První kolo voleb do Senátu vyhráli Starostové. Krajské volby ovládlo ANO

První kolo senátních voleb vyhráli Starostové. Jejich kandidáti postoupili v deseti z 27 obvodů a jeden mandát obhájili už v úvodním kole. Kandidáti navržení ODS uspěli v deseti obvodech, ANO v devíti, KDU-ČSL v sedmi. Adepti nominovaní ČSSD, která obhajovala deset křesel, dokázali postoupit ve třech obvodech. Vyplývá to z výsledků hlasování, které dnes byly zveřejněny na volebním webu.

Kandidáti navržení TOP 09 postoupili ve třech obvodech, adepti Pirátů a hnutí Senátor 21 ve dvou. KSČM, SPD ani Trikolóra se neprosadily. K volbám přišlo 36,74 procenta voličů.

Konečné výsledky byly zveřejněny až krátce před 23:00, čekalo se mimo jiné na výsledek z Příbrami. Senátor ODS Jiří Burian tam postoupil do finále s náskokem pouhých 26 hlasů.

První volební kolo zatím navzdory úspěchu Starostů nevyřešilo patovou situaci, který klub bude v Senátu nejpočetnější a bude mít právo nominovat předsedu horní komory. Znovuzvolení Zbyňka Linharta (STAN) na Děčínsku znamená, že bez ohledu na výsledek finále mají kluby Starostů a ODS v horní komoře shodně 16 členů a oba nyní obhajují tři křesla.

Výsledek prvního kola v tomto klání favorizuje frakci Starostů, v níž jsou i oba senátoři za TOP 09. Celkem by tak jejich klub mohl mít až 29 členů. Starostové navíc z prvního místa postoupili v sedmi obvodech, zatímco kandidáti ODS v pěti a mohli by mít až 26 senátorů.

Početní složení frakcí ovšem ovlivní i to, zda se k nim připojí v případě zvolení některý ze zástupců menších uskupení. Členem klubu ODS je například Ivo Valenta (za Soukromníky), který se na Uherskohradišťsku prosadil proti zástupci občanských demokratů. Zástupci STAN či SLK a ODS se střetnou ve finále v pěti obvodech - v Praze 9, na Příbramsku, Lounsku, Českolipsku a na Trutnovsku.

ČSSD v prvním kole přišla o sedm senátorských křesel. Straně, která měla před deseti lety v Senátu nadpoloviční většinu, nyní hrozí, že nebude mít ani zastoupení ve vedení horní komory, ani vlastní senátorský klub. Bez ohledu na výsledek letošních voleb jí totiž zůstanou pouze tři senátoři a senátorský klub musí být nejméně pětičlenný. Do finále z prvního místa postoupil za ČSSD pouze místopředseda Senátu Milan Štěch. Pomoci by ovšem mohl i znojemský starosta Jan Grois (ČSSD), který kandiduje za hnutí Starostové a osobnosti pro Moravu (dříve Sdružení nestraníků).

ANO má naopak jisté, že senátorský klub uhájí. Bez ohledu na výsledek voleb vládnímu hnutí zůstane pět senátorů v klubu. ANO obhajovalo dva mandáty a do finále z prvního místa postoupili tři jeho kandidáti. Vládní koalice má jistého jen jednoho letošního senátora, a to na Karvinsku, kde se utkají zástupci ANO a ČSSD.

Lidovci s dosavadními 15 senátory obhajují šest mandátů, do finále postoupili čtyři její kandidáti z prvního místa. Piráti by mohli posílit Klub pro liberální demokracii - Senátor 21, kde je jejich zástupce Lukáš Wagenknecht. V této frakci bez ohledu na finále zůstanou čtyři členové, další čtyři může získat.

Výsledek voleb znamená i to, že komunisté nadále zůstanou bez zastoupení v horní komoře Parlamentu, o které přišli před dvěma lety. Ze sněmovních uskupení se do Senátu nedostali ani zástupci Trikolóry a hnutí SPD, které přitom bodovalo v souběžných krajských volbách.

Z kandidátů menších uskupení se prosadil zejména dosavadní člen klubu ČSSD a senátor Miroslav Antl, kandidoval za své nové hnutí Za občany proti zástupci sociální demokracie. Do finále postoupila i bývalá ombudsmanka Anna Šabatová (za Stranu zelených) nebo kandidáti Svobodných, hnutí Nezávislí a Hradeckého demokratického klubu.

Hnutí ANO vyhrálo v deseti krajích, dva má STAN, jeden ODS

Hnutí ANO vyhrálo letošní krajské volby v deseti regionech ze 13. Reálně ale hrozí, že hejtmanů získá podobně jako před čtyřmi lety mnohem méně. Ve Středočeském kraji vyhrálo hnutí STAN, v Libereckém kraji stejně jako před čtyřmi lety Starostové pro Liberecký kraj (SLK) a v Královéhradeckém kraji koalice ODS, STAN a Východočechů.

Hnutí ANO premiéra Andreje Babiše neobhájilo vítězství ve středních Čechách a v Královéhradeckém kraji. Premiérově ale vyhrálo v Jihočeském kraji a na Vysočině. V těchto regionech byla před čtyřmi lety první ČSSD. Hnutí ANO poprvé zvítězilo také ve Zlínském kraji, kde v roce 2016 vyhrála KDU-ČSL.

Babišovo ANO obhájilo vítězství v Moravskoslezském, Ústeckém, Olomouckém, Pardubickém, Plzeňském, Karlovarském a Jihomoravském kraji. Celkově bude mít ANO 178 mandátů, tedy o dva víc.

Před čtyřmi lety vyhrálo ANO v devíti krajích, ČSSD ve dvou, KDU-ČSL v jednom a SLK rovněž v jednom. Babišovo hnutí ale dokázalo volební vítězství proměnit jen v pět hejtmanských křesel. Totéž by mu ve vítězných regionech s výjimkou Ústeckého a Moravskoslezského kraje mohlo čistě teoreticky hrozit i nyní. Někde už mají koalice bez ANO reálné obrysy.

V několika krajích, kde ANO vyhrálo, se už ostatní strany dohadují na koalici bez něj. Například v Pardubickém kraji se už strany současné koalice bez ANO dohodly na jejím pokračování. V Jihomoravském kraji se jedná o koalici KDU-ČSL, Pirátů, ODS a STAN.

Nejvíce zastupitelských mandátů ztratily v letošních krajských volbách ČSSD a KSČM. Vládní sociální demokraté přišli proti volbám v roce 2016 o 88 zastupitelů a budou jich mít 37. Počet krajských mandátů komunistů se sníží z 86 na 13. Propad o osm na 53 křesel regionálních zastupitelů zaznamenali i lidovci.

Naopak Piráti jich získali asi 20krát více zastupitelů než před čtyřmi lety. Jejich počet vzroste z pěti na 99. Stejný počet mandátů bude mít také ODS, jež je podle posledních sněmovních voleb nejsilnější opoziční stranou. V regionech si občanští demokraté polepší o 23 křesel. Skoro dvojnásobný počet zastupitelských křesel, konkrétně 35, bude mít v krajích hnutí SPD. Po minulých volbách jich mělo 18.

O 31 krajských zastupitelů víc než po volbách v roce 2016 bude mít hnutí STAN, a to 69. TOP 09 si zachová 19 krajských zastupitelů.

Související

Ústavní soud, ilustrační foto

Ústavní soud odmítl stížnost muže, který si u voleb nesejmul roušku

Ústavní soud (ÚS) odmítl stížnost muže, který si u krajských voleb nesejmul roušku, volební komise jej tak nemohla identifikovat a neumožnila mu hlasovat. Muž se obrátil nejprve na Krajský soud v Brně, volby v Jihomoravském kraji považoval za neplatné. Krajský soud návrhu nevyhověl, správnost jeho rozhodnutí nyní potvrdili také ústavní soudci. Usnesení je dostupné v databázi soudu.
Volby, ilustrační foto

Výsledky senátních voleb 2020 platí, NSS žádné stížnosti nevyhověl

Výsledky letošních voleb do Senátu jsou definitivně platné, Nejvyšší správní soud (NSS) nevyhověl žádné ze sedmi stížností, které dostal v zákonné lhůtě. Jako poslední dnes zamítl společný podnět Aliance národních sil a Jednotných, zjistila ČTK z úřední desky. Stěžovali si na nerovný přístup do médií a nevýhody, které z toho plynou pro mimoparlamentní strany.

Více souvisejících

krajské a senátní volby 2020 Senát ČR Starostové a nezávislí (STAN) ČSSD

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy