Babišovi rostou staronoví soupeři. Opozice se může spojit do dvou bloků

Ačkoliv se to zdá ještě daleko, opozice se už pomalu a jistě připravuje na parlamentní volby 2021, v nichž by chtěla porazit vládní ANO Andreje Babiše, jemuž dosavadní předvolební průzkumy i nadále připisují většinovou podporu z řad voličů. Podle informací by proti němu neměla stát jedná velká koalice, nýbrž dva bloky.

Že by mohl vzniknout jeden velký slepenec opozičních stran, který by se postavil proti dosavadní vládě, je zřejmě velmi málo pravděpodobné. Celé politické spektrum se domníva, že by spíš byly dva volební bloky. "Na jedné koalici je nemožné se domluvit. To všichni dobře vědí," nechal se v rozhovoru pro CNN Prima NEWS slyšet jeden z nejmenovaných zdrojů, který se zúčastnil vyjednávání. 

Očekává se zrod dvou volebních koalic, z nichž první by byla tvořena Piráty a STAN, zatímco druhá by byla konzervativnějšího charakteru a stály by v ní ODS, KDU ČSL a TOP 09.

To byl možná také jeden z důvodů, proč se dřívější zakladatel topky a bývalý předseda lidovců Miroslav Kalousek rozhodl stáhnout z politiky. Mnoho jeho dřívějších straníků má s jeho osobností zřejmě dodnes problém.

Jedním z důvodů jeho odvolání z funkce lídra strany byla v roce 2006 ambice vytvořit vládu s ČSSD tolerovanou KSČM. To samé pak později vyčítal současnému premiérovi Andreji Babišovi, který tak učinil.

K žádné oficiální domluvě však zatím nedošlo, ale přípravy se už uskutečňují. Jádrem problémů bude zřejmě hnutí STAN, které má ve Sněmovně pouze šest poslanců. V rámci budování koalice se o něj přetahují ODS i Piráti.

Pro Starosty není situace vůbec jednoduchá a v rámci průzkumů mezi členskou základnou zvažují, zda být radši konzervativní s ODS nebo liberální s Piráty. Zatím se to jeví tak, že by spíše zvítězili Piráti, a tudíž by pak došlo k vyjednávání mezi ODS, TOP 09 a KDU ČSL.

Lídr lidovců Marian Jurečka je sice ke koalicím skeptický, ale nedělní průzkum společnosti Kantar připsal jeho straně 4,5 %, což některé straníky vyděsilo. "Uvnitř KDU roste tlak na to, aby se šlo v koalici,“ informoval jeden z anonymních zdrojů, který je blízký vedení strany.

Se spoluprací stran by souhlasil i šéf poslaneckého klubu lidovců Jan Bartošek. "Hlasy proevropských demokratických stran hlavně nesmí propadnout a ztratit. To je naše zodpovědnost pro budoucnost České republiky,“ řekl s poznámkou, že nejde o boj proti Andreji Babišovi, nýbrž za jiný způsob spravování Česka.

"Chtěli bychom ukončit privatizaci a oligarchizaci našeho státu. Podřídíme tomu mnohé,“ konstatovala předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Ke konkrétní spolupráci s občanskými demokraty a lidovci se nicméně blíže nevyjádřila. Má ale zato, že spojení stran do dvou bloků má smysl, jelikož by dvojkoalice musela ve volbách obdržet 10 % hlasů a trojkoalice dokonce 15. 

Řádný termín českých parlamentních voleb je stanovený na podzim 2021, přičemž nedávno se diskutovalo o potenciálním vypsání voleb předčasných, což je ale za současné situace velmi málo pravděpodobné.

Související

Markéta Pekarová Adamová

Opozice se zastala ČNB. Ocenila nepolitické chování

Česká národní banka se podle opozičních politiků oslovených ČTK zachovala při dnešním zvýšení základní úrokové sazby o 0,75 procentního bodu na 1,5 procenta jako nezávislá instituce. Předseda Pirátů Ivan Bartoš, šéf lidovců Marian Jurečka i předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová v té souvislosti kritizují, že se rozhodnutí banky snažili ovlivnit premiér Andrej Babiš (ANO) a ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).
Vláda ČR

Opoziční koalice apelují na vládu, aby uznávala protilátky

Koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) opět vyzvala vládu, aby začala u lidí zjišťovat hladinu protilátek na koronavirus. Zástupci stran to řekli na dnešní tiskové konferenci ve Sněmovně. Také koalice Pirátů a hnutí STAN apeluje na uznávání protilátek jako dokladu o bezinfekčnosti, což uvedla v dnešní tiskové zprávě.

Více souvisejících

opozice politika Andrej Babiš volby 2021 Volby ODS top 09 KDU - ČSL Česká pirátská strana Starostové a nezávislí (STAN)

Aktuálně se děje

před 8 minutami

před 1 hodinou

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 1 hodinou

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

WHO je znepokojena šířením ptačí chřipky. Případy nákazy se potvrdily i u lidí

Světová zdravotnická organizace (WHO) je znepokojena šířením ptačí chřipky (H5N1) na nové živočišné druhy a lidi. Podtyp H5N1 vedl v posledních čtyřech letech k úmrtí desítek milionů kusů drůbeže, přičemž nakaženo bylo i volně žijící ptactvo a suchozemští či mořští savci. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy