Průzkum: Nejvyšší potenciál v krajských volbách mají ANO, Piráti a ODS

Ve všech krajích Česka se nyní nejvíc lidí přiklání v letošních krajských volbách k hlasování pro hnutí ANO. Vyplývá to z průzkumu agentur Kantar CZ a Data Collect z přelomu srpna a září pro Českou televizi. Průzkum ale neukazuje možné výsledky voleb. Jde o tzv. volební potenciál, který do případných hlasů pro jednu stranu zahrnuje i lidi, kteří váhají mezi volbou více stran.

Největší volební potenciál po ANO mají ve většině krajů Piráti a ODS. ANO získalo v minulých krajských volbách největší podíl hlasů. ČSSD, která byla před čtyřmi lety druhá, nyní za ANO výrazně zaostává.

ANO v předchozích krajských volbách v roce 2016 dostalo v celém Česku dohromady asi 21 procent hlasů. Podle průzkumu nyní uvažuje o hlasování pro ANO ve většině krajů kolem 30 procent voličů, kteří chtějí jít letos v říjnu k urnám. Největší volební potenciál má ANO v Moravskoslezském kraji, a to přes 40 procent. Také při posledních volbách mělo hnutí nejlepší výsledek v Moravskoslezském kraji, kde jí tehdy dalo hlas skoro 26 procent voličů.

@CzechTV právě vydala výsledky výzkumu volebního potenciálu od společnosti Kantar, podle kterého jsou @pirativys na 2. místě ? takže se vidíme v pátek večer na ČT24 a nebojte, na vavřínech neusneme. Naopak, dáme kampani maximum! ?Kompletní výsledky ?https://t.co/VR9JwPsv1I pic.twitter.com/OLqojWzuOX

— Hana Hajnová (@PiratkaHanka) September 6, 2020

Na druhé místo za ANO se ve většině krajů dostali velikostí volebního potenciálu Piráti. Přitom v minulých krajských volbách získali Piráti samostatně jen přes jedno procento hlasů a podobný výsledek měli i v krajích, kde kandidovali ve spojení se Zelenými. Pirátská strana si ale získala větší pozornost až rok po minulých krajských volbách, když se v roce 2017 dostala ve sněmovních volbách na třetí místo za ANO a ODS.

Právě ODS má nyní silný potenciál i v krajských volbách, ačkoli většinou až na třetím místě za Piráty. V několika krajích také ODS na rozdíl od Pirátů nemíří do voleb samostatně, ale v koalici, nebo s podporou jiných stran.

ANO má však před Piráty i ODS velikostí volebního potenciálu výrazný náskok. V naprosté většině krajů je potenciál ANO o deset nebo více procentních bodů vyšší než potenciál druhé strany v pořadí.

Oproti minulým krajským volbám ukazuje průzkum na pravděpodobně výrazně horší výsledek sociálních demokratů. ČSSD v roce 2016 získala dohromady přes 15 procent hlasů a ve většině krajů se její výsledek pohyboval mezi deseti až 20 procenty. V aktuálním průzkumu ale jen ve zhruba polovině krajů činí volební potenciál ČSSD deset nebo více procent.

Za svými minulými výsledky zaostávají také komunisté. KSČM se v roce 2016 dostala do zastupitelstev ve všech krajích. V průzkumu ale nyní ve třech krajích nedosáhl volební potenciál komunistů ani na pět procent, což je hranice hlasů potřebná pro zisk zastupitelských mandátů. Lidovci zase ztrácejí ve své tradiční baště - Zlínském kraji. Minule tam získali zhruba 23 procent hlasů, ale aktuálně mají ve Zlínském kraji volební potenciál 17,5 procenta hlasů.

Naopak hnutí Svoboda a přímá demokracie si může teoreticky polepšit. V minulých krajských volbách se SPD nedostala do zastupitelstev tří krajů a v několika dalších se jen těsně dostala nad hranici pěti procent hlasů. V současnosti má však SPD ve všech krajích volební potenciál nad pět procent, a v pěti regionech dokonce kolem deseti procent.

Průzkum prováděly agentury Kantar CZ a Data Collect od 10. srpna do 3. září. Zúčastnilo se ho celkem 15.600 lidí, tedy 1200 v každém kraji.

Související

Více souvisejících

Volební preference Volby Hnutí ANO Česká pirátská strana ODS ČSSD KSČM Svoboda a přímá demokracie (SPD) Volby krajské průzkumy

Aktuálně se děje

před 28 minutami

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

před 57 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Andrej Babiš

Babiš kvůli migračnímu paktu zaútočil na Fialu s Rakušanem

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Americký dolar (USD), ilustrační fotografie

Proč euro zlevňuje a americký dolar zdražuje?

„V posledním roce česká koruna výrazně oslabuje vůči oběma světovým měnám, ovšem v posledním měsíci se tento vývoj začal značně lišit,“ říká analytik BHS Timur Barotov. Takže co se vlastně děje na finančních trzích?

před 3 hodinami

před 3 hodinami

V případě, že Putin vyhraje na Ukrajině, dostane se do bezprostřední blízkosti východní hranice NATO. Což Západ považuje za vojenskou hrozbu.

Hrozivý scénář pro Evropu. Analytici ISW varují, Rusové vítězstvím na Ukrajině obsadí pohraničí NATO

Lidé, kteří nerozumí, proč je nutné, aby Ukrajina v boji s ruským agresorem zvítězila, si musí uvědomit, co se stane, pokud se Rusku podaří prolomit všechny linie v napadené zemi? Pokud by tedy Rusko dosáhlo v tomto střetu vítězství, Evropu by mohla čekat temná perspektiva. Potenciálně by to mohlo otevřít dveře pro další konflikty ve všech zemích na východní hranici NATO, včetně Slovenské republiky. Ukrajině vážně chybí zbraně a munice, a proto je nezbytná podpora ze strany Spojených států. Nicméně dodávky pomoci z Washingtonu nyní čelí vážným problémům.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

Francouzský prezident Emmanuel Macron a srbský prezident Aleksandar Vučič během společné tiskové konference před pracovní večeří v prezidentském Elysejském paláci v Paříži (Francie, 8. dubna 2024).

Rusové ztrácí nejdůležitějšího evropského spojence. Srbsko se přiklání k Západu

Srbsko, jakožto kandidátská země pro vstup do EU je jednou z předních zemí na Balkánském poloostrově, která disponuje jednou z nejsilnějších armád v regionu. Jeho podpora je v kontextu evropských geopolitických snah více než důležitá. Historicky bylo Srbsko blíže k politice Kremlu, což se ale podle současných událostí mění. Srbové se stále více orientují na západní hodnoty a spojenectví.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Britská královská rodina, ilustrační fotografie.

Princezna Kate zůstane doma sama. William učinil zásadní rozhodnutí

Poprvé od chvíle, kdy princezna Kate v březnu odhalila diagnózu, se princ William vrátí k povinnostem člena britské královské rodiny. Informují o tom zahraniční média. Kate přitom není jediným zástupcem monarchie, který omezil veřejná vystoupení ze zdravotních důvodů. S rakovinou se potýká také král Karel III. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

Počasí: Mrazivá má být i následující noc, avizují meteorologové

Zimní počasí je zpět i se svými nejvýraznějšími projevy, na horách má například napadnout až 30 centimetrů sněhu. Už v noci na čtvrtek počítali meteorologové s nočním mrazem. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) přitom avizuje, že následující noc nebude jiná. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy