Protest na Letné vrcholí: Babiš dostal ultimátum, Mišík se obul do Zemana

Premiér Andrej Babiš má podle pořadatelů dnešní demonstrace na Letné odstoupit do 31. prosince, pokud neodvolá ministryni spravedlnosti Marii Benešovou a nezbaví se holdingu Agrofrert. Jinak Milion chvilek v lednu svolá nové protesty, uvedl na demonstraci mluvčí spolku Milion chvilek Mikuláš Minář. Budou podle něj daleko "kreativnější" a dají o situaci v Česku vědět v zahraničí.

Na Letné se podle Mináře sešlo minimálně stejně lidí jako na červnové demonstraci. Tehdy tam proti premiérovi demonstroval čtvrtmilion lidí. Podle policie se na Letné sešlo dosud 200.000 lidí. Minář opět vyzval Babiše, aby veřejně vysvětlil svůj střet zájmů a kritizoval ho za to, že nechce do přímého střetu na veřejnosti.

„Andreji Babiši, vyzýváme Vás, abyste ze svého obrovského střetu zájmů vyvodil důsledky a buď jste do konce roku odvolal Marii Benešovou a zbavil se Agrofertu včetně médií, nebo abyste odstoupil z premiérské funkce!Pokud tak neučiníte, ohlásíme 7/1 termín dalších protestů.“ pic.twitter.com/dvtfffpHI0

— Milion chvilek pro demokracii (@milionchvilek) November 16, 2019

Spolek podle něj bude žádat odchod Babiše i v případě, že jeho střet zájmů poškodí Česko v zahraničí, například omezením evropských dotací. Chce také spolehlivou justici, svobodná média a vyřešení střetu zájmů.

Minář situaci přirovnal k fotbalu, Babiš je podle něj nyní v ofsajdu a měl by jít mimo hřiště.

Podle koordinátorky Milionu chvilek pro zahraničí Michaely Lebedy se do protestu zapojili i krajané v cizině, a to v 63 městech ve 30 zemích. "Budoucnost naší země se nás týká, ať žijeme kdekoliv," řekla Lebeda. Podle ní si krajané nechtějí stěžovat ze zahraničí a chtějí být hrdí nejen na historii své země, ale i na její přítomnost. "Českých krajanů v zahraničí jsou přes dva miliony. Chceme být slyšet. Pokud bude třeba, bude nás slyšet ještě víc," dodala koordinátorka.

Svoji podporu spolku Milionu chvilek pro demokracii vyjádřil i zpěvák Vladimír Mišík, v dnešním programu na pražské Letné však ze zdravotních důvodů chybí. Mišík, který měl dvouletý zákaz činnosti v době komunistického režimu, byl jednou z tváří na Letné už v roce 1989. "Ať už je život složitý a někdy se dějí věci nepatřičné, jsme svobodní," uvedl v tiskové zprávě před připomínkou 30. výročí sametové revoluce Mišík. "Je jasné, na které straně stojím. Podporuji Milion chvilek pro demokracii."

Mišík vystoupil proti Babišovi, ze kterého mu podle jeho slov "běhá mráz po zádech". "Babiš se dokázal prodrat k penězům způsobem, jako mnoho jiných. Estébáci byli připravení a ve společnosti se děly dramatické věci. Sice se někdy rozčílím, ale s jistou dávkou pochopení. Myslím si o těchto lidech, že možná jejich charakter, hromadit majetky a drát se k moci bezohledně je nešťastný, ale u psychopatů tohoto druhu je to normální. Bohužel.," prohlásil.

Svůj občanský postoj vyjádřil Mišík již v roce 2013, kdy odmítl vyznamenání od prezidenta Miloše Zemana. "Ač jsem rocker, nemám rád hulvátství notabene papalášské. Proto jsem nešel k panu Zemanovi pro ten metál. Samozřejmě ctím demokratické volby, ale nemohu po volbách jen držet hubu a krok," podotkl hudebník, který si na novém albu s názvem Jednou tě potkám připomněl někdejší éru v písni Devizový příslib.

Mišík s hudbou začínal v 60. letech, kdy zpíval například se skupinami Komety, Matadors a Blue Effect. Ke konci první poloviny 70. let založil skupinu Etc..., se kterou přes mnohé personální změny a dvouletý zákaz činnosti v době komunistického režimu koncertuje dodnes.

Babiš dnes ČTK zopakoval, že na současnou situaci bude reagovat v nedělním projevu k 30. výročí sametové revoluce v Národním muzeu. "Je skvělé, že lidi můžou vyjádřit svůj názor a nikdo je přitom neperzekuuje a nenapadá. A je fakt skvělé, že máme svobodné a demokratické volby, kde si můžeme svobodně zvolit své zástupce," připomenul, že jeho hnutí ANO má podle průzkumů podporu třetiny voličů.

Babiš začátkem roku 2017 převedl akcie svých firem kvůli zákonu o střetu zájmů do svěřenských fondů. Podle svých kritiků se ale od holdingu Agrofert, který dříve vlastnil, neodstřihl, stále jej ovlivňuje a má zájem na jeho výsledcích.

Související

Mikuláš Minář

Mikuláš Minář mezi elitou. The Times ho řadí mezi 20 vycházejících hvězd

Britský deník The Times zařadil hlavního organizátora loňských protivládních demonstrací v Česku Mikuláše Mináře mezi 20 vycházejících hvězd, které je dobré vést v patrnosti v nadcházejícím roce. Předseda spolku Milion chvilek pro demokracii se ocitl ve společnosti osobností, jako je španělská princezna Leonor, nový bavorský premiér Markus Söder či ruský opoziční aktivista Jegor Žukov.

Více souvisejících

Demonstrace proti Babišovi (16. listopadu 2019) Mikuláš Minář Andrej Babiš Vladimír Mišík - Praha Milion chvilek pro demokracii Miloš Zeman

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

včera

včera

včera

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

včera

včera

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

včera

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

včera

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

včera

včera

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

včera

včera

včera

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

včera

včera

včera

včera

CIA: Pokud Ukrajina nedostane peníze, letos válku s Ruskem prohraje

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy