Prostě hnus, pobuřující. Nejlépe by bylo utéct. Známé osobnosti jsou znechuceny děním v Česku

Některé známé české osobnosti jsou zděšeny tím, co se poslední dobou v České republice děje. Znepokojení vyjádřil nejen písničkář Tomáš Klus, ale i houslista Pavel Šporcl či herečka Aňa Geislerová.

To, co se v Česku děje, se nelíbí řadě umělců. Jedním z nich je i známý hudebník. „To, co se teď u nás děje je neskutečné a hodně pobuřující. Občas si říkám, kam by bylo nejlépe utéct. Dnes mi to došlo....co zkusit Bradavice? Škoda, že nemáme opravdovou kouzelnou hůlku...“ posteskl si houslista Pavel Šporcl, který politickou situaci kritizuje dlouhodobě.

K dění posledních dní se na facebooku vyjádřil i písničkář Tomáš Klus, který byl o něco konkrétnější. „Hodně z vás mi píše, že zpochybňuji práci (ačkoli neuvádí čím přesně) státního zastupitelství, stojí však za zvážení, zda ji svým prohlášením (o abolici AB) nezpochybňuje sám Ing. Miloš Zeman, jestli jím náhodou nedává, krom důvodu k internetovým přestřelkám k dobru také nedůvěru v počínání osoby Ing. Andreje Babiše v rámci kauzy Čapí hnízdo, popřípadě proč dává tak okázale vale možnosti NSZ případ znova přezkoumat, cítí-li pochybnosti?“ zajímá ho.

Poukazuje mimo jiné na načasování prezidentových slov. „Proč teď, když byl šéf státního podniku Čechia zbaven dvouletého označení Trestně stíhaný premiér, přichází pan prezident s tím, že mu, kdyby náhodou něco.., dá milost, ačkoli tvrdil, že to by jistě nikdy..že by byl přece k smíchu?“ ptá se na facebooku Klus.

Herečka Aňa Geislerová se pak pustila přímo do premiéra Andreje Babiše. Ne kvůli kauze Čapí hnízdo, ale kvůli plánované nové vládní čtvrti v Praze. „Něco mi ta megalomanská státní architektonická vize připomíná. To se fakt všechno děje? A tak rychle? A jak může vůbec premiér s opakovaně schodkovým rozpočtem propagovat takovou blbost. Nevím, proč mě ze všech těch aktuálních zpráv vytáčí tahle tak moc, asi že je to tak přesně obludně velký prázdný a prostě hnusný,“ napsala herečka.

Navíc se zastala i aktivistky Jany Filipové, která hnala Babiše k soudu kvůli výroku o podplacených demonstrantech. Okresní soud Praha-západ rozhodl, že se premiér Andrej Babiš (ANO) má omluvit za své výroky o tom, že byli demonstranti na loňských protestech proti vládě zaplacení.

„Lhát se prostě nemá.. ona je pro mě symbolem toho, co potřebujeme. Co nám chybí. Když někdo dělá něco, co se nemá, my nesmíme mlčet. Nemůžeme se postavit na stranu zla tím, že mu prostě ustoupíme z cesty,“ burcuje Geislerová.

Související

Michael Žantovský

Žantovský zahájil kampaň za návrat do Senátu. Chce oživit odkaz Václava Havla

Symbolicky v den výročí okupace Československa vojsky Varšavské smlouvy dnes zahájil kampaň za návrat do Senátu diplomat, překladatel a ředitel Knihovny Václava Havla Michael Žantovský. V Praze 5, kde po 18 letech znovu kandiduje, uctil minutou ticha památku obětí invaze vojsk někdejšího sovětského bloku, která v roce 1968 překazila demokratizační proces známý jako pražské jaro.

Více souvisejících

Tomáš Klus Aňa Geislerová Pavel Šporcl Andrej Babiš Miloš Zeman

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Zbyněk Stanjura

ODS po volbách nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

včera

Volodymyr Zelenskyj

Zelenskyj podepsal zákon o mobilizaci

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podepsal v úterý zákon o mobilizaci zaměřený na zvýšení počtu vojáků ukrajinské armády, informovala agentura AFP. Hlavní ustanovení zákona vstoupí v platnost měsíc po datu podpisu, tedy 16. května.

včera

včera

Vladimir Putin

Kreml jednal s Íránem. Varuje před katastrofálními následky

Ruský prezident Vladimir Putin v úterý telefonicky mluvil se svým íránským protějškem Ebráhimem Raísím, kterému řekl, že další eskalace napětí na Blízkém východě může mít katastrofální následky pro celý region. Zároveň vyjádřil naději, že všechny strany projeví zdrženlivost a zabrání novému kolu konfrontace, uvedla agentura AFP s odvoláním na prohlášení Kremlu.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Jan Cimický

Cimického u soudu hájila spolupracovnice, psychiatr opět nedorazil

V úterý pokračoval soud s psychiatrem Janem Cimickým, který je od loňska obžalován ze znásilnění a vydírání. Cimický dnes k soudu opět nedorazil. K výslechu se dostavily jeho spolupracovnice, přičemž jedna z nich řekla, že si myslí, že se její kolega ničeho nedopustil. 

včera

včera

Léky, ilustrační fotografie.

Algifen má výpadek. Za kapky existují alternativy, ujišťuje ministerstvo

Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v pondělí uvedlo, že jedná se společností Teva o urychlení jeho dodávek. Lékaři byli informováni o možných alternativách, které jsou k dispozici v dostatečném množství. Algifen by měl být podle výrobce opět dostupný od konce května. 

včera

včera

včera

Dánský Notre-Dame: Ikonická budova Kodaně v plamenech, zhroucení věže lidem vyrazilo dech

Dánskou historickou budovu staré burzy v centru Kodaně zachvátil požár. Børsen ze 17. století je jednou z nejstarších budov města a podle serveru BBC zhroucení ikonické věže obyvatelům Dánska vyrazilo dech.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy