Prudké zhoršení epidemie: Mimořádně zasedá Sněmovna, opozice chce slyšet od ministrů vyjádření

Ministři by se měli dnes při diskusi o schválení programu dnešní mimořádné schůze Poslanecké sněmovny obsáhleji vyjádřit k aktuálnímu turbulentnímu nárůstu potvrzených nákaz covidem-19. Novinářům to před zasedáním komory řekla předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

K jiné diskusi než debatě poslanců s přednostním právem a ministrů totiž pravděpodobně nedojde, koaliční strany podle kuloárních informací neschválí program navržený opozicí, dodala.

Schůzi svolali poslanci opozičních ODS, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN k některým koronavirovým předlohám. "Jdou zvěsti, že koalice nepřipustí schválení programu, ale doufám, že se nám podaří přesvědčit vládu, aby nestrkala hlavu do písku ještě hlouběji než nyní," řekla Adamová.

? Mimořádné jednání Sněmovny kvůli koronaviru. Chceme znát vládní plány na řešení rekordních přírůstků nakažených. Inspirace jsme vládě poskytli dost, tak vzhůru do práce! Sledujte živě naši tiskovou konferenci. https://t.co/lqhwUywpee

— TOP 09 (@TOP09cz) September 10, 2020

Na koaliční poslance apeloval i šéf KDU-ČSL Marian Jurečka. "Představili jsme body, které jsou palčivé a jejich projednání může pomoci občanům. Pokud poslanci neschválí program, bude to koalice, kdo dělá obstrukce," uvedl.

Návrh programu mimořádné schůze nemohou poslanci upravovat. Buď jej jako celek schválí, nebo odmítnou. "Nový bod se zařadit nedá, ale myslím, že k tomu aktuálnímu dění, které je poměrně dramatické a turbulentní ohledně nárůstu počtu nakažených, by se měli ministři jednoznačně vyjádřit," uvedla Adamová. Využít by měli debatu poslanců s přednostním právem před hlasováním o programu. Situace si to podle Adamové žádá, širší vysvětlení postupu vlády a především to, jaké jsou její další plány, by si zasloužili slyšet poslanci i veřejnost.

Piráti plánují návrh schůze podpořit, řekl poslanec Mikuláš Ferjenčík. Také místopředseda SPD Radim Fiala uvedl, že jeho hnutí program podpoří. "O všech těchto věcech chceme jednat," řekl. I SPD se chce ptát, jak vláda chce ohledně koronaviru dál postupovat. Komunisté naopak návrh programu kritizují s tím, že body jsou součástí řádné schůze, která se bude konat příští týden. Šéf poslanců KSČM Pavel Kováčik proto svému klubu navrhne, aby kvůli tomu program schůze odmítl.

Česko ve středu zaznamenalo druhý denní přírůstek nad 1000 nových případů nákazy koronavirem, laboratoře potvrdily 1161 pozitivních testů. Je to o dva méně než v úterý, kdy byl nárůst rekordní. Počet aktuálně nakažených přesáhl 10.000, s nemocí covid-19 se nyní potýká 10.218 lidí, nejvíce od začátku epidemie.

Související

Andrej Babiš

Babiš kvůli migračnímu paktu zaútočil na Fialu s Rakušanem

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Více souvisejících

Poslanecká sněmovna Markéta Pekarová Adamová top 09 ODS KDU - ČSL Starostové a nezávislí (STAN) Marian Jurečka (KDU-ČSL) Mikuláš Ferjenčík (Pirátská strana) Radim Fiala /SPD/ Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

před 3 hodinami

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Michal Koudelka

Vláda chce urychlit výstavbu OZE, prezidentovi navrhla povýšení šéfa BIS Koudelky.

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle než rok. K dosažení tohoto cíle má přispět vymezení tzv. akceleračních zón určených pro jejich výstavbu podle pravidel, která schválila vláda na středečním jednání. Navrhla také povýšení šéfa BIS Michala Koudelky do hodnosti generálmajora. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Charles Leclerc

Stáj Scuderia Ferrari mění název + FOTO

Neuvěřitelné se stává skutečností. Ferrari je jediným týmem, který nepřetržitě závodí v přední motoristické disciplíně od založení formule 1 v roce 1950. Žádný tým nezastává takovou tradici jako Scuderia. Tradice – kterou nyní Italové (částečně) boří.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Petr Rada, trenér

Radovi se snížil trest za rasismus z osmi na tři měsíce. I tak je ale trenér pražské Dukly zklamaný

Původně vyslovený trest ze strany disciplinární komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) pro kouče druholigové pražské Dukly Petra Rady za rasistickou urážku vůči již bývalému kouči Brna Tomáši Poláchovi vyvolal velké debaty ve veřejném prostoru. Byl totiž rekordní, konkrétně osmiměsíční. Po verdiktu odvolací komise se ale bude moci pětašedesátiletý kouč vrátit na lavičku již po třech měsících. Zkrácení trestu i pro Duklu znamená, že se bude muset obejít bez Rady až do konce právě probíhající sezóny, jelikož zákaz činnosti mu nově vyprší až začátkem sezóny příští.

před 4 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Krycí jméno ukrajinského vojáka „Niemachny“.

V ruském zajetí: Psi žijí lépe. Ztratil jsem jakoukoli naději a vůli žít

Ukrajinský voják přezdívaný „Niemachny“, který strávil 13 měsíců v ruském zajetí, promluvil o tom, co všechno prožil, když padl do zajetí po bojích o Azovstal v Mariupolu. „V kasárnách nás bylo hodně. Byla tam dvě patra a asi půl stovky plus-minus lidí. Spali jsme vlastně na sobě, na podlaze,“ vzpomíná. A dodává hned na začátku „Rusové se snažili přimět Ukrajince střílet do vlastních zajatců.“

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Vzpoura zaměstnanců RTVS: Chceme svobodnou veřejnoprávní instituci

Situace na Slovensku se rychle mění. Zaměstnanci RTVS vydali protestní prohlášení a to krátce po schválení zákona o STVR Ficovou vládou.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy