz zejména kvůli dodržování termínů daných zadáváním veřejných zakázek.

Program péče o národní kulturní poklad vznikl proto, aby bylo možné stavět a opravovat sídla národních kulturních institucí, na něž nestačí peníze z běžného rozpočtu MK. Původně se v programu s desetimiliardovým rozpočtem sdružovaly peníze ze zrušeného Fondu národního majetku a státního rozpočtu, později rostl podíl peněz ze státního rozpočtu.

Peníze se začaly rozdělovat v roce 2007 a program měl skončit v roce 2014. Politici ho ale prodlužovali a také v něm dělali změny, neboť původně se v něm počítalo s financováním nové budovy Národní knihovny, kterou zavrhli. Průtahy v čerpání peněz konstatoval i Nejvyšší kontrolní úřad, nenašel ale jejich případné neúčelné utrácení. V programu od počátku byly či se do něj časem připojily kromě zmíněných ještě Národní filmový archiv, Národní technické muzeum a Národní divadlo. Opraveny tak byly třeba historické budovy Národního, Uměleckoprůmyslového a Národního technického muzea či Státní opery. Pro rok 2020 je na financování osmi nedokončených akcí v programu určeno 2,4 miliardy korun.

Související

Ministerstvo kultury

Ministerstva chtějí odklad projednání istanbulské úmluvy

Čtyři ministerstva žádají o další roční odklad projednání Úmluvy Rady Evropy o prevenci a potírání násilí vůči ženám a domácího násilí, známé jako Istanbulská úmluva. Ministerstva zemědělství, životního prostředí a práce vedená ministry za KDU-ČSL chtějí posun kvůli možnosti najít dostatečnou politickou shodu. 

Více souvisejících

Ministerstvo kultury památky Vláda ČR Národní muzeum

Aktuálně se děje

před 18 minutami

Ilustrační fotografie.

Vražda v Pohodlí na Svitavsku se dostala k soudu. Muži vinu odmítají

U Krajského soudu v Hradci Králové se v pondělí začala projednávat kauza předloňské vraždy v domě v Pohodlí u Litomyšle na Svitavsku. Dvojice mužů je obviněna z toho, že utýrala muže, jehož tělo následně uvařila v sudu, kosti spálila a další ostatky rozvezla po okolí. Oběma hrozí výjimečný trest. 

před 1 hodinou

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Záporožská jaderná elektrárna

MAAE vyzve Rusko a Ukrajinu ke kontrole stavu Záporožské JE

Rafael Grossi, ředitel Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE), oznámil plány v roce 2024 na pozvání Ukrajiny a Ruska k posouzení technického stavu Záporožské jaderné elektrárny. Grossi také zmínil plány na opětovnou návštěvu Ruska a Ukrajiny.

Aktualizováno včera

Joe Biden

Biden přijal Fialu v Bílém domě a ocenil Česko jako skvělého spojence

Americký prezident Joe Biden přijal v pondělí odpoledne místního času v Oválné pracovně Bílého domu českého premiéra Petra Fialu (ODS), který je na dvoudenní pracovní návštěvě USA. Podle Fialy je klíčové, že obě země sdílejí hodnoty, jakými jsou lidská práva, svoboda a demokracie. Biden řekl, že Praha je pro Washington skvělým spojencem. 

včera

včera

včera

Madame de Pompadour

Nejslavnější královská milenka Madame de Pompadour zemřela před 260 lety

Je tomu přesně 260 let, co zemřela jedna z nejslavnějších královských milenek, která vstoupila do dějin jako Madame de Pompadour. Ačkoliv pocházela z prostých poměrů, dokázala se během několika let vyšplhat mezi společenskou elitu a zajistit si vlivné postavení i bohatství. Majetek ani vliv pro ni však nikdy nebyly na prvním místě.

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Izraelská odveta za íránský útok může přijít už dnes, píše Wall Street Journal

Izraelská reakce na víkendový íránský útok může přijít už dnes, napsal americký deník Wall Street Journal s odkazem na své zdroje. Podle webu Times of Israel již proběhlo pondělní zasedání válečného kabinetu, který se zabýval možnostmi odvety. Podle stanice Channel 12 je několik variant, přičemž Tel Aviv hodlá zvolit takovou, kterou nezablokují Američané. 

včera

včera

včera

včera

Dmytro Kuleba je ukrajinský politik a diplomat, od března 2020 ministr zahraničí ve vládě premiéra Denyse Šmyhala.

Kyjev srovnal Izrael s Ukrajinou: Kdybychom měli stejnou podporu Západu jako Izraelci, ubránili bychom se taky

Úspěch Izraele a jeho spojenců, kterým se v noci na neděli ve velké míře podařilo zmařit masivní útok íránských raket a dronů, naznačuje, čeho by Ukrajina mohla dosáhnout proti ruským vzdušným útokům, pokud by měla větší podporu od svých partnerů. V reakci na nejnovější vývoj na Blízkém východě to v pondělí podle agentury AP uvedl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

včera

Ilustrační foto

Dovolená se blíží. Kde na ni vzít, když nejsou peníze?

Letní sezóna se blíží a s ní se zvyšuje i touha po odpočinku a dobrodružství. Mnoho lidí si ale dovolenou nemůže kvůli nedostatku financí dovolit. Naštěstí existuje hodně možností, jak si užít volno naplno i s nízkým rozpočtem a jak nemilou situaci vyřešit.

včera

včera

včera

včera

včera

Černý kašel se prokázal u dalších stovek lidí, ukazují nejnovější údaje

V Česku během uplynulého týdne přibylo dalších 1494 nových případů černého kašle, uvedl Státní zdravotní ústav (SZÚ) v pondělí. Celkem se od začátku letošního roku potvrdilo téměř 7900 případů onemocnění. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy