První místopředsedkyní Pirátů zůstává Richterová, Pikal udělal překvapivou věc

První místopředsedkyní Pirátů bude i další dva roky poslankyně Olga Richterová. Na dnešním celostátním fóru v Ostravě zvítězila ve druhém kole volby. Druhým místopředsedou strany se stal místopředseda Sněmovny Vojtěch Pikal. V předsednictvu zůstane i poslanec Radek Holomčík. Předsednictvo doplnil ostravský zastupitel a vedoucí administrativního odboru strany Martin Kučera.

Richterovou podpořilo 288 z 564 hlasujících. Za ní skončil se 160 hlasy místopředseda Sněmovny Vojtěch Pikal, který před druhým kolem volby vyzval Piráty, aby hlasovali právě pro Richterovou.

„První místopředsedkyní Pirátů se opět stává @olgarichterova! „Děkuji za důvěru a speciální díky @VPikal, myslím, že není u jiných politických stran obvyklé, aby někdo přímo dal přednost 'konkurenci'," říká Olga.? @CT24zive pic.twitter.com/QPk0YNLES7

— Piráti (@PiratskaStrana) January 11, 2020

Zvolená první místopředsedkyně za to po zveřejnění výsledků poděkovala. "Není tolik politických stran, kde by přímo někdo řekl 'nevolte mě'. To je něco výjimečného," řekla.

Ve volbě druhého místopředsedy Pikal jasně zvítězil, bylo pro něj 285 z 525 hlasujících. Po zvolení řekl, že očekává aktivitu členů Pirátů při řešení toho, co považují za zásadní vnitrostranické problémy. Třetím místopředsedou zvolili Piráti Holomčíka, který získal 282 z 527 hlasů a po zvolení slíbil, že se zasadí o lepší práci odborné sekce strany. Pozici čtvrtého místopředsedy obsadil Kučera, který těsně porazil europoslankyni Markétu Gregorovou. Ve volbě získal 225 ze 454 hlasů, soupeřku porazil o jeden hlas.

Richterová by se jako první místopředsedkyně i nadále chtěla zasadit o propojování strany. "Stejně tak jsem jedním z nositelů takového rozvojového programu Pirátů, hodně se snažíme vzdělávat naše lidi, jak v těch odborných tématech, tak ve věcech lídrovství," jmenovala své cíle.

Domnívá se, že je nutné řešit sociální problémy i skutečnost, že struktura české ekonomiky není do budoucna udržitelná. "Strukturální proměna ekonomiky je ve skutečnosti jedním z největších témat pro ten příští rok, na tom budeme pracovat," řekla Richterová.

Znovuzvolený předseda Pirátů Ivan Bartoš po zveřejnění výsledků volby řekl, že Richterová v uplynulých letech odvedla na místopředsednické pozici hodně práce a vyjádřil přesvědčení, že se mu s ní bude dobře spolupracovat i nadále.

Podle staronového předsedy strany je příkladem pro ostatní Piráty a právem dostala znovu důvěru členské základny, ocenil rovněž její práci ve Sněmovně. "Pro mě je nejdůležitější v politice, ale i v životě to anglické lead by example (vést příkladem). Jsem rád, že Olga je první místopředsedkyně, protože si myslím, že svojí prací, chováním, vystupováním, ale i lidským přístupem ten příklad ostatním dává," doplnil Bartoš.

Pikal se bude ucházet o zvolení na další místopředsednický post. Vedle něj jsou kandidáty nynější místopředseda strany Radek Holomčík, europoslankyně Markéta Gregorová a ostravský zastupitel a vedoucí administrativního odboru strany Martin Kučera.

Související

Dita Charanzová (ANO)

Europoslankyně se rozcházejí s ANO. Zvláštní, že až po devíti letech, říká Richterová pro EZ

Europoslankyně za hnutí ANO Dita Charanzová a Martina Dlabajová nebudou příští rok kandidovat ve volbách do této zákonodárné instituce EU. Zatímco Dlabajová byla v kritice politiky hnutí zdrženlivá, Charanzové se nelíbí „národovecký a konzervativní kurz“. Místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Olga Richterová pro EuroZprávy.cz zmínila, že jí takovýto zlom po táhlých kauzách šéfa hnutí Andreje Babiše překvapuje. 

Více souvisejících

Olga Richterová (Piráti) Česká pirátská strana Ostrava Ivan Bartoš (Piráti) Vojtěch Pikal (Piráti) Radek Holomčík (Piráti)

Aktuálně se děje

před 27 minutami

před 47 minutami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 51 minutami

před 2 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

včera

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

včera

včera

Michal Koudelka

Vláda chce urychlit výstavbu OZE, prezidentovi navrhla povýšení šéfa BIS Koudelky.

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle než rok. K dosažení tohoto cíle má přispět vymezení tzv. akceleračních zón určených pro jejich výstavbu podle pravidel, která schválila vláda na středečním jednání. Navrhla také povýšení šéfa BIS Michala Koudelky do hodnosti generálmajora. 

včera

včera

Charles Leclerc

Stáj Scuderia Ferrari mění název + FOTO

Neuvěřitelné se stává skutečností. Ferrari je jediným týmem, který nepřetržitě závodí v přední motoristické disciplíně od založení formule 1 v roce 1950. Žádný tým nezastává takovou tradici jako Scuderia. Tradice – kterou nyní Italové (částečně) boří.

včera

včera

Petr Rada, trenér

Radovi se snížil trest za rasismus z osmi na tři měsíce. I tak je ale trenér pražské Dukly zklamaný

Původně vyslovený trest ze strany disciplinární komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) pro kouče druholigové pražské Dukly Petra Rady za rasistickou urážku vůči již bývalému kouči Brna Tomáši Poláchovi vyvolal velké debaty ve veřejném prostoru. Byl totiž rekordní, konkrétně osmiměsíční. Po verdiktu odvolací komise se ale bude moci pětašedesátiletý kouč vrátit na lavičku již po třech měsících. Zkrácení trestu i pro Duklu znamená, že se bude muset obejít bez Rady až do konce právě probíhající sezóny, jelikož zákaz činnosti mu nově vyprší až začátkem sezóny příští.

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

V ruském zajetí: Psi žijí lépe. Ztratil jsem jakoukoli naději a vůli žít

Ukrajinský voják přezdívaný „Niemachny“, který strávil 13 měsíců v ruském zajetí, promluvil o tom, co všechno prožil, když padl do zajetí po bojích o Azovstal v Mariupolu. „V kasárnách nás bylo hodně. Byla tam dvě patra a asi půl stovky plus-minus lidí. Spali jsme vlastně na sobě, na podlaze,“ vzpomíná. A dodává hned na začátku „Rusové se snažili přimět Ukrajince střílet do vlastních zajatců.“

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy